Työhakemus

Näin kirjoitat hyvän hakemuskirjeen

Mies kirjoittamassa hakemuskirjettä.

Kirjoita häikäisevä hakemuskirje ja lunasta paikkasi työhaastattelussa! 

Hakemuskirje on olennainen osa työnhaun prosessia. Mikäli hakemuksia on kymmeniä tai satoja, on rekrytoijalla usein vain hetki aikaa jokaista hakemusta kohden. Ei siis ole lainkaan yhdentekevää, millaisen hakemuskirjeen kirjoitat työnantajalle. 

Hakemuskirjeen eteen kannattaa nähdä vaivaa, koska huolella laadittu hakemus on menolippusi työhaastatteluun.

Näiden vinkkien avulla kirjoitat hakemuskirjeen, jonka avulla myyt osaamisesi työnantajalle.

Mitä rekrytoija odottaa hakemuskirjeeltä?

Jos CV/ansioluettelo on kertomus aiemmin tehdyistä töistä, hakemuskirjeessä on mahdollista tuoda esiin omaa persoonaa. Näiden kahden dokumentin on tarkoitus täydentää toisiaan, ei olla toistensa kopioita. CV keskittyy menneisyyteen – aiempaan työkokemukseen ja taitoihin, joita jo osaat. Työhakemus puolestaan suuntaa tulevaisuuteen – miksi olet hakemassa kyseiseen tehtävään ja miten osaamisesi peilautuu työnantajan toiveisiin = eli miten olet hyödyksi.

Tuo hakemuskirjeessä esiin persoonasi ohella sitä, millainen työntekijä ja tiimin tai työyhteisön jäsen olet. Tällä tavalla voit kertoa työnantajalle siitä, miten sopisit porukkaan ja avoinna olevaan työrooliin.

Lue myös: Millainen on hyvä työkaveri?

Ajatuksella laadittu hakemuskirje viestii rekrytoijalle, että olet tosissasi sekä työnantajan että avoinna olevan työpaikan suhteen. Rekrytoija etsii monien, joskus satojenkin, hakemuskirjeiden joukosta niitä, joista huokuu motivaatio tiettyä työtä ja työnantajaa kohtaan. Panosta siis hakemuskirjeessä siihen, että osoitat motivaatiosi ja mielenkiintosi, sillä muuten hakemuksesi hukkuu massaan.

Lue myös: Rekrytoijan vinkit työnhakijalle

Työhakemuksen rakenne / Hakemuskirjeen malli 

Jotta työhakemus olisi mahdollisimman selkeälukuinen, kiinnitä huomiota hyvään rakenteeseen. 

  • Aloitus: kuka olet ja miksi haet tehtävää. Tiivis esittely itsestäsi. 
  • Minkälainen ammatillinen taustasi on ja miten se vastaa työn vaatimuksiin. Kerro työnantajalle, mitä voit tuoda haettuun tehtävään.
  • Minkälainen työntekijä ja kollega olet ja miksi sovellut yritykseen. Osoita motivaatiosi ja kerro luonteestasi. 
  • Tiivistelmä ja lopetus: Tiivistä loppuun vielä kolme tärkeintä asiaa, jotka toisit mukanasi hakemaasi työhön – räätälöi nämä aina haetun paikan mukaan. 

Vakuuta sopivuutesi tehtävään hakemuskirjeessä

Hakemuskirje on tilaisuutesi kertoa työnantajalle, että juuri sinä olet oikea henkilö avoinna olevaan työhön.

Eläydy hakemuskirjeessä työnantajan rooliin.

Älä siis kerro, kuinka paljon itse nauttisit uudesta työstä, vaan osoita, miten sinun työpanoksesi hyödyttäisi työnantajaa.

Kerro hakemuskirjeessä mahdollisimman konkreettisella ja mieleenpainuvalla tavalla, miten pystyisit omalla osaamisellasi auttamaan yritystä sen haasteissa ja tavoitteissa. Kuvaile esimerkiksi sitä, miten aiemmin hankkimasi osaaminen ja työkokemus hyödyttäisi työnantajaa. Olennaista on osoittaa, miksi työnantajan kannattaa valita tehtävään juuri sinut eikä ketään toista.

Lue myös: Hyvä avoin työhakemus – näin nappaat unelmiesi piilotyöpaikan

Hyvä hakemuskirje vastaa työpaikkailmoitukseen

Hakemuskirjettä voi ajatella vastineena työpaikkailmoitukselle, eli hyvä hakemuskirje vastaa työpaikkailmoituksessa esitettyihin seikkoihin.

Jos sinun on hankalaa päästä liikkeelle hakemuskirjeen kirjoittamisen kanssa, ota työpaikkailmoitus rinnalle ja ala kirjoittaa vastauksia ilmoituksessa esitettyihin asioihin. Jos olet soittanut työnantajalle ennen hakemuskirjeen lähettämistä, ota huomioon myös puhelussa esiin nousseet seikat. 

Joskus työnantajat saattavat käyttää sähköisiä lomakkeita hakemuskirjeen sijaan tai sen lisäksi. Tällöin on tärkeää lukea lomake huolellisesti  täyttää jokainen kenttä. Lue ammattirekrytoijan vinkit sähköisten lomakkeiden täyttöön

Joskus puhelu rekrytoijalle kannattaa, lue täältä milloin rekrytoijalle kannattaa soittaa ja vinkit puheluun

Pyydettiinkö työpaikkailmoituksessa esittämään palkkatoive? Lue vinkit!

Voit kirjoittaa hakemuskirjeen myös työnantajalle, jolla ei ole tarjolla avoimia työpaikkoja. Lue tästä, miten nappaat unelmiesi työpaikan kirjoittamalla avoimen työhakemuksen.

 

 

Lue täältä kaikki vinkit työhakemuksen kirjoittamiseen.