Työnhaku

Hyvä työhakemus – erotu eduksesi tiivistämällä

10.6.2020 klo 10:41

Ansioluettelo vakuuttaa työnantajan pätevyydestäsi, työhakemus motivaatiostasi.

Työhakemus on tilaisuutesi kertoa vapaamuotoisesti itsestäsi ja siitä, millaista osaamista voit tarjota työnantajan käyttöön. Havainnollista työhakemuksen tekstissä, miten osaamisesi ja kokemuksesi auttavat saavuttamaan yrityksen tavoitteet.

Keskity siis kuvailemaan työhakemuksen tekstissä sitä, millaista etua työnantaja saisi palkatessaan sinut, älä sitä, mitä itse saisit tästä työstä.

Työhakemus on mahdollisuutesi vakuuttaa työnantaja siitä, että olet motivoitunut työskentelemään juuri tässä yrityksessä. Hyvä työhakemus vakuuttaa työnantajan myös siitä, että olet juuri oikea henkilö tehtävään.

Hyvä työhakemus alkaa nasevasti

Työhakemus on mahdollisuutesi tuoda esiin omaa persoonaasi melko vapaamuotoisesti.

Tähtää kuitenkin siihen, että työhakemuksesi on mahdollisimman selkeä ja helppotajuinen, ja että rekrytoija saa siitä silmäilemällä irti pääasiat.

Kun työhakemus alkaa jämäkästi, se herättää työnantajan kiinnostuksen välittömästi. Omaperäisellä aloituksella voit tuoda esiin persoonaasi ja tehdä vaikutuksen työnantajaan, joka lukee kymmeniä, jopa satoja työhakemuksia etsiessään sitä oikeaa tekijää avoimeen tehtävään.

Satsaa aloituksen lisäksi työhakemuksen viimeiseen kappaleeseen. Päätä työhakemus kohteliaasti, ja suuntaa samalla katse seuraaviin vaiheisiin esimerkiksi toivomalla tapaamista työhaastattelun merkeissä. Jos työnantaja on pyytänyt sinua esittämään palkkatoiveen, työhakemuksen loppuosa on luonteva paikka sille.

Työhakemuksen kompastuskivet

Kirjallinen työhakemus kannattaa muotoilla niin tiiviiksi, että se mahtuu liuskalle. Voi tuntua vaikealta mahduttaa kaikkea arkille, mutta usko pois, tiivistäminen yksinomaan parantaa tekstin laatua.

Työhakemuksessa on turhaa toistella ansioluettelon sisältöä. Käytä siis vähä tila siihen, että havainnollistat työhakemuksessa CV:ssä kertomiasi asioita konkreettisin esimerkein. Pyri siihen, että työhakemuksen jokainen virke tarjoaa työnantajalle uutta tietoa sinusta ja osaamisestasi.

Sanomattakin selvää on, ettei työhakemuksessa pidä kertoa arkaluontoisia tietoja nykyisestä työnantajasta. Jos et viihdy nykyisessä työpaikassasi, pidä syyt omana tietonasi. Keskity työhakemuksessa sen sijaan niihin seikkoihin, jotka tekevät potentiaalisesta uudesta työnantajastasi kiinnostavan.

Erottuva työhakemus huomataan

Voit käyttää työhakemuksen kirjoittamisessa luovuutta, erityisesti jos haet työtä luovilta aloilta.

Pysy kuitenkin kohtuudessa, jos päästät sisäisen taitelijasi valloilleen – työhakemus kun voi olla erottuva paitsi hyvässä myös pahassa.

Kaikkein varmimmin toimiva työhakemus syntyy, kun pohdit, millaista osaamista työnantaja todella tarvitsee. Hyvä työhakemus vastaa aina työpaikkailmoitukseen.

Hyvä työhakemus vakuuttaa työnantajan motivaatiostasi, herättää kiinnostuksen ensi riveiltä lähtien ja vastaa työpaikkailmoituksessa esitettyihin toiveisiin. Jos työhakemuksesi täyttää nämä kriteerit, erotut varmasti eduksesi.

Vapaamuotoinen työhakemus voi olla videokin

Työpaikkailmoituksissa pyydetään usein hakemaan paikkaa ansioluettelolla eli CV:llä ja vapaamuotoisella työhakemuksella. Vapaamuotoinen työhakemus tarkoittaa sitä, että sinun ei tarvitse työhakemuksessasi vastata tiettyihin työnantajan ennalta määrittelemiin kysymyksiin eikä noudattaa tietynlaista rakennetta.

Videohakemus on vapaamuotoisen työhakemuksen uudempi muoto. Vapaamuotoinen hakemus voi siis olla vapaamuotoinen paitsi sisällöltään ja rakenteeltaan myös muodoltaan.

Jos videolla esiintyminen on sinulle luontevampaa kuin kirjoittaminen, ja jos työssä tarvitaan esiintymistaitoa, mieti, kannattaisiko sinun lähestyä työnantajaa videomuotoisella työhakemuksella.

Jos olet epävarma siitä, miten työnantaja suhtautuu työhakemuksen uudempiin muotoihin, voit hyvin tiedustella asiaa ennen työhakemuksen lähettämistä.

Avoin työhakemus avaa piilotyöpaikan ovet

Oletko keksinyt itsellesi unelmien työpaikan tai iskenyt silmäsi tiettyyn työnantajaan? Jos avointa työpaikkaa ei ole tarjolla, voit tarjota työnantajalle osaamistasi avoimella työhakemuksella.

Lue, miten laadit täydellisen avoimen työhakemuksen.

Työhakemuksen sisältö

Työhakemus voi olla vapaamuotoinen, mutta on tiettyjä tietoja, joita työnantaja toivoo hakemuksestasi löytyvän. Tarkista siis, että muotoilemasi työhakemus vastaa seuraaviin tärkeisiin kysymyksiin.

  • Miksi työnantajan kannattaisi palkata juuri sinut?
  • Miksi haluat työskennellä juuri tässä organisaatiossa?
  • Miten osaamisesi korreloi työpaikkailmoituksessa toivotun osaamisen kanssa?
  • Millainen työntekijä ja persoona olet?