
Millaista on hyvä esihenkilötyö?
Hyvä esihenkilö on läsnä työntekijöiden arjessa ja kiinnostunut työpaikan päivittäisistä tapahtumista. Ihmislähtöinen, kuunteleva esihenkilötyö on iso osa vastuullista työnantajuutta! Sen toteuttamiseen tulee varata aikaa ja sitä on myös kehitettävä johdonmukaisesti. Vastuullinen työnantaja pitää huolen että esihenkilöllä on valmiudet antaa työntekijälle palautetta rakentavasti ja säännöllisesti.
Vastuullinen työnantaja 2021 -tutkimuksessa yli 6000 vastaajasta jopa 30 prosenttia ei koe tai ei osaa sanoa, puuttuuko esihenkilö havaitsemiinsa tai hänelle raportoitaviin epäkohtiin välittömästi. Lisäksi 22% työntekijöistä ei osaa sanoa tai ei koe, että saa esihenkilöltään kannustavaa ja rakentavaa palautetta vuorovaikutteisesti ja säännöllisesti. Työssä jaksamisesta ja työelämän hyvinvointiin liittyvistä teemoista pitäisi puhua työpaikoilla enemmän ja konkreettisemmin.
Esihenkilötyöhön panostaminen
Tutkimuksesta selvisi, että 72% työntekijöistä kokee, että esihenkilö kohtelee oman tiimin jäseniä oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti. Lisäksi 66% työntekijöistä kokee, että esihenkilö pystyy huomioimaan työntekijöiden erilaisuuden ja johtamaan työntekijöitä yksilöllisesti. Kuitenkin hyvä esihenkilötyö lähtee jo organisaation johtotasolta ja esihenkilötyöhön panostamisesta olisi tärkeää viestiä myös sisäisesti. Jopa 21% työntekijöistä ei osaa sanoa tai ei koe, että organisaation johto edellyttää esihenkilöasemassa olevilta vastuullista johtamista ja hyvää esihenkilötyötä.
Tutkimuksen perusteella esihenkilötyöhön panostaminen on yhteydessä parempaan johtamiseen sekä työntekijöiden hyvinvointiin. Kuitenkin tutkimuksesta nousi myös selkeä kehittämiskohde työnantajille: esihenkilöiden tulisi panostaa enemmän vuorovaikutukseen ja antaa kannustavaa palautetta säännöllisemmin.
Vinkit hyvään esihenkilötyöhön:
1. Hyvällä esihenkilöllä on aktiivinen läsnäolon, arvostavan kohtaamisen ja kuuntelemisen taito. Hyvä esihenkilötyö on aitoa kiinnostusta, välittämistä ja kannustusta.
2. Esihenkilön aito läsnäolo työtiimissä lisää tiimiläisten oman työn merkityksellisyyden, arvostuksen ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Esihenkilön on tärkeää tunnistaa työntekijöiden eri tarpeet ja tavat vuorovaikutukselle. Läsnäolon ei aina tarvitse olla fyysistä läsnäoloa ja etäjohtaminenkin voi olla laadukasta.
3. Hyvä esihenkilö rakentaa luottamuksellista ja inhimillistä ilmapiiriä. Hän ei jätä ketään yksin. Hyvä esihenkilö luottaa työntekijöihin ja jakaa heille vastuuta. Hän sallii virheitä, mutta sparraa myös oppimaan niistä. Hyvä esihenkilö innostaa ja kiinnittää huomion mahdollisuuksiin, edistykseen, vahvuuksiin ja onnistumisiin.
4. Hyvä esihenkilö antaa aktiivisesti ja vuorovaikutteisesti palautetta: kiittää ja kannustaa sekä tarvittaessa ohjaa rakentavalla palautteella. Esihenkilön tulee varata kalenterista aikaa läsnäolevalle vuorovaikutukselle.
5. Esihenkilön tehtävä on tukea ja innostaa tiimiläisiä tavoitteiden saavuttamisessa ja auttaa tiimin jäseniä näkemään selkeästi laajat kokonaisuudet.

Vastuullisen työnantajan kuusi periaatetta
Lisää aiheesta
- Ihmisläheisyys ja toimiva vuorovaikutus osana vastuullista esihenkilötyötäHumbolille vastuullinen esihenkilötyö merkitsee ennen kaikkea sitä, että johtaminen on yhdenvertaista – kaikkia kohdellaan taustasta tai työsuhteen laadusta riippumatta samojen periaatteiden mukaisesti. Esimerkiksi lähi- ja etätyötä tekevien työntekijöiden on oltava tultava yhtä lailla kohdatuksi työpaikallaan.
- Hyvän esihenkilön tuntomerkitUsein kuulee puhuttavan nihkeistä pomoista ja huonosta johtamisesta. Onneksi myös hyviä esihenkilöitä on olemassa! Kokosimme yhteen hyvän esihenkilön tunnusmerkkejä.
- Vastuullisuuskahvit: Vastuullinen esihenkilötyö organisaation perustanaKesäkuussa istahdettiin jälleen kahvikuppien äärelle Vastuullisuuskahvien parissa. Oikotien Vastuullisuuskahvit ovat Vastuullinen työnantaja -kampanjan jäsenille järjestettävä rento tilaisuus, jossa keskustellaan työelämän vastuullisuusteemoista asiantuntijoiden johdolla. Kesäkuussa keskusteluun nostettiin vastuullinen esihenkilötyö. Asiantuntijakumppanit vastasivat esimerkiksi kysymykseen, miten vastuullisuus näkyy organisaatioissa esihenkilöiden silmin.
- S-ryhmä: Tukea nuorten hyvinvointiin ja arvostusta seniorityöhönVastuullinen työnantaja -kampanjan vuoden 2021 starttiwebinaarissa kampanjan pääkumppani S-ryhmä kertoi työhyvinvoinnin johtamisesta. Nuorten kasvaviin mielenterveysongelmiin on reagoitu nopeasti tarjoten työntekijöille matalan kynnyksen tukipalveluita. Lisäksi S-ryhmän tavoitteena on lisätä konkarityöntekijöiden arvostusta ja löytää sopivia työn mukauttamismalleja.
- Ketterästi muutostarpeesta käytäntöön – Keusote luottaa yhteisöohjautuvuuden voimaanKeski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä Keusote on siirtynyt soveltamaan itse- ja yhteisöohjautuvaa toimintamallia, jonka kulmakivenä on luottamus.
- Coor: Työkyvyn johtaminen fyysisessä työssäVastuullinen työnantaja -kampanjan 2021 starttiwebinaarissa Coorin henkilöstö ja -viestintäjohtaja Marie Styf-Mannonen korostaa, että työhyvinvointi ei synny itsestään, vaan sitä on johdettava. ”Vastuullisena työnantajana meidän on huolehdittava, että työntekijöillämme on edellytykset työskennellä turvallisesti ja että työkyky säilyy läpi uran terveisiin eläkepäiviin saakka”, kertoo Styf-Mannonen.
Lataa Vastuullinen työnantaja 2021 -tutkimuksen tiivistelmä
Tutustu palkittuihin vuoden 2021 vastuullisimpiin työnantajiin ja työelämän vastuullisuustekoihin
Vastuullinen työnantaja -kampanja on Oikotie Työpaikkojen yhteiskunnallinen työnantajakuvakampanja, joka rakentaa parempaa työelämää Suomeen nyt ja tulevaisuudessa. Kampanjassa rakennetaan vastuullista työnantajakuvaa ja kehitetään työelämän käytäntöjä tutkimustiedon, case-esimerkkien ja asiantuntijakumppaniemme kautta. Kampanjassa mukana olevat työnantajat sitoutuvat edistämään kampanjan kuutta vastuullisuusperiaatetta ja kampanja koskettaa jo yli 200 000 työntekijää.