Työhakemus

Hyvä työhakemus - Erotu eduksesi!

Ota haltuun hyvä työhakemus!

Mitä kirjoittaa työhakemukseen ja millainen on hyvä työhakemus? Lue vinkit loistavan työpaikkahakemuksen kirjoittamiseen ja erotu eduksesi muista hakijoista.Hyvä työhakemus vakuuttaa työnantajan motivaatiostasi, herättää kiinnostuksen ensi riveiltä lähtien ja vastaa työpaikkailmoituksessa esitettyihin toiveisiin. 

Työhakemus on tilaisuutesi kertoa vapaamuotoisesti itsestäsi ja siitä, millaista osaamista voit tarjota työnantajan käyttöön. Työhakemuksen tärkein tehtävä on saada sinulle kutsu haastatteluun – katso työhakemus esimerkki, poimi vinkit talteen ja voita rekrytoija puolellesi!

1. Miten aloittaa työhakemus?

Työhakemuksen aloitus on kriittinen vaihe työnhakijoiden massasta erottautumisessa. Työhakemus on mahdollisuutesi tuoda esiin omaa persoonaasi melko vapaamuotoisesti. Tähtää kuitenkin siihen, että työhakemuksesi on mahdollisimman selkeä ja helppotajuinen, ja että rekrytoija saa siitä silmäilemällä irti pääasiat.

Kun työhakemus alkaa jämäkästi, se herättää työnantajan kiinnostuksen välittömästi.

Omaperäisellä aloituksella voit tuoda esiin persoonaasi ja tehdä vaikutuksen työnantajaan, joka lukee kymmeniä, jopa satoja työhakemuksia etsiessään sitä oikeaa tekijää avoimeen tehtävään.

Lue myös: Rekrytoijan vinkit työnhakijalle

Voit kirjoittaa työhakemuksen alkuun lyhyen markkinointitekstin itsestäsi, työhakemus esimerkki: ”Rautainen kuluttajamarkkinoinnin ja segmentoinnin osaaja etsii uusia haasteita”. Tähän lauseeseen kannattaa tiivistää osaamisesi ja kokemuksesi juuri siihen tehtävään, jota olet hakemassa.

Satsaa aloituksen lisäksi työhakemuksen viimeiseen kappaleeseen. Päätä työhakemus kohteliaasti, ja suuntaa samalla katse seuraaviin vaiheisiin esimerkiksi toivomalla tapaamista työhaastattelun merkeissä. Jos työnantaja on pyytänyt sinua esittämään palkkatoiveen, työhakemuksen loppuosa on luonteva paikka sille.

Tietoa yleisestä palkkatasosta saat ammattiliitoista tai esimerkiksi Oikotien palkkavertailusta

2. Hyvä työhakemus esimerkki

Nasevan aloituksen ja kohteliaan lopetuksen lisäksi, keskity työhakemuksessa konkretiaan. Hyvän työhakemusmallin mukaan on turhaa toistella ansioluettelon sisältöä. Käytä siis vähä tila siihen, että havainnollistat työhakemuksessa CV:ssä kertomiasi asioita konkreettisin esimerkein.

Pyri siihen, että työhakemus vakuuttaa työnantajan myös siitä, että olet juuri oikea henkilö tehtävään. Hyvä työhakemusmalli sisältää tiedon, mitä työnantaja hyötyy sinun palkkaamisesta.

Millainen on hyvä työhakemus? Keskity kuvailemaan työhakemuksen tekstissä sitä, millaista etua työnantaja saisi palkatessaan sinut, älä sitä, mitä itse saisit tästä työstä.

Havainnollista työhakemuksen tekstissä, miten osaamisesi ja kokemuksesi auttavat saavuttamaan yrityksen tavoitteet. Tämä on sellaista konkretiaa, jota rekrytoijat usein arvostavat.

Lue myös: Näin perustelet, miksi juuri sinut pitäisi palkata

Sanomattakin selvää on, ettei työhakemuksessa pidä kertoa arkaluontoisia tietoja nykyisestä työnantajasta. Jos et viihdy nykyisessä työpaikassasi, pidä syyt omana tietonasi. Keskity työhakemuksessa sen sijaan niihin seikkoihin, jotka tekevät potentiaalisesta uudesta työnantajastasi kiinnostavan.

On hyvä muistaa, että yhtä täydellistä esimerkkiä tai mallia hyvään työhakemukseen on mahdotonta luoda, sillä jokainen rekrytointi on erilainen ja hakemuksien sisältöihin tuleekin suhtautua tapauskohtaisesti. Huomioimalla seuraavat asiat, olet kuitenkin vahvoilla hakuprosessissa. 

3. Hyvä työhakemusmalli vastaa näihin kysymyksiin

Hyvä työhakemus voi olla vapaamuotoinen, mutta on tiettyjä tietoja, joita työnantaja toivoo hakemuksestasi löytyvän. Tarkista siis alta työhakemus esimerkki ja varmista, että vastaat työhakemuksessasi seuraaviin tärkeisiin kysymyksiin:

  • Miksi työnantajan kannattaisi palkata juuri sinut?
  • Miksi haluat työskennellä juuri tässä organisaatiossa?
  • Miten osaamisesi korreloi työpaikkailmoituksessa toivotun osaamisen kanssa?
  • Millainen työntekijä ja persoona olet?

Jos työhakemuksesi täyttää nämä työhakemusmallin kriteerit, erotut varmasti eduksesi.

Lue vinkit, joilla tunnistat vahvuutesi

4. Miten lopettaa työhakemus?

Hyvän työhakemuksen pituus on maltillinen. 

Kirjallinen työhakemusmalli kannattaa muotoilla niin tiiviiksi, että se mahtuu yhdelle liuskalle. Voi tuntua vaikealta mahduttaa kaikkea arkille, mutta usko pois, tiivistäminen yksinomaan parantaa tekstin laatua. Hyvä pituus on maksimissaan yksi A4 ja tekstin voi jakaa esimerkiksi neljään tai viiteen kappaleeseen. 

Työhakemuksen lopetus kannattaa miettiä tarkkaan, sillä se vaikuttaa siihen, minkälainen kuva rekrytoijalle jää sinusta. 

Hyvä tapa lopettaa työhakemus on kiittää työnantajaa mahdollisuudesta hakea tehtävää ja ilmaista innostus mahdollisesta haastattelusta. Varmista lopuksi, että olet saatavilla lisäkysymyksiä varten ja että odotat innolla mahdollista yhteydenottoa. Muista myös lopettaa kohteliaasti ja ammattimaisesti, esimerkiksi käyttäen loppulauseena ystävällistä tervehdystä

5. Saako työhakemuksessa käyttää luovuutta?

Voit käyttää työhakemuksen kirjoittamisessa luovuutta, erityisesti jos haet työtä luovilta aloilta. Pysy kuitenkin kohtuudessa, jos päästät sisäisen taitelijasi valloilleen – työhakemus kun voi olla erottuva paitsi hyvässä myös pahassa.

Kaikkein varmimmin hyvä työhakemus syntyy, kun pohdit, millaista osaamista työnantaja todella tarvitsee. Hyvä työhakemus vastaa aina työpaikkailmoitukseen.

Lue myös: Mikä sinua motivoi töissä?

6. Mikä on vapaamuotoinen työhakemus?

Työpaikkailmoituksissa pyydetään usein hakemaan paikkaa ansioluettelolla eli CV:llä ja vapaamuotoisella työhakemuksella. Vapaamuotoinen työhakemus tarkoittaa sitä, että sinun ei tarvitse työhakemuksessasi vastata tiettyihin työnantajan ennalta määrittelemiin kysymyksiin eikä noudattaa tietynlaista rakennetta.

Videohakemus on vapaamuotoisen työhakemuksen uudempi muoto. Vapaamuotoinen hakemus voi siis olla vapaamuotoinen paitsi sisällöltään ja rakenteeltaan myös muodoltaan.

Jos videolla esiintyminen on sinulle luontevampaa kuin kirjoittaminen, ja jos työssä tarvitaan esiintymistaitoa, mieti, kannattaisiko sinun lähestyä työnantajaa videomuotoisella työhakemuksella.

Lue vinkit: Näin kuvaat video-CV:n

Jos olet epävarma siitä, miten työnantaja suhtautuu työhakemuksen uudempiin muotoihin, voit hyvin tiedustella asiaa ennen työhakemuksen lähettämistä.

 

Oletko keksinyt itsellesi unelmien työpaikan tai iskenyt silmäsi tiettyyn työnantajaan? Jos avointa työpaikkaa ei ole tarjolla, voit tarjota työnantajalle osaamistasi avoimella työhakemuksella. Lue, miten laadit täydellisen avoimen työhakemuksen.

Tsemppiä työnhakuun!

Lue täältä kaikki vinkit työhakemuksen kirjoittamiseen.

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin kesäkuussa 2020.