Näin kuvaat video-CV:n
Video-CV eli videomuotoinen ansioluettelo on nykyaikainen ja mukavan vapaamuotoinen tapa kertoa omasta työkokemuksesta, koulutuksesta ja osaamisesta. Näiden ohjeiden avulla luot itse itsellesi laadukkaan video-CV:n ja erotut muista työnhakijoista!
Video-CV:n käsikirjoittaminen
Video-CV:n työstämisen tärkein vaihe on käsikirjoittaminen. Kun olet miettinyt videon sisällön hyvin, ammatillinen potentiaalisi pääsee näkyville ja esityksesi puhuttelee rekrytoijaa. Lisäksi hyvä käsikirjoitus tekee videon kuvaamisesta joutuisampaa. Varaa siis reilusti aikaa video-CV:si sisällön suunnitteluun ja kiteyttämiseen – se maksaa itsensä takaisin.
Video-CV on yleensä 1–2 minuutin pituinen, joten laita käsikirjoitusvaiheessa kaikki tiivistämisen taitosi peliin. Video-CV on luonteeltaan vapaamuotoisempi kuin perinteinen tekstimuotoinen CV, joka saattaa sisältää työ- ja opiskelupaikkojen tiedot päivämäärien tarkkuudella. Lyhyellä videolla ei ole tarkoitus luetella kaikkia aiempia työpaikkoja ja koulutuksia vaan kiteyttää olennaisin osaaminen lyhyeksi, eloisaksi esitykseksi.
Lue myös: Miten tehdä hyvä CV?
Kerro video-CV:llä, millaisia töitä olet tehnyt ja mitä olet niistä oppinut, mutta keskity siihen, mikä on relevanttia juuri nyt hakemasi työtehtävän kannalta. Tekstimuotoisessa CV:ssä olet kenties tottunut esittämään asiat kronologisessa järjestyksessä, mutta video-CV:llä sinun ei tarvitse pidättäytyä tutussa aikajärjestyksessä.Video-CV:llä onkin mahdollista kertoa omasta työkokemuksesta ja osaamisesta varsin vapaamuotoisesti, joten nyt saa käyttää luovuutta!
Kerro tärkeimmät asiat video-CV:n alussa ja lopussa, koska niin ne jäävät parhaiten katsojan mieleen. Koukuta rekrytoija heti alussa kertomalla itsestäsi jotakin kiinnostavaa tai erityisen olennaista.
Panosta erityisesti siihen, miten esittelet itsesi video-CV:llä. Tässä ei tarvitse eikä kannatakaan lukkiutua siihen rooliin, jossa olet nyt. Oletko ehkä tietyn teknisen järjestelmän asiantuntija, toimistotöiden moniosaaja tai pitkän linjan asiakaspalvelija pikemmin kuin työtön työnhakija? Pohdi, miten voit kuvailla omaa osaamistasi haettavan työpaikan kannalta relevantilla tavalla.
Lue myös: Tunnista vahvuutesi
Videon lopulla jonkinlainen toimintakehote on paikallaan. Kannusta rekrytoijaa ottamaan yhteyttä tai ohjaa hänet tutustumaan verkossa olevaan ansioluetteloosi tai portfolioosi.
Ennen kuin ryhdyt kuvaamaan video-CV:täsi, varmista vielä kerran, että käsikirjoituksesi sisältää kaiken olennaisen itsestäsi, osaamisestasi ja työkokemuksestasi. Kun käsikirjoitus vaikuttaa valmiilta, ryhdy harjoittelemaan.
Harjoittele ennen video-CV:n kuvaamista
Kun video-CV:si käsikirjoitus on valmis, harjoittele puhumista joko kameralle tai peilille.
Kameralle harjoitteleminen on erityisen opettavaista, koska videolta voit katsoa esiintymistäsi ja hioa sitä näkemäsi pohjalta.
Lue myös: Älä anna esiintymisjännityksen pilata urasuunnitelmiasi
Jos kuvaat harjoittelun, pystyt samalla tarkastamaan, että kuvakulma ja valaistus näyttävät siltä kuin pitääkin. Varmista myös, että tausta on sopivan neutraali: miljöön sijaan sinun tulee olla pääroolissa.
Varmista harjoittelun yhteydessä myös, että vaatevalintasi ja mahdollinen meikkisi ovat tilaisuuteen nähden sopivat. Pukeudu video-CV:tä varten kuten pukeutuisit työhaastatteluun. Jos meikkaat, saatat tarvita hieman tavallista vahvempaa meikkiä, koska kamera haukkaa osansa meikistä.
CV video – varmista, että tekniikka toimii
CV videon voi kuvata älylaitteella tai kameralla, joka tallentaa videota. Et siis tarvitse video-CV:n tekemiseen tämän erikoisempaa kalustoa.
Aseta puhelin tai kamera jalustalle tai nojaamaan johonkin niin, että kamera pysyy tukevasti paikallaan koko kuvauksen ajan. Valitse kuvakulma niin, että se mairittelee sinua. Kameran on hyvä olla suunnilleen silmiesi korkeudella. Varo asettamasta kameraa liian ylös, jolloin joudut puhuessasi taivuttamaan niskaa taaksepäin, tai liian alas, jolloin leukasi nousee päärooliin.
Lue myös: Video CV:n valtit: Näin onnistut
Kuvaa mieluiten luonnonvalossa, mutta niin, ettei aurinko häikäise sinua tai kameraa. Kokeile, miten erilaiset valaisimet ja niiden asettelu vaikuttavat kuvaan. Mitä enemmän valoa, sitä parempi, sillä rekrytoija haluaa nähdä sinut kunnolla.
Varmista tallenteelta myös, että äänesi kuuluu hyvin eikä rekrytoijan tarvitse ponnistella saadakseen selvää puheestasi CV videolla.
Voit etsiä inspiraatiota esimerkiksi Youtubesta hakemalla "cv video" tai LinkedInistä. Katso myös vinkit työhaastatteluun etänä.
Esiintyminen video-CV:llä
Luota omaan persoonaasi kun esiinnyt video-CV:llä. Ole rohkeasti oma ihana itsesi sen sijaan, että esittäisit mitään muuta. Jos olet ilmaisussasi yleensäkin rauhallinen, ole sitä myös videolla. Jos taas olet nopeatempoinen tyyppi, ole sitä myös cv videolla.
Valmistaudu video-CV:n kuvaukseen kuin valmistautuisit mihin tahansa esiintymiseen: avaa äänesi, tee muutama hengitys- ja rentoutusharjoitus ja suorista ryhtisi ennen kuin astut kameran eteen. Jos mahdollista, esiinny seisten, koska seisominen auttaa tuottamaan puhtaampaa ääntä ja vaikuttamaan ryhdikkäältä.
Kun kamera käy, katso siihen. Virtuaalimaailmassa kameraan katsominen vastaa silmiin katsomista.
Muista hymyillä ja nauttia uudenlaisesta kokemuksesta, vaikka kameralle esiintyminen jännittäisi!
Video-CV:n viimeistely
Kun olet kuvannut video-CV:si, se on viimeistelyä vaille valmis lähetettäväksi rekrytoijalle.
Editoi videosta pois ainakin tyhjät alku ja loppu ja mahdolliset kompuroinnit puheessa. Editointivaiheessa voit myös täydentää video-CV:täsi teksteillä. Lisää ainakin omat yhteystietosi tekstinä. Voit lisäksi nostaa tärkeimpiä kohtia omasta puheestasi ruutuun tekstinä, tai lisätä tekstityksenä jonkin olennaisen seikan, jonka unohdit mainita puhuessasi.
Visualisoinneilla, kuten grafiikoilla, saat videoon näyttävyyttä viimeistelyvaiheessa, mutta ne eivät ole millään lailla pakollisia. Ylimääräinen visuaalisuus voi jopa viedä huomiota asiasisällöltä, joten käytä elementtejä harkitusti, vaikka olisit tottunut editoija.
Menestystä työnhakuun!