Kaipaatko vaihtelua työhösi, mutta et haluaisi vaihtaa työnantajaa? Katso, voisiko työkierto olla sinun juttusi!
Työ tympäisee, ammatillisen kehittymisen rajat tulivat vastaan aikoja sitten tai ura jurnuttaa muuten vain paikallaan? Jotain muuta olisi hienoa vielä päästä kokeilemaan, mutta työnantajaa ei tekisi mieli laittaa vaihtoon? Yksi tapa hankkia uutta virtaa työpäiviin on pestautua toisenlaisiin tehtäviin työkierron kautta. Työkierrossa siirryt muihin töihin määräajaksi ilman, että nykyinen työsuhteesi katkeaa.
Jotkut työnantajat mahdollistavat työkierron toisten työnantajien palveluksessa ja jopa ulkomailla saakka. Useimmat työkierrosta kiinnostuneet kuitenkin hankkiutuvat kiertoon oman talon sisälle.
Työkierto hyödyttää myös työnantajaasi
Lähtökohtaisesti isoista organisaatioista voi aueta enemmän työkierron mahdollisuuksia, mutta menetelmä on sovellettavissa monenlaisiin tehtäviin ja organisaatioihin. Älä siis anna organisaation koon tulla urahaaveidesi tielle vaan selvitä rohkeasti mahdollisuutta työkiertoon, jos kaipaat vaihtelua.
Joillain aloilla, kuten terveydenhuollossa, työkierto on arkipäivää. On kuitenkin myös paljon työnantajia, jotka eivät ole koskaan kokeilleet sitä. Tämä ei tarkoita, ettei työkiertoa olisi mahdollista toteuttaa – voihan olla, ettei kukaan ole edes ehdottanut asiaa näiden organisaatioiden johdolle.
Työkierrossa on kyse ennen kaikkea uuden oppimisesta, joten hyvin järjestetyllä työkierrolla on paljon positiivisia vaikutuksia niin kiertäjän itsensä kuin työnantajan kannalta.
Tosiasia kuitenkin on, että työkiertoon liittyvät järjestelyt ja perehdyttämiset vaativat esihenkilöiltä panostusta. Kannattaa siis varautua argumentoimaan asiaa työnantajan kannalta.
Järjestelyjen tuottaman työn lisäksi esihenkilösi saattaa suhtautua työkiertoon nihkeästi myös siksi, että pelkää menettävänsä sinut toiselle yksikölle tai työnantajalle. Se, että työnantaja tarjoaa henkilöstölleen uralla etenemisen ja liikkumisen mahdollisuuksia, antaa kuitenkin organisaatiosta positiivisen kuvan niin talon omalle väelle kuin ulkopuolisille; on motivoivaa työskennellä yrityksessä, joka tarjoaa uramahdollisuuksia.
Jos esihenkilösi suhtautuu penseästi tai kummastellen toiveeseesi työkierrosta, muista myös, että olet lopulta itse vastuussa omasta urasuunnittelustasi ja työssä jaksamisestasi. Älä siis anna organisaation asenteiden tai esihenkilön tulla urasuunnittelusi tielle vaan argumentoi asia vielä kerran työnantajan kannalta.
Työkierrosta saat tulevaisuuden työelämätaitoja
Työkierron juju on uuden oppiminen. Muuttuvassa työelämässä tarvitaan joustavuutta, ja työkiertoon lähteminen kasvattaa sitä varmasti. Työkierron jälkeen olet myöhemminkin valmiimpi siirtymään toisiin tehtäviin talon sisällä. Tästä on hyötyä esimerkiksi silloin, jos yrityksen bisnes muuttuu.
Muuttuvassa työelämässä arvostetaan joustavuuden lisäksi halua ja kykyä oppia uutta.
Työkierrossa osaamisesi kehittyy, syvenee ja laajenee, ja opit uusia työn tekemisen tapoja. Asemasi työmarkkinoilla vahvistuu osaamisesi vahvistumisen myötä.
Toisaalta saat myös mahdollisuuden kiinnittyä tiukemmin nykyiseen työnantajaasi, sillä työtehtävien vaihtaminen tarjoaa sinulle uuden näkökulman yrityksen toimintaan ja auttaa hahmottamaan sitä aiempaa kokonaisvaltaisemmin.
Työkierrossa pääset myös kasvattamaan ammatillisia verkostojasi, sillä tutustut uusiin kollegoihin. Saat samalla kurkistaa, onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolella. Ehkä alat arvostaa kollegoidesi työpanosta uudella tavalla kun pääset kokeilemaan muiden töitä käytännössä.
Työkiertoon lähteminen voi rohkaista hakeutumaan kierron jälkeen paremmin itselle sopiviin, esimerkiksi vaativampiin tai toisen tyyppisiin, tehtäviin. Jos palaat omiin aiempiin tehtäviisi, tuot niihin uutta näkemystä ja uusia, entistä toimivampia työtapoja.
Työkierrossa hiljainen tieto ja uudet näkökulmat liikkuvat
Yksi työkierron parhaista puolista on se, että kierrossa oleva tarjoaa ulkopuolisen näkökulman kysymyksiin, joita päivittäin työssään pyörittelevät eivät aina näe kirkkaasti.
Työkierrossa myös hiljainen tieto liikkuu organisaation sisällä. Pääset jakamaan osaamistasi uusille kollegoillesi ja saat samalla tuoda työkierrosta mukanasi uutta osaamista vanhoille kollegoillesi.
Hiljaisen tiedon siirtyminen on ehdottomasti työnantajankin etu.
Työkierrossa et ole sijaistamassa vaan oppimassa
Työkiertoon lähtiessään kokeneestakin konkarista saattaa tulla työyhteisön untuvikko. Pakkaa siis mukaan matkaan joustavaa, avointa asennetta ja kykyä sietää epävarmuutta. Varaudu henkisesti siihen, ettet olekaan enää se asiansa hallitseva, osaamisestaan varma ammattilainen.
Vaikka olet uuden edellä, hallinnan tunteen ei tarvitse kadota. Työkiertoon kuuluu kunnollinen perehdytys ja esihenkilön tuki koko matkan ajan. Jos alku tuntuu hapuilulta, muista, että olet työkierrossa oppimassa, et sijaistamassa.
Yksi asia, josta esimiehen kanssa kannattaa keskustella hyvissä ajoin työkiertoa suunnitellessa, on palkka. Kannattaa pitää mielessä, että monissa tehtävissä palkasta on mahdollista neuvotella. Punnitse siis uuden oppimisen ja virkistävän vaihtelun arvo itsellesi ja toisaalta myös se, millaisia rahan arvoisia hyötyjä työkiertoon osallistuminen tuottaa työnantajallesi.
Katso kaikki avoimet työpaikat.