Työnhaku

Työhaastatteluun valmistautuminen – tee läksyt ja rentoudu

10.6.2020 klo 14:00

Kun olet saanut työhaastattelukutsun, voit onnitella itseäsi! Näiden vinkkien avulla valmistaudut työhaastatteluun niin, että saat tilaisuudesta kaiken irti.

Työhaastattelussa keskustellaan sinun sopivuudestasi työtehtävään ja työyhteisöön. Työhaastattelun ei kuitenkaan ole tarkoitus olla yksipuolinen kuulustelu vaan kahden osapuolen välinen keskustelu. Suhtaudu siis työhaastatteluun tilaisuutena selvittää, täyttääkö työ toiveesi.

Työhaastatteluun valmistautumalla varmistat, että keskustelu pyörii sinulle tärkeiden teemojen ympärillä. Työnantaja arvostaa sitä, että otat haastattelussa aktiivisen roolin.

Käytännön järjestelyt ennen työhaastattelua

Työhaastatteluun valmistautuminen alkaa siitä kun saat työhaastattelukutsun. Vastaa kutsuun pikimmiten, sillä nopea reagointi viestii kiinnostuksestasi paikkaa kohtaan. Samalla se kertoo, että kanssasi työt sujuvat nopeasti.

Jos olet jo vastaanottanut toisen työpaikan etkä aio mennä työhaastatteluun, ilmoita siitäkin työnantajalle saman tien. Näin rekrytoija voi kutsua työhaastatteluun toisen hakijan, eikä prosessi veny sinun vuoksesi. Näin toimimalla jätät hyvän kuvan itsestäsi.

Samalla kun vastaat työhaastattelukutsuun, varmista, mitä työnantaja toivoo sinun ottavan mukaasi. Nappaa matkaan ainakin ansioluettelosi, työhakemuksesi ja työpaikkailmoitus, jotta voit tarvittaessa viitata niihin työhaastattelun aikana. Pakkaa mukaan myös muistiinpanovälineet, joilla voit kirjata ylös työhaastattelussa sovittavat asiat. Huolellinen työhaastatteluun valmistautuminen antaa työnantajalle skarpin kuvan sinusta.

Valmistaudu työhaastatteluun myös varmistamalla kulkuyhteydet ja tarvittaessa lastenhoito. Silitä työhaastatteluvaatteet kannattaa valmiiksi viimeistään haastattelua edeltävänä päivänä – kukaan ei toivo ylimääräistä jännitystä työhaastattelupäivän aamuksi.

Työhaastatteluun valmistautuminen alkaa työnantajaan tutustumisella

Työhaastatteluun valmistautumisen keskiössä on työnantajaan tutustuminen. Nyt on aika kerrata kaikki, mitä opit työnantajasta työhakemusta laatiessasi. Tutustu vielä uudemman kerran työnantajan verkkosivuihin ja sosiaalisen median kanaviin ja katso, mitä muuta tietoa löydät työnantajasta. Ennen työhaastattelua kannattaa perehtyä työnantajan taloustietoihin ja katsoa, onko yrityksestä kirjoitettu lehtijuttuja. Työhaastattelussa teet vaikutuksen sillä, että tunnet työnantajan asiat.

Valmistaudu työhaastatteluun myös analysoimalla omia työpaikkaan, työnantajaan ja uraan liittyviä toiveitasi. Saat työhaastattelusta enemmän irti, jos tunnet työnantajan lisäksi myös itsesi ja omat toiveesi.

Työhaastattelu on työnantajalle tilaisuus tutustua sinuun, mutta ehdottomasti myös sinun tilaisuutesi tutustua työnantajaan. Työhaastattelussa sinä itse olet aktiivisessa roolissa, jos niin päätät. Olennainen osa työhaastatteluun valmistautumista onkin kysymysten laatiminen työnantajalle. Kirjoita muistiin, mitä haluat tietää työnantajasta, työtehtävistä ja yrityksen henkilöstöstä eli potentiaalisista tulevista työkavereistasi.

Työhaastatteluissa toistuvat tietyt kysymykset, joiden avulla työnantajat selvittävät hakijoiden osaamista ja motivaatiota. Valmistaudu siis työhaastatteluun miettimällä, mitä vastaisit näihin työhaastatteluissa usein kysyttyihin kysymyksiin.

Katso myös vinkit siihen, miten valmistaudut työhaastatteluun, joka järjestetään ryhmähaastatteluna.

Työhaastattelu jännittää

On luonnollista, että työhaastattelu jännittää. Jos rekrytoija huomaa sinun jännittävän, hän todennäköisesti ajattelee, että haluat työpaikan tosissasi ja että jännität, koska koet merkitykselliseksi suoriutua työhaastattelusta mallikkaasti. Muista, että työhaastattelu on tapaaminen, jossa tutustutaan ja keskustellaan, ei tentti tai kuulustelu.

Työhaastattelussa työnantajalla on siis aivan yhtä paljon jännitettävää kuin sinulla.

Työhaastattelun aiheuttamaa jännitystä voit lieventää huolellisella valmistautumisella. Käy ajatuksella läpi sekä työpaikkailmoituksen että oman hakemuksesi ja ansioluettelosi sisältö. Näin kirkastat itsellesi, mitä kaikkea osaat ja miten voit olla työnantajalle avuksi. Keskity kaikin tavoin vahvuuksiisi ja ydinosaamiseesi, sillä se kasvattaa itsevarmuuttasi ennen jännittävää työhaastattelua.

Hyvän valmistautumisen jälkeen kannattaa panostaa huolelliseen rentoutumiseen. Jos mahdollista, harrasta liikuntaa työhaastattelua edeltävänä päivänä. Juuri ennen työhaastattelua voi olla hyvä idea avata ääntä ja tehdä rauhoittavia hengitys- tai mindfulness-harjoituksia.

Työhaastattelun jännittäminen voi tuntua kurjalta, mutta on hyvä tietää, että jännitys virittää sinut parempaan suoritukseen.

Tehtävät ja testaukset työhaastattelussa

Jos työhaastatteluun liittyy tehtäviä tai testausta, työnantaja todennäköisesti mainitsee näistä työhaastattelukutsun yhteydessä. Jos tehtävät tulevat työhaastattelussa yllätyksenä, muista, että tilanne yllättää muutkin hakijat – olette samalla viivalla.

Työhaastatteluun saattaa liittyä myös psykologisia testejä, joilla työnantaja varmistaa sopivuutesi tehtävään ja työyhteisöön. Ne saattavat hirvittää, mutta suoriudut testeistä, kun olet oma itsesi. Testien tarkoituksena ei ole kaivella esiin henkilökohtaisia tietoja sinusta vaan varmistaa, että viihdyt tulevassa työssäsi. Kaikenlaiset työhaastattelutehtävät tehdään aina molempien osapuolten eduksi.

Pyydä palautetta työhaastattelusta

Työhönotto voi olla monivaiheinen prosessi, joka sisältää useita työhaastatteluja. Saatat tavata rekrytointifirman tai työnantajan edustajia useita kertoja ennen työsopimuksen syntymistä. Työhaastatteluja voidaan järjestää myös videohaastatteluina, erityisesti jos hakijoita on paljon.

Työhaastattelun jälkeen kannattaa vielä sähköpostitse kiittää työnantajaa tapaamisesta. Jos olet työhaastattelun yhteydessä luvannut toimittaa työnantajalle esimerkiksi työtodistuksia tai suosittelijoiden yhteystietoja, nyt on oikea hetki tehdä se.

Jos työnantajasta ei kuulu mitään sovittuun ajankohtaan mennessä, voit kohteliaasti tiedustella rekrytoinnin etenemisestä. Voit siis olla aktiivinen työnantajan suuntaan työhaastattelun jälkeenkin, mutta pysy kohtuudessa.

Jokainen työhaastattelun vaihe on mahdollisuus verkostoitua, vaikkei prosessi johtaisikaan työsopimuksen syntymiseen. Ajattele siis jokaista työhaastattelua tilaisuutena oppia uutta ja tutustua uusiin ihmisiin.

Työhaastattelusta kannattaa myös rohkeasti pyytää palautetta rekrytoijalta, sillä palautteesta oppiminen auttaa valmistautumaan tuleviin työhaastatteluihin mitä parhaimmalla tavalla.