Työnhaku

Verkostot työnhaussa – auta niin saat apua

Näiden vinkkien avulla rakennat ja vaalit ammatillisia verkostoja, joista on iloa ja hyötyä olitpa työnhaussa tai et.

Verkostojen merkitys työelämässä ja työnhaussa kasvaa kasvamistaan, joten rakenna ja vaali verkostoja aktiivisesti läpi työuran.

Verkostoista voit ammentaa uusia ideoita, yhteistyökumppaneita tai asiakkaita, joten niistä ei ole iloa vain työttömänä työnhakijana tai yrittäjänä vaan myös työsuhteessa työskennellessä.

Kun olet hyvin verkostoitunut ja kohtaat työssäsi pulman, josta haluat keskustella jonkun ulkopuolisen kanssa, voit aina kilauttaa verkostollesi. Jos työskentelet organisaatiossasi ainoana alasi asiantuntijana, verkostosi jäsenet ovat sinulle kultaakin kalliimpia sparrailukumppaneita.

Jos työhakemusten ja ansioluettelojen viilaaminen ei ala tuottaa tulosta työnhaussa, käänny verkostosi puoleen. Ethän voi tietää, vaikka kauan kaipaamasi unelmien työpaikka löytyisi ikioman verkostosi kautta!

Kun on verkostoja, on kuulevia korvia. Puhu siis omasta tilanteestasi ja urahaaveistasi avoimesti verkostosi jäsenille. Verkostot auttavat sinua löytämään kiinnostavia työpaikkoja ja pääsemään urallasi sinne minne tähtäät. Tänäkin päivänä moni työ löytää tekijänsä nimenomaan verkostojen kautta.

Tapahtumissa verkostoituminen

Klassinen verkostoitumisen muoto on tapahtumissa, kuten seminaareissa, koulutuksissa ja messuilla verkostoituminen. Monissa työelämän tapahtumissa on varattu varta vasten aikaa verkostoitumiselle. Mene siis paikalle hyvissä ajoin ja aloita kevyt jutustelu jo narikassa.

Jos et työssäsi tapaa uusia ihmisiä eikä työsi mahdollista alan tapahtumiin osallistumista, keskustele esimiehesi kanssa mahdollisuudesta käydä ainakin koulutuksissa talon ulkopuolella.

On työnantajankin etu, että käyt hakemassa uusia ideoita alasi muilta ammattilaisilta.

Ammattiliitot ja ammatilliset järjestöt tarjoavat jäsenilleen tapahtumia, retkiä ja ammattiin liittyvää koulutusta myös iltaisin ja viikonloppuisin. Selvitä, mitä omat järjestösi tarjoavat ja lähde rohkeasti verkostoitumaan alasi ammattilaisten kanssa työajan ulkopuolella.

Verkostoituminen tuntuu vieraalta

Jos verkostoituminen on sinulle kokonaan uusi asia, aloita listaamalla verkostoja, joihin jo kuulut. Kun olet kirjannut ylös entiset opiskelupaikat ja -kaverit, entiset työpaikat ja harrastusten tuomat verkostot, voit siirtyä ystävien ja sukulaisten luettelointiin ja lastesi harrastusten kautta tuntemiisi ihmisiin. Todennäköisesti huomaat pian, että verkostojen aihioita on siellä ja täällä – nyt sinun täytyy enää tiivistää yhteydenpitoa verkostoihisi.

Toisille on luontevampaa verkostoitua netissä kuin kasvokkain. Jos tapahtumissa verkostoituminen tuntuu nihkeältä eikä luonnistu hyvistä yrityksistä huolimatta, panosta netissä verkostoitumiseen esimerkiksi etätapahtumien kautta. Laita kuuntelemasi webinaarin jälkeen esiintyjille palautetta tai muita ajatuksia esityksen sisällöstä. Näin pääset luontevasti keskustelun alkuun alan asiantuntijoiden kanssa.

Jos verkostoituminen tuntuu pakkopullalta tai itsensä tyrkyttämiseltä, etsi omat, sinulle luontevat tavat verkostoitua. Verkostojen ylläpitämiseksi ei ole pakko käydä bisneslounailla tai roikkua työpäivän jälkeen after workeilla. Verkostojen ylläpitäminen luonnistuu myös sosiaalisen median kanavilla, puhelimessa puhellen tai vaikka ulkoilutärskyillä. Oma verkostoitumistyyli paras verkostoitumistyyli.

Sosiaalisen median verkostot työnhaussa

Sosiaalinen media tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet verkostoitua ja ylläpitää olemassa olevia verkostoja. Facebookin ammatillisista ryhmistä ja Twitteristä voi löytää työpaikkailmoituksia, mutta ne ovat myös luontevia paikkoja profiloitua alansa asiantuntijana. Kannattaa siis osallistua rohkeasti omaa alaa koskevaan keskusteluun. Se voi avata uusia yhteistyömahdollisuuksia.

Some-kanavien viestiosiot taas tarjoavat välineet yksityisempään viestittelyyn ja henkilökohtaisempaan verkoston rakentamiseen. Jos soittaminen tai sähköpostiviesti tuntuvat liian muodollisilta tai tunkeilevilta, kokeile yksityis- tai ryhmäviestiä sosiaalisen median kautta.

Yksi keino kasvattaa ammatillista verkostoa on kirjoittaa oman alan julkaisuihin ja blogeihin. Lukijapalautteeseen vastaaminen on luonteva paikka verkostoitua samoista aihepiireistä kiinnostuneiden ammattilaisten kanssa.

Some-kanavat ovat hyvä paikka verkostoitua myös yli toimialarajojen.

Jos kohtaat työssäsi ja ammatillisissa tapahtumissa lähinnä oman alasi ammattilaisia, suuntaa sosiaaliseen mediaan, sillä sieltä löydät tärkeimmät sinua kiinnostavien alojen vaikuttajat.

 Verkostojen ylläpitäminen on kahden kauppaa

Ei riitä, että kokoat valtavan verkoston ympärillesi, jos et pidä yhteyttä verkostoosi. Suhteiden ylläpitäminen on kahden kauppaa, jossa myös sinun on toimittava aktiivisesti.

Löydä luontevat kanavat pitää yhteyttä verkostoosi, mutta älä viestittele puolitutuille riesaksi asti. Kukaan ei halua verkostoonsa henkilöä, joka pommittaa jatkuvasti uusilla kysymyksillä ja yhteydenotoilla. Verkostoituminen ja verkostojen ylläpitäminen vaatiikin hieman tilannetajua.

Verkostosi jäsen voi vinkata sinulle kiinnostavasta piilotyöpaikasta tai suositella sinua omalle työnantajalleen. Muista, että myös sinä voit olla tärkeä suosittelija jollekulle: entiselle tiimiläisellesi, työkaverillesi tai valmennettavallesi. Tarjoudu siis itsekin suosittelemaan hyvää tekijää ja vinkkaa osaavista tutuistasi eteenpäin – se muistetaan kauan. Jos verkostoitumisesi perustuu muiden auttamiselle, saat varmasti itsekin apua kun sitä tarvitset.