Vastuullisuus

S-ryhmä: Tukea nuorten hyvinvointiin ja arvostusta seniorityöhön

Vastuullinen työpaikka

Vastuullinen työnantaja -kampanjan vuoden 2021 starttiwebinaarissa kampanjan pääkumppani S-ryhmä kertoi työhyvinvoinnin johtamisesta. Nuorten kasvaviin mielenterveysongelmiin on reagoitu nopeasti tarjoten työntekijöille matalan kynnyksen tukipalveluita. Lisäksi S-ryhmän tavoitteena on lisätä konkarityöntekijöiden arvostusta ja löytää sopivia työn mukauttamismalleja.

”Teemme yhdessä paremman paikan elää. Tämän missiomme takaa työntekijämme löytävät varmasti oman paikkansa”, kertoo S-ryhmän henkilöstöjohtaja Susa Nikula. S-ryhmä työllistää noin 38 000 työntekijää Suomessa ja vuositasolla jopa yli 100 000, huomioiden esimerkiksi kausityöntekijät ja välillisesti meihin työsuhteessa olevat. ”Meillä on iso vastuu henkilöstötyössä ja laadukkaassa esihenkilötyössä. Loimme muutama vuosi sitten johtamislupaukset, jotka toimivat viitekehyksinä S-ryhmäläiselle johtamiselle: Uskallan, arvostan ja toteutan. Jos arvostat työkaveria, niin se auttaa sinua uskaltamaan ja toteuttamaan.”

S-ryhmän työtyytyväisyystulokset olivat huippuluokkaa, historiansa parhaat haasteellisena vuotena 2020. Työntekijät olivat erityisen tyytyväisiä arvostavaan johtamiseen ja työntekijöiden huomioimiseen. ”Tämä loi meille uskoa, että nämä haastavan ajan vastuullisuusteot puhuttelevat ihmisiä. Meidän kaikkien toimia tarvitaan - tehdään siis yhdessä tästäkin eteenpäin”, toteaa Nikula.

Riittävä tahto saa asioita syntymään

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin keskiöön kuuluu olennaisesti, että ihmisellä on toimeentulo. Korona-pandemia toi S-ryhmän toimialoille sekä voittajia että kärsijöitä. Esimerkiksi marketeilla on sujunut hienosti, mutta hotellien ja ravintoloiden tilanne on ollut toinen.

Nikula kertoo, että S-ryhmässä on jo vuosia pyritty ristiin työllistämään ihmisiä, mutta aiemmin siinä on ilmennyt hankaluuksia muun muassa työvuorosuunnittelun ja eri työehtosopimusten myötä. S-ryhmä vältti koronakevään aikana yhteensä 3 200 työntekijän lomautukset työllistämällä heidät uusiin tehtäviin, pääasiassa marketkaupan palvelukseen. ”Meitä kaikkia koskettavan poikkeustilanteen myötä ristiin työllistäminen sujuikin loistavasti. Saimme paljon arvokasta oppia, mitä tulemme hyödyntämään jatkossa. Kun on riittävästi tahtoa, niin asiat usein järjestyvät”, toteaa Nikula.

Apua nuorten kasvaviin mielenterveysongelmiin

Mielenterveyteen liittyvät poissaolot ovat lähteneet kasvuun Suomessa, erityisesti nuorilla. S-ryhmä on suuri nuorten työllistäjä ja tilanne tuntui huolestuttavalta. Yhteistyössä Terveystalon kanssa kehitettiin Mielen tuki -malli, jossa työntekijä pääsee nopeasti ja hyvin matalalla kynnyksellä hoidon piiriin. Mallissa työntekijä voi saada apua lyhytpsykoterapian, chat-palvelun, psykologin tai psykoterapeutin avulla. Malli otettiin S-ryhmässä laajasti käyttöön ja mielenterveyssyistä johtuvat poissaolot sekä kustannukset lähtivät heti merkittävään laskuun. ”Vaikka tätä lähdettiin suunnittelemaan erityisesti nuorten tilanteen johdosta, niin toki apu on tarkoitettu kaikille työntekijöillemme”, Nikula tarkentaa.

Pidempiä työuria ja arvostusta seniorityöntekijöille

S-ryhmä on asettanut tavoitteekseen kitkeä ikäsyrjintää ja nostaa konkari- ja seniorityöskentelijöiden arvostusta. ”Suomessa tarvitsemme kaikki töihin, jotka haluavat ja pystyvät tekemään töitä myös eläkeiän jälkeen”, muistuttaa Nikula.

Ikäsyrjinnän vastaisena toimenpiteenä S-ryhmän työnhaussa ei enää täytetä ikätietoja. Hakija voi kokea tehtävään hakemisen tasavertaisemmaksi ja rekrytoija ei tee ikään liittyviä tiedostamattomia valintoja jo hakuprosessin alkumetreillä.

Konkareille ja senioreille voidaan myös etsiä erilaisia työn mukauttamismalleja, esimerkiksi työajan joustoa ja työn keventämistä. Teema kaipaa esihenkilöiden valmentamista. Asenteisiin pitää yrittää vaikuttaa ja on tuotava esille, mitä hyvää iän tuomasta diversiteetistä on työyhteisössä. ”Mitä mörköjä tässä voisi olla? Jotkut mahdollisesti pohtivat, että onko iäkkäämpien työllistämisessä isompi työkyvyttömyysriski, mutta isot kuluerät ovat kyllä kiinni nuorissa. Rohkeasti palkkaamaan konkareita ja senioreita heidän työkyvyn huomioiden”, kannustaa Nikula.

 

Kuuntele aiheesta lisää Susa Nikulan kertomana Vastuullinen työnantaja -kampanjan webinaaritallenteesta.

Haluatko lisätietoa Vastuullinen työnantaja -kampanjasta? Lue lisää ja osallistu kampanjaan sekä tutkimukseen täältä. Tutkimuksen tiedot kerätään aikavälillä 15.2.-30.4.2021. 

Toimittaja: Annika Lundmark