Työnhaku

Henkilökuva ansioluettelossa

Henkilökuva ansioluettelossa. Valokuva.
21.4.2021 klo 13:05

Kun liität ansioluetteloosi kuvan, lennähdät sekunnin sadasosassa lähemmäs työnantajaa. Erotut hakijoiden joukosta ja jätät erityisen muistijäljen. Mutta millainen kuva ansioluetteloon kannattaa valita?

Onko kuvasi riittävän hyvälaatuinen?

Kun rekrytoija tarttuu ansioluetteloosi, hänen katseensa osuu ensimmäiseksi kuvaasi. Hän haluaa nähdä ja tavata sinut! Valitse siis ansioluettelon kuvaksi otos, jossa katsot reilusti kameraan. Se on kuin katsoisit rekrytoijaa silmiin.

Varmista, että kasvosi näkyvät kuvassa kunnolla. Vältä otosta, jossa otsatukka peittää silmäsi, tai jossa kasvosi pilkistävät vain hieman huivin, hatun tai kauluksen takaa. Aurinkolasit päässä otettu kuva ei ole sekään fiksu valinta ansioluettelon kuvaksi, vaikka näyttäisit siinä päivettyneeltä ja onnelliselta. Taiteellisuus voi ilman muuta toimia ansioluettelon kuvassa, mutta varmista, etteivät kasvosi jää ilmaisusi varjoon!

Valitse ansioluetteloon laadukas kuva. Kuvan ei tarvitse olla painolaatuinen, ja voit hyvin ottaa sen vaikka omalla älylaitteellasi. Pääasia on, että potretti on riittävän terävä ja että siinä on sopiva valaistus.

Paras valaistus on sellainen, joka tekee oikeutta kasvoillesi ja saa sekä sinut että kuvan näyttämään skarpilta.

Ansioluettelon kuva voi olla yhtä hyvin värillinen tai mustavalkoinen. Vältä kuitenkin voimakkaita taiteellisia tehosteita.

Millaisen viestin kuvasi välittää?

Kuva on vahva visuaalinen viesti, ja saattaa kertoa rekrytoijalle enemmän kuin olet tullut ajatelleeksi. Kuva välittää ensivaikutelman sinusta tulevalle esihenkilöllesi.

Tarkastele siis valitsemaasi kuvaa siitä näkökulmasta, millaisen viestin kuvasi välittää rekrytoijalle. Vaikuttaako kuvassa esiintyvä henkilö sopivalta avoinna olevaan työtehtävään? Onko häntä helppo lähestyä? Näyttääkö hän yhteistyökykyiseltä työkaverilta? Onko hän tyyppi, joka tulee töihin naama näkkärillä vai hyväntuulinen tapaus, jonka mukana huoneeseen saadaan mukavaa tunnelmaa?

Ansioluettelon kuvassa ei kannata kuitenkaan esittää mitään. Kuvassa ei myöskään tarvitse näyttää missiltä, jollei ole hakemassa missin töitä. Työnantaja odottaa näkevänsä kuvassa sinut omana itsenäsi, sellaisena kuin olet.

Laittaudu ansioluettelon kuvaa varten normaalilla, siistillä tavalla – samalla tavalla kuin olisit menossa työhaastatteluun.

Kamera syö meikkiä, joten kuvaan kannattaa meikata hieman tavallista voimakkaammin, mutta muuten itselle luontaisella tyylillä.

Puuttuuko sinulta hyvä kuva itsestäsi?

Jos sinulla ei ole edustuskelpoista kuvaa itsestäsi, pyydä rohkeasti apua. Puolison, kaverin tai kollegan edessä poseeraaminen ei kenties tunnu hauskimmalta ajatukselta, mutta kestät sen kyllä kun keskityt ajattelemaan potentiaalista uutta, kiinnostavaa työpaikkaa.

Ansioluettelon kuvaa ei ole pakko ottaa valkoista seinää vasten kuin se olisi kuvattu studiolla, vaan voit antaa persoonasi näkyä kuvan taustalla. Jos luonnossa liikkuminen on rakkain harrastuksesi, miksi et ottaisi kuvaa ulkona luonnossa, hyvässä luonnonvalossa?

Takuuvarmasti laadukkaat potretit saat tietenkin ammattikuvaajalta. Valokuvaamoissa ei kuvata vain ylioppilaita ja passikuvia, vaan kuvaamossa voi käydä otattamassa myös bisnes-potretit työnhakua varten. Kuvat eivät välttämättä maksa paljon, joten kannattaa ainakin tutustua lähialueen valokuvaamojen tarjontaan ja hinnastoihin.

Valokuvaajat järjestävät myös kuvauspäiviä, joissa he kuvaavat koko päivän ajan bisnes-potretteja. Varaamalla oman kuvausajan etukäteen voit saada kuvat tavallista edullisemmin.

Valokuvaajat tekevät toisinaan yhteistyötä meikkaajien ja kampaajien kanssa, joten parhaassa tapauksessa voit saada kuvausmeikin ja -kampauksen samalta luukulta.

Nykyään käytännössä kaikki valokuvaajat myyvät kuvia paperikopioiden lisäksi sähköisessä muodossa. Näin ne on helppo liittää ansioluetteloon ja some-profiileihin verkostoitumista silmällä pitäen.