Työnhaku

Viritä LinkedIn-profiilisi työnhakuun

Nainen tietokoneella työnhaun touhussa.

LinkedIn voi avittaa sinut seuraavalle etapille työelämässä, joten oman profiilin luomista kanavalle kannattaa ainakin harkita. 

Facebook, Instagram, Twitter, Clubhouse, Snapchat – ja kaiken kukkuraksi vielä se LinkedInkin! Etkö jaksaisi päivittää enää yhtäkään some-kanavaa? 

Kaikkea ei tarvitse ottaa haltuun heti, vaan voit aloittaa LinkedInin käytön testailemalla ja makustelemalla, mikä olisi sinulle sopiva tapa hyödyntää kanavaa. LinkedInillä on varmaankin yhtä monta käyttötapaa kuin kanavalla on käyttäjiä.

LinkedIniin ei ole pakko postata mitään

Jotkut käyttävät LinkedIniä ikään kuin julkisena ansioluettelona, eli luovat kanavalle oman profiilin, mutta eivät osallistu keskusteluihin. 

Joillain aloilla rekrytoijat käyttävät LinkedIniä aktiivisesti potentiaalisten työntekijöiden suorakontaktointiin. Huolella täytetty LinkedIn-profiili voi siis poikia sinulle kutsun työhaastatteluun ilman, että sinun tarvitsee laittaa tikkua ristiin uuden työn hakemiseksi.

Tämä onkin syy, miksi monet luovat profiilin LinkedIniin, vaikka eivät julkaise omia postauksia tai osallistu kanavalla käytäviin keskusteluihin.

LinkedInissä voi profiloitua oman alan ammattilaisena

Jos haluat, voit osallistua LinkedInissä käytäviin keskusteluihin tai julkaista omia postauksia. 

LinkedInissä voit luontevasti tuoda esiin sellaisia puolia omasta osaamisestasi, jotka eivät pääse esiin tämänhetkisessä työssäsi. Näin voit viestiä verkostollesi ja potentiaalisille työnantajille siitä, mitä kaikkea itse asiassa osaat ja millaisista työpaikoista voisit olla nyt tai tulevaisuudessa kiinnostunut.

Tee ainakin nämä:

Kun luot uuden LinkedIn-profiilin, täytä omat tietosi ainakin muutamaan tärkeimpään kohtaan. Nämä osiot täyttämällä voit varmistaa, että olet olemassa myös niille rekrytoijille, jotka etsivät sopivia kandidaatteja LinkedInin kautta.

Työkokemus

Täydennä työhistoriasi niiltä osin kuin se tuntuu sinusta relevantilta. Jotkut kertovat koko työhistoriansa varhaisista kesätyöpesteistä alkaen, toiset vain nykyisen ammattinsa ja asemansa kannalta olennaisimmat työsuhteet. 

Samassa yhteydessä voit avata, millaisissa projekteissa olet ollut mukana ja millaisia taitoja työ sinulle opetti.

Opiskelukokemus

Koulutustausta kertoo sinusta jotakin, mitä työkokemus ei kerro. Muiden profiileja selailemalla huomaat pian, kuinka monenlaisiin työtehtäviin ja positioihin samankaltaisilla koulutustaustoilla voi päätyä. Toisten profiilien katsominen voikin auttaa huomaamaan aivan uudenlaisia uramahdollisuuksia.

About-osio

Jos rekrytoija pyytäisi sinua kertomaan jotain itsestäsi, mitä vastaisit?

Tässä osiossa voit kertoa itsestäsi vapaamuotoisesti. Nyt sinun ei tarvitse lukittua tämänhetkiseen työrooliisi vaan voit irrotella ja näyttää kyntesi alasi ammattilaisena.

Kuva

Kuva olisi kiva! Puolitutut kontaktit muistavat sinut paremmin, jos esiinnyt kanavalla kuvan kanssa. Liitä siis profiiliisi laadukas kasvokuva, joka tekee sinulle oikeutta.

Verkostoituminen

Verkostoituminen, verkostoituminen, verkostoituminen! LinkedInissä on kyse nimenomaan verkostoitumisesta. 

Pyydä kontakteiksi entisiä ja nykyisiä työ- ja opiskelukavereita, oman alasi ammattilaisia, joihin haluat päästä tutustumaan sekä työelämän kontakteja urasi varrelta. Huomaat pian, että sinulla on laajemmat ja vahvemmat verkostot kuin olit kuvitellutkaan.

Auta kontaktejasi liikkumaan urallaan ja oppimaan uutta, niin hekin auttavat sinua etenemään kohti seuraavaa työpaikkaa ja itsesi näköistä työelämää.

Katso myös muut vinkkimme verkostoitumiseen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu marraskuussa 2021.