Ansioluettelo eli CV

Hyvä ansioluettelo – kehaise ja kiteytä

Nainen etsimässä millainen on hyvä ansioluettelo.

Oletko pohtinut, kuinka tehdä hyvä CV? Keräsimme sinulle parhaat vinkit, millainen on hyvä ansioluettelo tai hyvä CV 2022 vuonna.

Ansioluettelo eli CV on yksi työnhaun tärkeimmistä dokumenteista, joten ansioluetteloon jos mihin kannattaa työnhaussa panostaa. Ansioluettelon perusteella työnantaja muodostaa kokonaiskuvan kokemuksestasi ja osaamisestasi.

Hyvä CV esimerkki – muista nämä

Ansioluettelossa kerrot työnantajalle:

  • mitä olet opiskellut,
  • mitä olet oppinut edellisissä työpaikoissasi ja
  • millaisia asioita olet saanut urallasi aikaiseksi. 

Ansioluettelo kertoo, onko osaamistasosi sopiva avoinna olevaan tehtävään.

Työhakemus taas täydentää ansioluettelon tietoja kertomalla työnantajalle, oletko riittävän motivoitunut tehtävään. 

Vältä liikaa vaatimattomuutta kun koostat ansioluetteloa. Joskus itsestä vähäpätöiseltä tuntuva kokemus tai saavutus saattaakin herättää työnantajan kiinnostuksen, joten älä suotta arkaile tuoda omaa osaamistasi esiin ansioluettelossa.

Pieteetillä koostettu ansioluettelo kiteyttää kaiken olennaisen työnhakijan osaamisesta. Toisaalta hyvä ansioluettelo ei sisällä mitään ylimääräistä. Varaa siis aikaa ansioluettelon työstämiseen, jotta saat esiteltyä osaamisesi nasevasti kiireiselle rekrytoijalle. Vaivannäkö kannattaa, sillä hyvä ansioluettelo voi poikia sinulle uuden työpaikan.

Hyvä ansioluettelo vaatii muistelemista

Jos et ole ollut pitkään aikaan työnhaussa, voit ansioluetteloa kootessasi joutua muistelemaan urakehitystäsi ja käymiäsi koulutuksia jopa vuosia taaksepäin. 

Kun aloitat ansioluettelon työstäminen, kaiva siis esiin vanhat työ- ja opiskelutodistukset, diplomit, kunniakirjat ja mahdolliset todistukset harrastuksista. Nyt on aika pysähtyä muistelemaan menneitä saavutuksia ja tehdä hyvä ansioluettelo!

Miten tehdä hyvä ansioluettelo? Aloita tästä

Työstä itsellesi yksi täydellinen ansioluettelo, joka kattaa koko opiskelu- ja työhistoriasi, ja päivitä tätä dokumenttia jatkuvasti. Näin sinulla on aina valmiina hyvä ansioluettelopohja, josta voit muokata sopivan CV:n kuhunkin työpaikkaan, jota haet. Lataa täältä maksuton CV-pohja.

Kokoa täydelliseen ansioluetteloosi täsmälliset tiedot:

  • opiskelu- ja työpaikoistasi,
  • työharjoittelupaikoistasi ja
  • käymistäsi koulutuksista.

Luetteloi myös mahdolliset apurahat, stipendit, palkinnot ja ammatillisissa medioissa julkaistut artikkelit ja blogit. Mitä kauemmin sinulla on uraa takanasi ja mitä enemmän olet ennättänyt tehdä erilaisia asioita, sitä varmempi voit olla, että unohdat jotain, jos et ole kirjoittanut sitä ylös ansioluetteloosi.

Ansioluettelon tavoitteena on tarjota työnantajalle hyvä kuva siitä, mitä osaat ja mitä olet kussakin tehtävässä oppinut. Tiivistä siis kunkin työkokemuksen oheen tittelin ja organisaation nimien lisäksi tärkeimmät asiat työnkuvastasi.

Tätä täydellistä ansioluetteloa et tule todennäköisesti lähettämään koskaan kenellekään, joten se saa olla kuinka pitkä tahansa. Laaja ansioluettelo toimii ennen kaikkea omina muistiinpanoinasi sinun työurastasi.

Tee hyvä ansioluettelo joka työpaikkaa varten

Muokkaa täydellisestä ansioluettelostasi tiivis, korkeintaan parin liuskan mittainen versio hakemaasi työpaikkaa varten.

Poimi työhistoriastasi olennaisimmat palaset juuri tätä työpaikkaa ajatellen, ja jätä kaikki muu pois.

Jos sinun on mahdollista keskustella työnkuvasta työnantajan kanssa ennen työhakemuksen ja ansioluettelon lähettämistä, selvitä, millaisia piileviä tarpeita työnantajalla mahdollisesti on. Näin voit esitellä ansioluettelossasi sellaistakin osaamista, jota työpaikkailmoituksessa ei toivota, mutta jota tiedät työnantajan tarvitsevan. Se auttaa sinua erottumaan muiden hakijoiden joukosta.

Lue myös: Mikä erottaa parhaan hyvistä työnhaussa? Rekrytoijat kertovat

Joskus työnhaku etenee vapaamuotoisesti esimerkiksi keskustelun pohjalta. Silloin työnantaja ei välttämättä kaipaa sinulta varsinaista työhakemusta, koska olet jo osoittanut motivaatiosi ja kiinnostuksesi työpaikkaa kohtaan. Ansioluettelon työnantaja haluaa silti yleensä nähdä. Jalkasi on jo uuden työpaikan oven välissä, mutta nyt ei kannata hosua! Muista, että hyvä ansioluettelo vakuuttaa työnantajan pätevyydestäsi tehtävään. 

Lue, miten viimeistelet ansioluettelosi vakuuttavaksi. Voit myös ladata avuksesi CV-mallipohjan.

Hyvä ansioluettelo on yleistajuinen

Ota huomioon, että työnantaja saattaa käydä ansioluettelosi läpi koneellisesti. Vaikka verbaaliakrobatia olisi vahvin lajisi, ansioluettelossa sanoilla leikittelyn suhteen kannattaa olla varovainen. Dataa selaava kone ei ymmärrä sanataiteen päälle, joten huolehdi siitä, että ansioluettelosi teksti on mahdollisimman yleistajuista.

Kone – tai ihminenkään – ei välttämättä ymmärrä, mitä digivelhon tai LUVA-koordinaattorin työnkuvaan on kuulunut.

Voikin olla hyvä idea avata ansioluettelossa tittelin lisäksi työtehtävien sisältöä. Voit myös mainita tittelin, jota vastaavasta positiosta yleensä käytetään.

Hyvä ansioluettelo – jätä nämä seikat rohkeasti pois

Potentiaalista työnantajaa kiinnostaa taustasi ja persoonasi, mutta on myös seikkoja, joita työnantajan ei tarvitse tietää. Jos et halua, sinun ei tarvitse kertoa ansioluettelossasi siviilisäätyä, lapsilukua tai sitä, miten olet suorittanut asevelvollisuutesi – työnantajalle riittää tieto siitä, että olet suorittanut asevelvollisuutesi eikä asia näin ollen tule haittaamaan työntekoasi.

Lue myös: Mitä työhaastattelussa ei saa kysyä

On todennäköistä, että työnantaja haluaa tietää, mitä olet tehnyt silloin kun et ole ollut työelämässä. Jos sinulla on työttömyysjaksoja, kerro niistä rehellisesti ansioluettelossa. Jos olet työelämästä poissa ollessasi opiskellut tai vaikkapa tehnyt vapaaehtoistyötä, älä unohda kertoa näistä kokemuksista ansioluettelossasi.

Millainen on hyvä ansioluettelo uran alussa?

Jos et voi kirjata ansioluetteloosi työpaikkoja, täydennä ansioluetteloasi sillä, mitä olet oppinut muilla elämän osa-alueilla. Jos urasi on vasta alussa, voit mainiosti kertoa ansioluettelossa esimerkiksi harrastuksistasi. 

Jos olet pelannut joukkuepelejä, ne ovat varmasti kasvattaneet tiimityötaitojasi. Käsityöharrastus on koulinut kärsivällisyyttäsi ja musiikkiharrastus pitkäjänteisyyttäsi ja esiintymisvalmiuksiasi. Pienempien sisarusten ja lemmikkien hoitaminen taas ovat varmasti kasvattaneet kykyäsi kantaa vastuuta annetuista tehtävistä. Kaikki elämänkokemus on opettanut jotain, mistä voit kertoa ansioluettelossasi!

Lue myös: 10 työnhakuvinkkiä uran alkuvaiheessa olevalle

Katso lisää vinkkejä ansioluettelon ja CV:n tekoon

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin kesäkuussa 2020.