Uusi vuosi, uusi työ? Näin onnistut vuonna 2022
Vuodenvaihteessa työnhakuun tulee uutta puhtia, kun työnantajat aktivoituvat ja uusia työpaikkoja tulee hakuun. Lue vinkit, joiden avulla nappaat unelmien työpaikan ja käännät uuden sivun elämässäsi.
1. Tunnista vahvuutesi ja erotu muista
Aloita tunnistamalla ja sanoittamalla omat vahvuutesi. Kun tiedät, millaisissa työtehtävissä tai tilanteissa juuri sinä loistat, pystyt kertomaan itsestäsi nasevasti ja erottuvasti työnhaussa. Omien vahvuuksien sanoittaminen auttaa myös osoittamaan, miten osaamisesi hyödyttäisi yritystä tai miksi sinä olisit paras valinta tehtävään.
Kokeile myös sosiaalista mediaa työnhakusi tukena. Lisää esimerkiksi omat vahvuudet LinkedIniin – lue, miten voit virittää LinkedIn-profiilisi työnhakuun.
2. Hae rohkeasti sinua kiinnostavia työpaikkoja
Älä vähättele osaamistasi! Hae rohkeasti sinua kiinnostavia työpaikkoja, vaikka sinulla ei olisi kaikkea työpaikkailmoituksessa toivottua osaamista. Woltin Talent Acquisition Partner Petteri Tuomimaa vinkkaa, ettei ilmoituksia kannata lukea kirjaimellisesti. Joskus sopiva hakija voi olla muuta kuin alun perin etsittiin.
Älä siis emmi hakea, jos paikka kiinnostaa!
Lue myös: Rekrytoijan vinkit työnhakijalle
3. Tiivistä CV:n sisältö ja satsaa viimeistelyyn
CV on tärkeimpiä työnhaun dokumentteja, joten siihen kannattaa panostaa! Kiinnitä erityistä huomiota siihen, että CV kiteyttää kaiken olennaisen osaamisestasi, mutta ei sisällä mitään ylimääräistä. Satsaa sisällön lisäksi myös CV:n viimeistelyyn.
Voit erottua työnhaussa visuaalisella CV:llä tai tehdä erottuvan video-CV:n. Visuaalinen CV erottaa sinut hakijoiden joukosta, mutta muista, että hienon ulkoasun ohella myös sisältö ratkaisee.
4. Työhakemus osoittaa motivaatiosi – panosta määrän sijaan laatuun
Työhakemuksellasi vakuutat työnantajan motivaatiostasi ja erotut muista työnhakijoista. Hyvä työhakemus koukuttaa lukijansa ja tuo osaamisesi esiin konkreettisin esimerkein. Keskity kuvailemaan, millaista etua työnantaja saa palkatessaan sinut, älä sitä, mitä itse saisit tästä työstä.
Jos unelmiesi avointa työpaikkaa ei ole juuri nyt tarjolla, lähesty työnantajaa rohkeasti lähettämällä avoin työhakemus.
Lue myös: Palkkatoive työhakemuksessa
5. Valmistaudu huolella työhaastatteluun
Vaikka työhaastattelu järjestettäisiin kasvokkain, moniin rekrytointiprosesseihin sisältyy myös työhaastattelu etänä. Etänä järjestettävään työhaastatteluun kannattaa valmistautua samalla tavalla kuin mihin tahansa työhaastatteluun. Tämän lisäksi kannattaa kuitenkin huomioida muutamat seikat:
- Järjestä rauhallinen ympäristö. Näin varmistat, että pystyt keskittymään olennaiseen ja voit antaa parhaasi tärkeässä työhaastattelussa.
- Rakenna toimiva kuvakulma ja laita kamera mairittelemaan sinua! Kokeile ennen työhaastattelua eri kuvakulmia ja valaistusolosuhteita ja valitse niistä sopivin.
- Testaa tekniikka! Varmista ennen haastattelua ainakin, että etähaastattelun linkki, kamera ja mikrofoni toimivat.
Lue myös yleisimmät työhaastattelukysymykset ja treenaa niihin vastaamista ennen työhaastattelua.
Jos etähaastattelu on etukäteen tallennettava videohaastattelu, lue täältä vinkit, joiden avulla onnistut!
Lue myös: Työhaastattelujen pöyristyttävimmät kysymykset
Oletko tehnyt hakuvahdin? Hakuvahti siivilöi julkaistavien työpaikkojen joukosta kiinnostavimmat työt juuri sinulle ja lähettää ne suoraan sähköpostiisi, helpottaen työnhakuasi. Tutustu avoimiin työpaikkoihin.