Työhyvinvointi

Mistä tietää, että on aika vaihtaa työpaikkaa? – 5 syytä hakea uutta työtä

Väsynyt nainen.

Jotkut viihtyvät saman työnantajan palveluksessa vuosikausia, toiset vaihtavat työtä muutaman vuoden välein. Nämä merkit voivat kertoa, että sinun on aika alkaa katsella uutta työtä.

Työ ei mahdollista ammatillista kehittymistä

Tämän päivän ja tulevaisuuden työelämässä on vaikeaa pärjätä, jos ei pidä huolta omasta osaamisestaan.

Kouluttautuminen ja työssä oppiminen ovat omasta työmarkkina-arvosta huolehtimista, tärkeitä panostuksia omaan tulevaisuuteen. 

Jos et pääse oppimaan riittävästi uutta nykyisen työsi lomassa eikä työnantajasi mahdollista sinulle tarvitsemaasi koulutusta, voi olla aika katsella työpaikkaa, jossa pääset kehittämään osaamistasi ja varmistamaan näin paikkasi tulevaisuuden työelämässä.

Hymy hyytyy palkkapäivänä

Tuntuuko sinusta siltä, että palkkasi on liian pieni osaamiseesi ja työnantajalle antamaasi työpanokseen nähden? Oletko jo yrittänyt saada palkankorostusta siinä onnistumatta?

Jos palkkapäivänä useammin kiukuttaa kuin hymyilyttää, voi olla aika etsiä paremmin palkattu työ. Usein onkin niin, että varmin keino päästä paremmille tienesteille on vaihtaa työpaikkaa. Tutustu Oikotien palkkavertailuun ja selvitä, millaista palkkaa eri työtehtävissä työskentelevät saavat.

Työyhteisö ei tunnu omalta

Työyhteisöllä on valtava merkitys työssä viihtymisen ja sitä kautta työhyvinvoinnin kannalta. Erityisen suuri merkitys on esihenkilöllä: hänen tavallaan johtaa ja sillä, miten esihenkilön kanssa synkkaa. Lue hyvän esihenkilön tuntomerkit.

Jos työpaikan tunnelma ja kulttuuri eivät tunnu omilta etkä ole hyvistä yrityksistä huolimatta onnistunut kotiutumaan nykyiseen työpaikkaasi, voi olla aika suunnata katse kohti seuraavaa, oman näköistä ja tuntuista työyhteisöä.

Työvuorojen ja muun elämän yhteensovittaminen sakkaa

Joskus työn sisältö, työkaverit ja esihenkilö ovat silkkaa timanttia, mutta työajat eivät. Jos työ on ristiriidassa oman luontaisen rytmisi kanssa, eli joudut iltarytmisenä jatkuvasti vääntäytymään aamuvuoroon tai aamuvirkkuna sinnittelemään silmät ristissä iltavuorossa, työ voi käydä raskaaksi. 

Työ ei kenties ole sinua varten, jos työvuorojesi vuoksi näet puolisoasi tai lapsiasi lähinnä silloin kun he ovat jo käyneet nukkumaan, tai jos viikonlopputöiden takia tapaat ystäviäsi vain joskus ja jouluna. Nämä ovat hyviä syitä alkaa katsella työtä, joka mahdollistaa sosiaalisten suhteiden ylläpitämisen.

Työ tuntuu liian kuormittavalta

Kaikki työpäivät eivät ole hauskoja, mutta lähtökohtaisesti töihin menemisen ei kuulu tuntua nihkeältä. Työn ei myöskään pidä aiheuttaa pitkällistä ärtyneisyyttä tai unettomuutta. 

Raskas, kiireinen tai huonosti organisoitu työ voi johtaa työuupumukseen erityisesti silloin, jos elämässä on samanaikaisesti muita kuormittavia tekijöitä.

Joskus työpaikan vaihtaminen voi tulla kyseeseen, jos työ tuntuu omaan elämäntilanteeseen nähden liian voimia vievältä. 

Myös liian helppo työ, yksitoikkoiset työtehtävät tai tunne siitä, että oma potentiaali valuu hukkaan, saattavat uuvuttaa.

Jos organisaatiosta ei löydy elämäntilanteeseesi sopivia tehtäviä, joihin voisit siirtyä vaikka määräajaksi työkierron kautta, työpaikan vaihtaminen voi olla ainoa oikea, hyvinvointiasi tukeva ratkaisu.

Katso Oikotien avoimet työpaikat ja löydä omasi!