Työhaastatteluun valmistautuminen
Kun olet saanut työhaastattelukutsun, voit onnitella itseäsi! Mutta miten valmistautua työhaastatteluun? Näiden vinkkien avulla työhaastatteluun valmistautuminen onnistuu helposti!
Työhaastattelussa keskustellaan sinun sopivuudestasi työtehtävään ja työyhteisöön. Työhaastattelun ei kuitenkaan ole tarkoitus olla yksipuolinen kuulustelu vaan kahden osapuolen välinen keskustelu.
Suhtaudu siis työhaastatteluun tilaisuutena selvittää, täyttääkö työ toiveesi.
Työhaastatteluun valmistautuminen varmistaa sen, että keskustelu pyörii sinulle tärkeiden teemojen ympärillä. Työnantaja arvostaa sitä, että otat haastattelussa aktiivisen roolin. Kun mietit, miten valmistautua työhaastatteluun – aloita jo heti siitä hetkestä, kun sait työhaastattelukutsun! Lue alta, kuinka valmistautua työhaastatteluun.
Työhaastattelu valmistautuminen – käytännön järjestelyt ennen haastattelua
Työhaastatteluun valmistautuminen alkaa siitä, kun saat työhaastattelukutsun. Vastaa kutsuun pikimmiten, sillä nopea reagointi viestii kiinnostuksestasi paikkaa kohtaan. Samalla se kertoo, että kanssasi työt sujuvat nopeasti.
Jos olet jo vastaanottanut toisen työpaikan etkä aio mennä työhaastatteluun, ilmoita siitäkin työnantajalle saman tien. Näin rekrytoija voi kutsua työhaastatteluun toisen hakijan, eikä prosessi veny sinun vuoksesi. Näin toimimalla jätät hyvän kuvan itsestäsi.
Samalla kun vastaat työhaastattelukutsuun, varmista työnantajalta konkreettisesti, miten valmistautua työhaastatteluun. Kysy esimerkiksi työnantajalta, mitä hän toivoo sinun ottavan mukaasi. Nappaa matkaan ainakin ansioluettelosi, työhakemuksesi ja työpaikkailmoitus, jotta voit tarvittaessa viitata niihin työhaastattelun aikana. Työhaastatteluun kannattaa pakata mukaan myös muistiinpanovälineet, joilla voit kirjata ylös työhaastattelussa sovittavat asiat.
Huolellinen työhaastatteluun valmistautuminen antaa työnantajalle skarpin kuvan sinusta.
Työhaastatteluun valmistautuminen on myös sitä, että varmistat kulkuyhteydet ja tarvittaessa lastenhoidon työhaastattelun ajaksi. Silitä työhaastatteluvaatteet valmiiksi viimeistään haastattelua edeltävänä päivänä – kukaan ei toivo ylimääräistä jännitystä työhaastattelupäivän aamuksi.
Lue myös: Mitä työpukeutuminen kertoo sinusta?
Työhaastatteluun valmistautuminen alkaa työnantajaan tutustumisella
Työhaastatteluun valmistautumisen keskiössä on työnantajaan tutustuminen. Ennen haastattelua on aika kerrata kaikki, mitä opit työnantajasta työhakemusta laatiessasi. Työhaastatteluun kannattaa vielä uudemman kerran tutustua työnantajan verkkosivuihin ja sosiaalisen median kanaviin ja katso, mitä muuta tietoa löydät työnantajasta. Ennen työhaastattelua kannattaa perehtyä työnantajan taloustietoihin ja katsoa, onko yrityksestä kirjoitettu lehtijuttuja.
Työhaastattelussa kannattaa tehdä vaikutus sillä, että tunnet työnantajan asiat.
Työhaastatteluun valmistautuminen on myös hyvä hetki analysoida omia työpaikkaan, työnantajaan ja uraan liittyviä toiveitasi. Saat työhaastattelusta enemmän irti, jos tunnet työnantajan lisäksi myös itsesi ja omat toiveesi.
Työhaastattelu on työnantajalle tilaisuus tutustua sinuun, mutta ehdottomasti myös sinun tilaisuutesi tutustua työnantajaan. Työhaastattelussa sinä itse olet aktiivisessa roolissa, jos niin päätät. Olennainen osa työhaastatteluun valmistautumista onkin kysymysten laatiminen työnantajalle. Kirjoita muistiin, mitä haluat tietää työnantajasta, työtehtävistä ja yrityksen henkilöstöstä eli potentiaalisista tulevista työkavereistasi. Työhaastattelussa kannattaa olla aktiivinen ja kysyä!
Lue myös: Mitä kannattaa kysyä työhaastattelussa?
Työhaastatteluissa toistuvat tietyt kysymykset, joiden avulla työnantajat selvittävät hakijoiden osaamista ja motivaatiota. Valmistaudu työhaastatteluun lukemalla 10 yleisintä työhaastattelukysymystä ja miettimällä, mitä vastaisit näihin työhaastatteluissa usein kysyttyihin kysymyksiin.
Lue myös: 10 yleisintä työhaastattelukysymystä
Katso myös vinkit siihen, miten valmistautua työhaastatteluun, joka järjestetään ryhmähaastatteluna.
Miten valmistautua työhaastatteluun, jos työhaastattelu jännittää?
On luonnollista, että työhaastattelu jännittää. Jos rekrytoija huomaa sinun jännittävän haastattelun aikana, hän todennäköisesti ajattelee, että haluat työpaikan tosissasi ja että jännität, koska koet merkitykselliseksi suoriutua työhaastattelusta mallikkaasti. Muista, että työhaastattelu on tapaaminen, jossa tutustutaan ja keskustellaan, ei tentti tai kuulustelu. Haastattelun aikana työnantajalla on siis aivan yhtä paljon jännitettävää kuin sinulla.
Työhaastattelun aiheuttamaa jännitystä voi lieventää, kun työhaastatteluun valmistautuminen on tehty huolellisesti.
Käy ajatuksella läpi sekä työpaikkailmoituksen että oman hakemuksesi ja ansioluettelosi sisältö ennen haastattelua. Näin kirkastat itsellesi, mitä kaikkea osaat ja miten voit olla työnantajalle avuksi. Keskity kaikin tavoin vahvuuksiisi ja ydinosaamiseesi, sillä se kasvattaa itsevarmuuttasi ennen haastattelua, joka jännittää.
Lue myös: Näin tuot esiin omat vahvuudet työhaastattelussa
Kun työhaastatteluun valmistautuminen on sujunut mallikkaasti, kannattaa sen jälkeen panostaa huolelliseen rentoutumiseen. Jos mahdollista, harrasta liikuntaa työhaastattelua edeltävänä päivänä. Juuri ennen työhaastattelua voi olla hyvä idea avata ääntä ja tehdä rauhoittavia hengitys- tai mindfulness-harjoituksia.
Työhaastattelun jännittäminen voi tuntua kurjalta, mutta on hyvä tietää, että jännitys virittää sinut parempaan suoritukseen.
Lue myös: Älä anna esiintymisjännityksen pilata urasuunnitelmiasi
Tehtävät ja testaukset työhaastattelussa
Jos työhaastatteluun liittyy tehtäviä tai testausta, työnantaja todennäköisesti mainitsee näistä työhaastattelukutsun yhteydessä. Jos tehtävät tulevat työhaastattelussa yllätyksenä, muista, että tilanne yllättää muutkin hakijat – olette samalla viivalla.
Työhaastatteluun saattaa liittyä myös psykologisia testejä, joilla työnantaja varmistaa sopivuutesi tehtävään ja työyhteisöön.
Ne saattavat hirvittää, mutta suoriudut testeistä, kun olet oma itsesi. Testien tarkoituksena ei ole kaivella esiin henkilökohtaisia tietoja sinusta vaan varmistaa, että viihdyt tulevassa työssäsi. Kaikenlaiset työhaastattelutehtävät tehdään aina molempien osapuolten eduksi.
Pyydä palautetta työhaastattelusta
Työhönotto voi olla monivaiheinen prosessi, joka sisältää useita työhaastatteluja. Saatat tavata rekrytointifirman tai työnantajan edustajia useita kertoja ennen työsopimuksen syntymistä. Vaikka sinua odottaisi useampikin keskustelu, työhaastatteluun valmistautuminen on hyvä ottaa tosissaan joka kerta! Työhaastatteluja voidaan järjestää myös videohaastatteluina, erityisesti jos hakijoita on paljon.
Haastattelun jälkeen kannattaa vielä sähköpostitse kiittää työnantajaa tapaamisesta. Jos olet työhaastattelun yhteydessä luvannut toimittaa työnantajalle esimerkiksi työtodistuksia tai suosittelijoiden yhteystietoja, oikea hetki tehdä se on juurikin haastattelun jälkeen.
Lue myös: Sähköpostin kirjoittamisen kultaiset säännöt
Jos työnantajasta ei kuulu mitään sovittuun ajankohtaan mennessä, voit kohteliaasti tiedustella rekrytoinnin etenemisestä.
Voit siis olla aktiivinen työnantajan suuntaan työhaastattelun jälkeenkin, mutta pysy kohtuudessa.
Jokainen työhaastattelun vaihe on mahdollisuus verkostoitua, vaikkei prosessi johtaisikaan työsopimuksen syntymiseen. Ajattele siis jokaista työhaastattelua tilaisuutena oppia uutta ja tutustua uusiin ihmisiin.
Työhaastattelusta kannattaa myös rohkeasti pyytää palautetta rekrytoijalta, sillä palautteesta oppiminen auttaa valmistautumaan tuleviin työhaastatteluihin mitä parhaimmalla tavalla. Ja jos ei tällä kertaa työpaikka tärpännyt, niin Oikotieltä löydät runsaasti lisää avoimia työpaikkoja.
Tämä artikkeli on julkaistu alun perin kesäkuussa 2020.