Työnhaku

Mikä sinua motivoi töissä?

Työkaverit toimistolla.

Sinulta on kenties kysytty tätä joskus työhaastattelussa, mutta oletko koskaan todella pysähtynyt miettimään asiaa? Kaikki työpäivät eivät ole inspiroivia, opettavaisia tai edes hauskoja. Useimpien tavallisten työpäivien sisältöä tuskin muistamme jälkikäteen. Jokaisesta työstä voi kuitenkin löytää jonkin motivoivan elementin. Oletko jo tunnistanut, mikä sinua motivoi työssäsi?

Työssä saa oppia uutta

Uuden oppiminen on mahtavaa! Monelle motivaatio hakea uutta työpaikkaa onkin juuri halu päästä kehittämään osaamistaan. Jos olet halukas ja innokas oppimaan uutta, kannattaa kertoa siitä jo työhakemuksessa ja työhaastattelussa

Jos työ ei tarjoa riittävästi haasteita, se voi jopa uuvuttaa. Jos oppimisen mahdollisuudet ovat nykyisessä työssäsi tulleet vastaan, voi olla aika katsella avoimia työpaikkoja tai harkita työkiertoa talon sisällä.

Kivat työkaverit auttavat viihtymään töissä

Monille mukava työyhteisö on syy viihtyä töissä. On innostavaa tulla työpaikalle, kun siellä odottaa kivoja työkavereita, pomo, jonka kanssa synkkaa ja kulttuuri, joka tuntuu omalta. Artikkelistamme voit katsoa, oletko itse tällainen työkaveri, jonka seurassa viihdytään.

Lue myös, täsmäävätkö hyvän esihenkilön tuntomerkit sinuun.

Työstä saa rahaa

Intohimoammatti, unelmien työ, ponnahduslauta seuraavaan positioon – joskus voi vaikuttaa siltä, että kaikkien muiden suunta työelämässä on eteen ja ylös.

Todellisuudessa monet ihmiset tekevät työtä lähinnä ansaitakseen elantonsa. Useimmat meistä ovat ainakin joskus tehneet tylsää tai merkityksettömältä tuntuvaa työtä vain rahan takia. Monotoninen kesätyö tai työ iltaisin opintojen ohella ovat saattaneet olla tällaisia.

Joskus on taloudellisesti kannattavaa ottaa vastaan työ tai projekti hyvän palkan vuoksi, vaikka työn sisältö ei tuntuisi valtavan inspiroivalta. Jos palkka riittää pitämään motivaatiosi niin korkealla, että teet työsi hyvin, raha lienee riittävä motivaattori. 

Kaikkien ei siis tarvitse toivoa työltään syvää sisältöä elämäänsä, eikä työn itse asiassa tulisikaan olla koko elämän sisältö. Jos suhtaudut työhösi vain työnä, todennäköisesti muut asiat elämässäsi, kuten läheiset ihmiset tai harrastukset, saavat enemmän huomiotasi osakseen.

Tutustu Oikotien palkkavertailuun ja selvitä, millaista palkkaa eri työtehtävissä työskentelevät saavat. 

Työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen onnistuu joustavasti

Se, että työltä jää riittävästi aikaa perheelle, ystäville tai harrastuksille, on motivoivaa. Siksi mahdollisuus tehdä kuusituntista työpäivää tai nelipäiväistä työviikkoa voi olla tärkeä motivaation lähde. 

Myös se, että työtä voi tehdä paikkariippumattomasti ja sovittaa näin työn ja muun elämän jouhevasti yhteen, ovat syitä viihtyä töissä. 

Jos voi tarvittaessa hoitaa tärkeitä henkilökohtaisia asioita joustavasti keskellä päivää ja vastaavasti tehdä töitä aikaisin aamulla tai myöhään illalla, on helppo motivoitua työstä.

On motivoivaa, kun saa vapautta, ja kun tietää, että työnantaja luottaa.

Yksi tärkeimmistä asioista hyvinvoinnin kannalta on hyvä uni. Siksi mahdollisuus tehdä omaan luontaiseen rytmiin sopivia työvuoroja voi olla tärkeä motivaattori työssä. Jos et voi tehdä luontaisen rytmisi mukaisia työpäiviä, lue, miten voit kuitenkin rytmittää työpäiviesi sisältöä sisäisen kellosi mukaan. 

Työ on sopivan kevyttä

Aina uutta työpaikkaa ei tarvitse nähdä uraloikkana tai ponnahduslautana, mahdollisuutena oppia uutta tai ansaita enemmän. Joskus sopivin työ on se, joka istuu parhaiten omaan elämäntilanteeseen.

Työn ei kuulu kuormittaa liikaa eikä aiheuttaa pitkällistä unettomuutta. Aina ei tarvitse tähdätä eteen ja ylös vaan riittää, että huolehtii jaksamisestaan ja sitä kautta työkyvystään. Jos voimavarat ovat koetuksella, sopivan kevyt työ voi auttaa väistämään vaanivan työuupumuksen.

Eikö nykyinen työsi motivoi sinua? Lue artikkelistamme viisi yleistä syytä hakea uutta työpaikkaa.