Avoin työhakemus | Vinkit avoimen hakemuksen tekoon
Hyvä avoin työhakemus mahdollistaa työn hakemisen sieltäkin, missä työpaikkaa ei näytä olevan tarjolla. Lue vinkit, miten avoin työhakemus voi avata unelmiesi piilotyöpaikan ovet!
Julkisten työpaikkailmoitusten ei tarvitse määrätä urasi suuntaa. Olemalla aktiivinen työnhaussa voit itse vaikuttaa siihen, mitä työelämä juuri sinulle tuo. Usko siis unelmiisi ja tarjoa osaamistasi työpaikkoihin, joissa todella haluat työskennellä!
Itse asiassa monet työpaikat täytetään ilman julkista hakua. Tällaiseen työpaikkaan, josta ei julkaista työpaikkailmoitusta, löytyy tekijä useimmiten työnantajan tai yrityksen henkilöstön verkostojen kautta.
Joskus työnantaja löytää sopivan tekijän käymällä läpi saamansa avoimet työhakemukset.
Jos kiinnostavia työpaikkoja ei näytä olevan avoinna, mikset siis kokeilisi luoda sellaista itsellesi lähestymällä työnantajaa avoimella työhakemuksella? Lue vinkit, millainen on hyvä avoin työhakemus!
Avoin hakemus esittelee ydinosaamisesi
Avoimella hakemuksella et tarjoa osaamistasi tiettyyn ennalta määriteltyyn positioon. Sen sijaan tarjoat työnantajalle juuri sitä osaamista, jota haluat päästä työssäsi käyttämään. Aloita siis selvittämällä itsellesi, millaista osaamista sinulla on ja millaista työtä haluat todella tehdä; tämä on kaikkein tärkein vaihe, kun laadit avointa työhakemusta.
Lue myös: Tunnista vahvuutesi
Ennen kun lähetät avoimen hakemuksen, pohdi, millaiset ovat pidemmän tähtäimen urasuunnitelmasi. Avoimessa työhakemuksessa voit kertoa omista työuraan liittyvistä tavoitteistasi, sillä se auttaa työnantajaa hahmottamaan, millaista hyötyä voisit yritykselle tuottaa pitkällä aikavälillä. Lue myös, millaisia työelämätaitoja tarvitset tulevaisuuden työelämässä.
Avoin työhakemus ei pakota sinua toistelemaan alasi työpaikkailmoituksista tuttua tehtävälistaa eikä vastaamaan sen vaatimuksiin.
Avointa hakemusta koostaessasi voitkin keskittyä todelliseen ydinosaamiseesi ja sen myymiseen työnantajalle.
Jos sinulla on laaja-alaista osaamista tai osaamispalettisi on epätyypillinen, avoin työhakemus on tilaisuutesi loistaa ja esitellä osaamistasi tavallista laajemmin.
Avoimen työhakemuksen liitteet
Voit ryydittää avointa työhakemustasi vapaammin kuin tavallista työhakemusta.
Julkisessa työpaikkailmoituksessa kerrotaan yleensä, mitä dokumentteja työnantaja toivoo hakijoilta. Avointa työhakemusta kootessasi voit sen sijaan lähettää työnantajalle varsinaisen työhakemuksen ja ansioluettelon lisäksi esimerkiksi työnäytteen tai portfolion.
Tiesitkö, että hyvä avoin työhakemus voi olla myös video? Katso vinkit, näin kuvaat video-CV:n.
Lue myös: Some ja työelämä – uhka vai mahdollisuus?
Avoin työhakemus vaatii ajoittamista
Usein työpaikka ei ole avoimessa haussa, koska yritys ei vielä tiedä tarvitsevansa kaltaistasi tekijää. Sopiva aika lähettää avoin työhakemus on silloin kun katsot, että sinä pystyisit osaamisellasi kehittämään yrityksen toimintaa tai ratkaisemaan jonkin sen haasteen.
Avoin työhakemus kannattaa lähettää myös, jos kuulet, että yrityksestä on juuri irtisanoutunut kaltaisesi osaaja, mutta paikkaa ei ole laitettu avoimeen hakuun. Tällaisista yritysten piilevistä tarpeista saat vihiä ennen kaikkea verkostojesi kautta.
Hyvä avoin hakemus osoittaa todellisen kiinnostuksen
Työnantajan lähestyminen avoimella työhakemuksella osoittaa aktiivisuutta ja todellista kiinnostusta työnantajaa kohtaan. Tämä on tilaisuutesi vakuuttaa työnantaja siitä, että olet aidosti halukas työskentelemään juuri tämän työnantajan palveluksessa.
Lue myös: Näin perustelet, miksi juuri sinut pitäisi palkata
Pelkkä työnantajan lähestyminen avoimella hakemuksella ei kuitenkaan riitä. Hanki avointa hakemustasi varten paljon tietoa organisaatiosta ja osoita, että tunnet yrityksen ja sen tarpeet.
Työnantajaa kiinnostaa, miksi haluat työskennellä juuri kyseisessä organisaatiossa, joten perustele asia mahdollisimman tyhjentävästi avoimessa työhakemuksessasi.
Voit vakuuttaa työnantajan motivaatiostasi esimerkiksi ehdottamalla toimia, joita yrityksessä kannattaisi mielestäsi tehdä ja kertomalla, miten voit tässä auttaa. Minkä yrityksen haasteen ratkaisisit tai miten palkkaamisesi kehittäisi yrityksen liiketoimintaa? Vastaamalla näihin kysymyksiin avoimessa työhakemuksessasi osoitat konkreettisesti, millaista lisäarvoa voit tuottaa yritykselle.
Vaikka sinulla olisi kova tarve löytää uusi työpaikka, älä ammu avoimia hakemuksia jokaiseen tuntemaasi yritykseen. Lähetä sen sijaan avoin työhakemus harkiten vain sellaiselle yritykselle, jossa ihan todella haluat työskennellä. Aito kiinnostus heijastuu työhakemuksestasi, mutta niin heijastuu epäaitokin.
Avoin työhakemus kasvattaa verkostoja
Voit aloittaa hakuprosessin jo ennen kuin laitat avoimen työhakemuksen matkaan. Verkostoidu yrityksen henkilöstön kanssa, seuraa yritystä sen some-kanavilla ja tee itsesi näkyväksi työnantajan silmissä. Näin tuet avoimen työhakemuksesi perillemenoa.
Lue myös: Viritä LinkedIn-profiilisi työnhakuun
Jos et saa vastausta avoimeen hakemukseesi kohtuullisessa ajassa, älä luovuta. Tiedustele kohteliaasti hakemuksesi perään ja varmista, että se on edennyt organisaatiossa oikean henkilön luettavaksi.
Jos avoin työhakemus ei johda työsopimukseen, yhteydenottosi yritykseen voi kuitenkin jättää työnantajalle muistijäljen sinusta. Hyvä avoin hakemus kasvattaa verkostoasi, minkä ansiosta olet jälleen vahvemmilla tulevissa rekrytoinneissa.
Lue myös: Erotu muista työnhaussa
Hyvä avoin työhakemus täyttää kaikki normaalin työhakemuksen kriteerit, eli kerrot siinä konkreettisin esimerkein itsestäsi, osaamisestasi ja siitä, miksi haluat työskennellä tämän työnantajan palveluksessa. Katso siis myös vinkkimme työhakemuksen työstämiseen ja työhakemuksen viimeistelyyn.