Ansioluettelo eli CV

Näin teet CV:n

Nainen miettimässä, miten tehdä hyvä CV.

Työnhaun ensimmäinen askel on koota ajan tasalla oleva CV eli ansioluettelo. Mutta miten tehdä hyvä CV? Katso kiireisen työnhakijan vinkkilista ja CV esimerkki!

1. Hyvä CV malli noudattaa oikeaa järjestystä

Selkeä CV malli noudattaa asioiden oikeaa järjestystä. Ensimmäiseksi CV:stä tulisi löytyä perustiedot sinusta. Tämän jälkeen listaa tärkeimmät työtehtäväsi sekä koulutuksesi. Muista tiivistää tiedot, jotta rekrytoija näkee yhdellä silmäyksellä osaamisesi. Lopuksi lisää ansioluettelon suosittelijat. Harrastuksia ei tarvitse mainita elleivät ne liity olennaisesti hakemaasi työhön.

Lue myös: Millainen on hyvä ansioluettelo?

2. Miten tehdä hyvä CV? Tiivistä ja anna konkreettisia esimerkkejä

Hyvä CV on sellainen, josta rekrytoija näkee yhdellä silmäyksellä hakijan osaamisen ja saavutukset työelämässä. Kiteyttäminen ja selkeys kannattaa.

Pelkkien titteleiden luetteleminen ei kuitenkaan kerro mitä osaat, joten kirjoita jokaisesta olennaisesta työtehtävästäsi muutaman lauseen tiivistelmä. Mitä teit? Missä? Miten onnistuit? Anna konkreettisia esimerkkejä onnistumisistasi esimerkiksi: ”Suunnittelin, johdin projektitiimiä ja sain projektin onnistuneesti ja tuloksekkaasti loppuun.” 

3. Löydä sinulle sopiva CV-pohja

Valitse sellainen CV-pohja, joka toimii parhaiten taustasi kanssa. Työuran alussa yhden sivun CV malli on paras ratkaisu, mutta jos sinulla on takana pitkä työura, kahden sivun CV-pohja on varsin passeli. 

Lataa täältä maksuton CV-pohja

Mikäli olet ollut alalla pitkään ja työpaikkoja on ehtinyt kertyä useita, muista listata ansioluetteloon vain tärkeimmät ja uusimmat työpaikat. Esimerkiksi jos haet johtajan paikkaa, CV:ssä ei tarvitse mainita asiantuntija- tai johtotehtävää 20 vuoden takaa, ellei se ole merkittävä asia juuri tämän työn kohdalla. 

Haastattelu on oikea paikka kertoa tarkemmin työhistoriastasi, CV:n tarkoitus on koota tärkein tieto juuri haettua tehtävää ajatellen.

4. Etsi persoonallisia CV malleja

Hyvä CV kannattaa aina personoida, jotta erotut muista työnhakijoista. Jos käytät valmista CV esimerkkiä, muokkaa aina CV-pohja sopimaan sinun taustaan ja tarpeisiin. Voit vaihtaa esimerkiksi väriä tai poistaa tai lisätä yksityiskohtia. Näin vältät myös riskin, että työnantaja saa identtisiä ansioluetteloita silmäiltäväkseen.

Onko sinulla CV malli haussa? Lataa täältä CV malli

Jos sinulla löytyy uniikkia osaamista, tuo se rohkeasti esiin CV:ssä. Mieti, mitkä osa-alueet kaipaavat vielä korostusta ja muokkaa CV:n sisältö sen mukaisesti.

Lue myös: Mikä erottaa parhaan hyvistä työnhaussa? Rekrytoijat kertovat

5. Hyvä CV esimerkki

Hyvä CV voi erottaa sinut muista työnhakijoista. Voit etsiä CV malleja esimerkiksi googlettamalla tai kokeilla Canvan (suunnitteluohjelma) maksuttomia CV malleja (huomioi, että osa myös maksullisia). Valitsimme avuksesi muutaman vaihtoehdon – katso CV esimerkki alta ja valitse sinulle parhaiten sopiva.

Muodollinen mustavalkoinen CV-pohja ilman valokuvaa
Lähde: Canva CV-pohja

Muodollinen mustavalkoinen CV-pohja ilman valokuvaa.

Mustavalkoinen CV malli
Lähde: Canva CV malli

Mustavalkoinen CV malli.

Värikäs CV esimerkki
Lähde: Canva CV-pohja

Värikäs CV esimerkki.


6. Hyvä CV on huoliteltu – tarkista, tarkista ja tarkista 

Lopuksi CV:n tarkistamiseen kannattaa jättää aikaa. Lue CV itse moneen kertaan ja pyydä joku ulkopuolinen lukemaan CV sekä tarkastus- että arviointimielessä.

Tämä on hyvä hetki sparrailulle esimerkiksi ystävän kanssa!

On tärkeää saada palautetta ennen CV:n lähettämistä, jotta ehdit vielä korjata mahdollisia epäkohtia. Jos kaikki on kunnossa, voit siirtyä työhakemuksen pariin. 

 

Tutustu myös

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin tammikuussa 2020.