Työnhaku

Mikä on ansioluettelo?

2.10.2019 klo 11:00

Ansioluettelo on työhakemuksen liite. Ansioluettelo on lyhyt yleiskatsaus työkokemukseesi, koulutukseesi ja muuhun osaamiseesi.

Ansioluettelo on työhakemuksesi tärkein osa

Ansioluettelo on hakemuksesi tärkein osa. Siitä rekrytoija näkee yhdellä silmäyksellä pätevyytesi hakemaasi työtehtävään.

Hyvä ansioluettelo on kohtuullisen pituinen eli tekstiä tulisi olla korkeintaan kaksi A4-sivua, mutta siitä selviää kuitenkin kaikki oleellinen sinusta.

Ansioluettelon ulkoasun ja kirjoitustyylin tulee olla asiallinen ja selkeä.

Mitä ansioluettelossa pitää olla?

Ansioluettelosta tulisi löytyä ainakin:

  • henkilö- ja yhteystiedot,
  • työkokemus,
  • koulutus,
  • kielitaito ja
  • IT-taidot.

Voit myös lisätä valokuvan ansioluetteloosi. Hyvä valokuva on tuore ja edustava, mutta ei liian kaukana arki- tai työminästäsi.

Vapaavalintaisia tietoja voivat olla erityisosaaminen, suosittelijat, luottamustoimet, tavoitteesi työelämässä, harrastukset, ajokortti, asevelvollisuus (suoritettu/ei suoritettu), sertifikaatit (esim. hygieniapassi) jne.

Pysy ansioluettelossa faktoissa sillä persoonaasi voit tuoda enemmän esille työhaastattelussa.

Ansioluettelossa ei saisi olla ”aukkoja” vaan tarkoitus on, että kerrot myös työkokemuksen välissä olevista jaksoista - esimerkiksi äitiyslomasta, mahdollisesta työttömyydestä (joka nykyisin on hyvin tavallista), opintovapaasta tai muista vaiheista elämässäsi.

Ansioluettelon räätälöinti kannattaa

Räätälöi ansioluettelosi haettavan työpaikan ja omien vahvuuksiesi mukaan. Haettavan työtehtävän mukaan räätälöity ansioluettelo kertoo kiinnostuksestasi juuri kyseistä tehtävää kohtaan paljon paremmin kuin yleinen ansioluettelo. Ota siis ylimääräistä aikaa tämän tekemiseen. Hyvän ansioluettelopohjan avulla räätälöintikin onnistuu helposti!

Ota talteen ilmainen ansioluettelopohja

Vastaa ansioluettelossa ja hakemuksessasi työpaikkailmoituksessa esitettyihin vaatimuksiin ja mahdollisiin kysymyksiin - ja kuinka juuri sinä täytät ne. Muista myös, että nykyään työnantajalla voi olla jopa satoja hakemuksia käsiteltävänä avointa työtehtävää kohti, pyri siis ilmaisemaan asiat lyhyesti ja ytimekkäästi.

Tutustu myös: