Ansioluettelo eli CV

Ansioluettelon viimeisteleminen – vakuuta työnantaja huolittelemalla

Hyvä ansioluettelo

Hyvä ansioluettelo vaatii viimeistelyä, jotta työnantaja vakuuttuu ja kutsuu hakijan työhaastatteluun. Erotu muista työnhakijoista ja viimeistele ansioluettelo!

Ei riitä, että ansioluettelostasi löytyy työ- ja opiskelukokemus. CV:si tuskin vakuuttaa työnantajaa, jos se on pullollaan huolimattomuusvirheitä ja näyttää sillisalaatilta. Huoliteltu ansioluettelo viestii siitä, että teet työsikin huolella. Satsaa siis ansioluettelon sisällön lisäksi myös ansioluettelosi ulkoasuun.

Visuaalinen CV – katso vinkit!

Ansioluettelon ulkoasun huolittelu saattaa tuntua turhanaikaiselta pilkun viilaamiselta, mutta vaiva kannattaa nähdä, jos mielit mukaan kärkikahinoihin työnhaussa. Jos kilpailu työpaikasta on kovaa, miksi työnantaja valitsisi haastattelukierrokselle hakijan, joka ei näytä panostaneen edes ansioluetteloonsa? Näillä muutamalla kikalla viimeistelet ansioluettelosi vakuuttavaan muotoon. 

Hyvä ansioluettelo – muotoilujen viimeistely kannattaa

Hyvä ansioluettelo erottuu edukseen fontilla, jota on helppo lukea. Tavallinen fontti voi tuntua tylsältä vaihtoehdolta, mutta se on varma valinta ansioluetteloon, sillä erikoisempi kirjaintyyppi saattaa avautua työnantajan koneella eri näköisenä kuin sinun koneellasi. Rekrytoija tuskin vaikuttuu ansioluettelosi taiteellisesta ulkoasusta, jos tekstistä puuttuvat ääkköset tai sitä on muuten hankalaa lukea.

Jos käytät ansioluettelosi eri kappaleissa eri fonttikokoja, lopputulos voi näyttää sekavalta. Varmista siis, että kirjasimen koko pysyy johdonmukaisesti samana läpi koko ansioluettelosi. Näin hyvä ansioluettelo erottuu edukseen!

Käytä lihavointia ja varsinkin hankalasti hahmottuvaa kursivointia säästeliäästi, koska ne tekevät ansioluettelosi tekstistä hankalasti silmäiltävää. Väliotsikot kannattaa kuitenkin erotella muusta tekstistä käyttämällä joko otsikkotyyliä tai lihavointia. 

Kiinnitä huomiota myös ansioluettelosi kappaleiden tasaamiseen. Perinteisessä ansioluettelossa varma valinta on tasata kaikki teksti vasemmalle, jolloin sitä on helppo lukea. Voit viilata ansioluetteloasi visuaalisin elementein, mutta muista, että kaikkein olennaisinta on selkeys ja silmäiltävyys.

Muista oikolukea ansioluettelo

Ansioluettelon oikeakielisyyteen panostaminen kannattaa, vaikka se tuntuisi sivuseikalta työnhaun kokonaisuuden kannalta. Hyvä ansioluettelo kannattaa oikolukea ja kielenhuolto on erityisen tärkeää silloin kun haet työtehtävään, jossa tuotat tekstiä asiakkaiden luettavaksi. Esimerkiksi myyjänä kirjoitat tarjouksia, ja silloin kielioppivirheet syövät koko yrityksen uskottavuutta. Huoliteltu kieli ansioluettelossa antaa sinusta vakuuttavan kuvan.

Kielioppivirheet ansioluettelossa taas syövät uskottavuuttasi, vaikkei niillä olisi mitään tekemistä varsinaisen ammattiosaamisesi kanssa. 

Voit hyvin antaa ansioluettelon oikoluettavaksi jollekulle tutulle ennen kuin lähetät sen työnantajalle. Ulkopuolinen lukija huomaa kielioppivirheiden lisäksi, jos ansioluettelossasi on epäjohdonmukaisuuksia, huolimattomuusvirheitä, outoa sanastoa tai muita kummallisuuksia.

Hyvä ansioluettelo sisältää valokuvan

Kuva ansioluettelossa tuo sinut askeleen lähemmäs työnantajaa. Kuva on kuitenkin vahva visuaalinen viesti, joten jos aiot lähettää työnantajalle kuvasi, panosta kunnolliseen potrettiin. Valitse ansioluetteloon laadukas värillinen tai mustavalkoinen kasvokuva.

Paitsi ansioluettelon sisällössä myös ansioluettelon kuvassa kannattaa panostaa olennaiseen. Aurinkolasit päässä lomamatkalla otettu potretti ei ole paras valinta ansioluettelon kuvaksi, vaikka maisema taustalla olisi hurmaava; työnantaja haluaa nähdä ennen kaikkea sinun kasvosi. Hyvä ansioluettelo sisältää siis edustuskelpoisen valokuvan sinusta!

Lue vinkit: Henkilökuva ansioluettelossa

Jos sinulla ei ole edustuskelpoista kuvaa itsestäsi, voi olla hyvä idea kääntyä ammattilaisen puoleen. Ammattikuvaajat ottavat ansioluetteloon sopivia kuvia valokuvaamoissa ja omissa yksityisissä studioissaan.

Hyvä ansioluettelo – tarkista lopuksi vielä nämä

Ansioluettelo kannattaa tiivistää korkeintaan kahden arkin mittaiseksi. Samalla kun viimeistelet ansioluetteloasi, tarkista vielä, että siitä löytyy seuraavat tiedot:

  • Kuvausteksti eli tiivistys ydinosaamisesta
  • Kuva
  • Henkilö- ja yhteystiedot
  • Koulutus
  • Työkokemus
  • Kielitaito
  • IT-taidot
  • Luottamustehtävät
  • Suosittelijat

Lue myös: Miten tehdä hyvä CV?

Hyvä ansioluettelo vaatii viilaamista ja tarkkasilmäisyyttä – tsemppiä työnhakuun! 

Luitko jo, mitä muita asioita työnantaja odottaa löytävänsä ansioluettelostasi? Lataa itsellesi myös maksuton ansioluettelopohjan malli  ja täydennä siihen omat tietosi. Katso kaikki artikkelit: Ansioluettelo & CV.

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin kesäkuussa 2020.