Työhyvinvointi

Tyylikkäänä toimistolle – mitä työpukeutuminen kertoo sinusta?

Nainen valitsemassa työvaatteita.

Periaatteessa pitäisi riittää, että tukka on kammattu ja vaatteet puhtaat, mutta käytännössä töihin pukeutuminen onkin mutkikkaampi juttu. Mitä työvaatetus kertoo sinusta ja osaamisestasi?

Huolellinen pukeutuminen tuo puhtia päivään ja ryhtiä vartalolle. Oman näköisissä, siisteissä toimistovaatteissa olo on itsevarma ja reipas. Toisaalta joka-aamuinen tälläytyminen voi tuntua turhanaikaiselta teatterilta, joka haukkaa liikaa aikaa kiireisistä arkiaamuista. 

Työvaatetuksella ei ole tekemistä ammattitaidon kanssa

Monissa ammateissa työvaatteet vaikuttavat viihtyvyyteen ja työturvallisuuteen, mutta toimistotyössä vaatteilla ei tällaista roolia ole. 

Työpukeutumisella ei ole myöskään mitään tekemistä ammattitaidon kanssa. Siksi onkin hieman nurinkurista, että käytämme toimistopukeutumisen miettimiseen niin paljon aikaa ja vaivaa.

Alipukeutumalla tai väärän tyylisiin työvaatteisiin pukeutumalla voi tahtomattaan antaa itsestään epäammattimaisen kuvan. 

Huoliteltuja, tyylikkäästi pukeutuneita työntekijöitä puolestaan saatetaan pitää pätevämpinä kuin he ovatkaan. Huoliteltu ulkoasu saattaa siis ennustaa nousujohteista urakehitystä, sillä tyylikkään voi olla helpompi napata unelmiensa työpaikka.

Tietyssä ammatissa on näytettävä tietynlaiselta

Monissa ammateissa työnantaja tarjoaa työvaatteet, mutta toimistotyöläisen on hankittava vaatteet itse. 

Hankalaa työpukeutumisesta voi tehdä se, että työpaikan pukukoodi on jonkinlainen sanaton sopimus. Ohjeita siihen ei ole olemassa, vaan jokaisen uuden työntekijän on kollegoita tarkkailemalla pääteltävä itse, miten työpaikalle tulee pukeutua.

Moni voi kokea paineita siitä, että tietyssä ammatissa tulisi näyttää tietynlaiselta. Harvassa työpaikassa etiketti kuitenkaan on niin muodollinen, ettei omaa tyyliään voisi lainkaan ilmentää työpukeutumisessa. Kultainen keskitie löytyneekin jostakin omien makumieltymysten ja työpaikan yleisen pukukoodin välimaastosta. 

Jos työpaikan etiketti ei ole hirvittävän muodollinen, vanhoja kaavoja sopii myös varovasti koetella.

Vaatteen on oltava mukava päällä

Vaikka työpaikalle pukeudutaan siististi, työpukeutumisen ei missään nimessä tarvitse olla kankeaa. Vaikka toimistolla pukukoodina olisi puku, työvaate saa tuntua mukavalta päällä. 

Materiaaleilla on iso vaikutus siihen, kuinka hyvältä vaate tuntuu päällä. Erityisesti vilukissojen ja herkästi hikoilevien kannattaa suosia työvaatetuksessaan luonnonkuituja. 

Myös vaatteen istuvuudella on väliä, sillä hyvin istuva vaate ei kiristä, purista eikä roiku vaan näyttää ja tuntuu hyvältä. 

Harvalle kaupan valmisvaate on täydellinen sellaisenaan, mutta monia vaatteita on mahdollista räätälöidä ompelijalla sopivammiksi. Pienet muotoilut, lyhennykset ja kavennukset tekevät ihmeitä toimistolookille kuin toimistolookille.

Lue myös: Pitääkö työpukeutumiseen panostaa?

Työpukeutumisessa värillä on väliä

Moni pukeutuu töissä varmuuden vuoksi mustaan, koska pitää mustaa perusvarmana valintana. Jos totta puhutaan, musta väri pukee vain harvoja. 

Itselle sopiva värisävy saa kasvot hehkumaan ja silmät säihkymään, joten värivalintoihin kannattaa satsata myös työpukeutumisessa. Hyvien vaateliikkeiden ja kangaskauppojen myyjät osaavat suositella jokaiselle sopivia värejä. Pitkälle pääsee jo tiedostamalla, pukevatko itseä lähtökohtaisesti kylmät vai lämpimät sävyt.

Vaatekaupoilla kannattaa rohkeasti sovittaa mitä kummallisimman värisiä vaatteita. Hieman yllättäen niiden joukosta voi löytyä täydelliset sävyt omaan työpukeutumiseen – ne, joiden avulla näyttää maanantaiaamuisinkin pirteältä ja ammattitaitoiselta.

Lue myös: Virkeänä töissä ja vapaalla – ravitsemusterapeutin parhaat vinkit

Työpukeutumisella voi viestiä arvoista

Kuten todettua, vaatteet viestivät kantajansa ammattitaidosta, tahdoimme tai emme. Työvaatteilla on tämän lisäksi muitakin viestejä – esimerkiksi kantajansa arvot.

Pukeutumalla vastuullisesti tuotettuihin vaatteisiin voi viestittää, että eettiset tai ekologiset kysymykset ovat itselle tärkeitä. Pukeutumalla kotimaisiin merkkeihin voi viestiä, että arvostaa suomalaista muotoilua, ja pukeutumalla Suomessa valmistettuihin vaatteisiin voi levittää suomalaisen työn ilosanomaa. Työvaatteiden mukavuuden ja istuvuuden lisäksi voikin miettiä, millaisia viestejä omilla työvaatteillaan välittää.

Muutama hyvä työvaate riittää

Jos työaamut kuluvat eri vaatevaihtoehtoja testaillessa, voi olla paitsi ilmastoystävällistä myös hermoja ja rahaa säästävää karsia toimistovaatteet muutamiin hyviin vaatekappaleisiin. 

Toimistotyöläinenkään ei siis tarvitse eri vaatteita viikon jokaiselle päivälle, kunhan vaatteet istuvat hyvin, ovat työpaikan etikettiin sopivia, tuntuvat omilta ja saavat kasvot hehkumaan. 

Mitä vähemmän toimistovaatteita omistaa, sitä todennäköisemmin on mahdollista satsata laadukkaisiin, hyvin istuviin, juuri itselle sopiviin luottovaatteisiin. Ja kun voi joka päivä pukeutua omiin luottovaatteisiinsa, saa töissä keskittyä vaatteiden sijaan siihen kaikkein olennaisimpaan eli tekemään työnsä ammattitaidolla.

Lue myös: Valmistaudu tulevaisuuden työelämään nyt – 3 tärkeää työelämätaitoa