Ansioluettelo eli CV

Millainen on hyvä CV-kuva ansioluetteloon?

CV-kuva ansioluettelossa. Valokuva.

Kun liität ansioluetteloosi CV-kuvan, lennähdät sekunnin sadasosassa lähemmäs työnantajaa. Erotut hakijoiden joukosta ja jätät erityisen muistijäljen. Mutta miten valita hyvä CV-kuva ansioluetteloon?

Onko CV-kuvasi riittävän hyvälaatuinen?

Kun rekrytoija tarttuu ansioluetteloosi, hänen katseensa osuu ensimmäiseksi CV-kuvaasi. Hän haluaa nähdä ja tavata sinut! Valitse siis ansioluettelon kuvaksi otos, jossa katsot reilusti kameraan. Se on kuin katsoisit rekrytoijaa suoraan silmiin ansioluettelon kautta.

Varmista, että kasvosi näkyvät CV-kuvassa kunnolla. Vältä ansioluettelossa otosta, jossa otsatukka peittää silmäsi, tai jossa kasvosi pilkistävät vain hieman huivin, hatun tai kauluksen takaa. Aurinkolasit päässä otettu kuva ei ole sekään fiksu valinta ansioluettelon CV-kuvaksi, vaikka näyttäisit siinä päivettyneeltä ja onnelliselta. Taiteellisuus voi ilman muuta toimia ansioluettelon kuvassa, mutta varmista, etteivät kasvosi jää ilmaisusi varjoon!

Kuva CV:ssä voi olla hyvin vaikka omalla älylaitteella otettu eli kuvan ei tarvitse olla painolaatuinen. Huolehdi kuitenkin, että valitset ansioluetteloon laadukkaan CV-kuvan. Pääasia on, että potretti on riittävän terävä ja että siinä on sopiva valaistus.

Paras valaistus on sellainen, joka tekee oikeutta kasvoillesi ja saa sekä sinut että kuvan näyttämään skarpilta.

Kuva CV:ssä voi olla yhtä hyvin värillinen tai mustavalkoinen. Vältä kuitenkin voimakkaita taiteellisia tehosteita. Näillä vinkeillä hyvä CV-kuva onnistuu varmasti!

Lue myös: Visuaalinen CV erottuu joukosta

Millaisen viestin CV-kuvasi välittää?

Kuva CV:ssä on vahva visuaalinen viesti, ja saattaa kertoa rekrytoijalle enemmän kuin olet tullut ajatelleeksi. CV-kuva välittää ensivaikutelman sinusta tulevalle esihenkilöllesi.

Tarkastele siis valitsemaasi kuvaa siitä näkökulmasta, millaisen viestin kuvasi välittää rekrytoijalle. Vaikuttaako CV-kuvassa esiintyvä henkilö sopivalta avoinna olevaan työtehtävään? Onko häntä helppo lähestyä? Näyttääkö hän yhteistyökykyiseltä työkaverilta? Onko hän tyyppi, joka tulee töihin naama näkkärillä vai hyväntuulinen tapaus, jonka mukana huoneeseen saadaan mukavaa tunnelmaa?

Lue myös: Rekrytoijan vinkit työnhakijalle

Ansioluettelon kuvassa ei kannata kuitenkaan esittää mitään. Hyvässä CV-kuvassa ei myöskään tarvitse näyttää missiltä, jollei ole hakemassa missin töitä. Työnantaja odottaa näkevänsä kuvassa sinut omana itsenäsi, sellaisena kuin olet. 

Laittaudu ansioluettelon CV-kuvaa varten normaalilla, siistillä tavalla – samalla tavalla kuin olisit menossa työhaastatteluun.

Kamera syö meikkiä, joten kuvaan kannattaa meikata hieman tavallista voimakkaammin, mutta muuten itselle luontaisella tyylillä. Näin kuva CV:ssä onnistuu parhaiten!

Lue myös: Näin kuvaat video-CV:n

Puuttuuko sinulta hyvä CV-kuva itsestäsi?

Jos sinulla ei ole edustuskelpoista CV-kuvaa itsestäsi, pyydä rohkeasti apua. Puolison, kaverin tai kollegan edessä poseeraaminen ei kenties tunnu hauskimmalta ajatukselta, mutta kestät sen kyllä kun keskityt ajattelemaan potentiaalista uutta, kiinnostavaa työpaikkaa.

Hyvä CV-kuva on tärkeässä asemassa ensivaikutelman luomisessa!

Kuva CV:ssä ei tarvitse olla valkoista seinää vasten kuin se olisi kuvattu studiolla, vaan voit antaa persoonasi näkyä kuvan taustalla. Jos luonnossa liikkuminen on rakkain harrastuksesi, miksi et ottaisi kuvaa ulkona luonnossa, hyvässä luonnonvalossa?

Lue myös: Millainen on hyvä ansioluettelo?

Takuuvarmasti laadukkaat potretit saat tietenkin ammattikuvaajalta. Valokuvaamoissa ei kuvata vain ylioppilaita ja passikuvia, vaan kuvaamossa voi käydä otattamassa myös bisnes-potretit työnhakua varten. Kuvat eivät välttämättä maksa paljon, joten kannattaa ainakin tutustua lähialueen valokuvaamojen tarjontaan ja hinnastoihin. 

Valokuvaajat järjestävät myös kuvauspäiviä, joissa he kuvaavat koko päivän ajan bisnes-potretteja. Varaamalla oman kuvausajan etukäteen voit saada kuvat tavallista edullisemmin.

Valokuvaajat tekevät toisinaan yhteistyötä meikkaajien ja kampaajien kanssa, joten parhaassa tapauksessa voit saada kuvausmeikin ja -kampauksen samalta luukulta. Hyvä CV-kuva kannattaa ehdottomasti lisätä myös LinkedIn-profiiliin.

Nykyään käytännössä kaikki valokuvaajat myyvät kuvia paperikopioiden lisäksi sähköisessä muodossa. Näin ne on helppo liittää ansioluetteloon ja some-profiileihin verkostoitumista silmällä pitäen.

Kaipaatko lisää vinkkejä ansioluettelon tekoon? Katso kaikki artikkelit