Uratarinat

Mikä minusta tuli isona – kokki, ruokavaikuttaja Alexander Trivedi

Ruoka on ollut Alexander Trivedin suuri intohimo lapsuudesta lähtien. Hän työllistää itsensä kokkina ja ruokavaikuttajana. Mutta mistä kaikki sai alkunsa?

Alexander Trivedi on sinnikäs kaveri. Kun ovet kuvataidelukiossa Torkkelinmäellä eivät auenneet pitkään kuvataidetta harrastaneelle nuorelle miehelle, hän päätti hakeutua toiselle suurta kiinnostusta herättäneelle alalle ja opiskeli kokiksi. Päätös oli helppo, koska ruoka oli aina ollut tärkeä osa elämää jo Alexanderin lapsuudenkodissa.

– Minusta tuli kokki hieman sattumalta. Kun kuvataide vaihtui kokkaukseen, huomasin, että siinä on valtavasti mahdollisuuksia ja luovuuden voi päästää valloilleen aivan kuten taiteessakin, Alexander Trivedi sanoo.

Kiinnostaako kokin ura? Katso avoimet työpaikat!

Vantaan Varian (nyk. Vantaan Ammattiopisto) kokkikoulusta Alexander jatkoi ammattikorkeakouluun, josta hän valmistui vuonna 2015 restonomiksi.

– Tein töitä eri ravintoloissa kokkina ja vuoromestarina yli kymmenen vuotta. Sitten huomasin, että Stockmannille haettiin demokokkia maistattamaan asiakkaille erilaisia ruokia. Olen hyvin sosiaalinen ja tykkään jutella ihmisten kanssa, joten tunsin heti, että siinä on minun paikkani. Viihdyin Stockmannilla hyvin ja samaan aikaan virittelin käyntiin Aitoa arkiruokaa -blogiani, joka on tällä hetkellä tärkeä osa päivittäistä työtäni.

Hyvä ruoka innoittajana kokin uralle

Vuodet Stockmannin demokokkina saivat Alexanderin huomaamaan, että hyville ja kekseliäille resepteille on kysyntää. Lukuisat keskustelut asiakkaiden kanssa ja ruokaideoiden jakaminen kartuttivat nuoren kokin kokemusta ja näkemystä ruoka-alasta. Käytännönläheinen suhtautuminen ruoanlaittoon rikastettuna uusilla vinkeillä innosti asiakkaita.

Alexanderin innovatiivinen ote ruokaan huomattiin myös yritysmaailmassa ja se poiki uusia mahdollisuuksia myös kaupallisten yhteistöiden muodossa. Koska ruokaideoita ja uusia reseptejä syntyi tulvimalla, Alexander perusti vuonna 2015 Aitoa arkiruokaa -blogin.

– Hyvä ruoka ja kekseliäät reseptit innostavat minua ja kokeilen kotikeittiössäni kaikenlaisia reseptejä ja raaka-aineita. Tämä kaikki päätyy blogiini, eri somekanaville ja nyt uusimpana etenkin nuorison suosimaan Tik Tokiin, Alexander valottaa.

– Pääni on jatkuvasti täynnä ideoita ja visioita ruoasta sekä reseptien kehittämisestä. Muutaman vuoden aikana blogini on kasvanut osaksi leipätyötäni. Reseptien lisäksi jaan vinkkejä hyödyllisiin keittiövälineisiin, kerron kokemuksiani ravintoloista ja matkustelusta kulinaristin silmin sekä teen yhteistyötä inspiroivien brändien ja yritysten kanssa, hän jatkaa.

Alexanderin ruokafilosofian kulmakiviä ovat laadukkaat raaka-aineet, tinkimätön maku ja yksinkertaiset ohjeet. 

– Jo parilla raaka-aineella voi valmistaa uskomattoman maukasta ruokaa, oli ruokavalio mikä tahansa. Viime aikoina etenkin nuoret kokkaajat ovat löytäneet reseptini. Onkin ilo antaa vinkkejä nuorille, ruoasta kiinnostuneille kotikokeille. Toki seuraajissani on paljon myös alan opiskelijoita ja muita vaikuttajia – haluan olla heille ja kaikille muillekin innostava ruokainspiraatioiden lähde.

AlexanderTrivedi1


Oppi tuli kantapään kautta

Alexander työskenteli pitkään ravintoloissa ja kehitteli samaan aikaan Aitoa arkiruokaa -blogiaan. Hän loi verkostoja ja teki itseään tunnetuksi yrityksissä sekä seuraajiensa keskuudessa. Vaikka monessa mukana oleminen oli rankkaa, hän oppi paljon ja hyödyntää tuota tieto-taitoa ja vuosien varrella luotuja verkostojaan tänäkin päivänä.

– Kun sosiaalinen media tuli laajemmin kuvioihin, opettelin itsenäisesti lähes kaiken kuvauksesta editointiin ja sisällöntuotantoon. Kaikki on siis opeteltu kantapään kautta, Alexander nauraa.

Alexander harrastaa lisäksi erilaisten älylaitteiden testaamista. Hän kuvaa ja editoi kaiken sisältömateriaalinsa kännykällä.

– Testaan mielelläni erilaisia puhelimia ja älylaitteita. Puhelinten kamerat ovat kehittyneet valtavasti, mutta puhelimen värimaailma on tutkittava huolella ennen kuvaamista. Yli 80 % ihmisistä lukee ja katsoo erilaisia sisältöjä nimenomaan mobiililaitteilla eli kuvan värillä ja laadulla on merkitystä, Alexander sanoo.

Rohkeasti epämukavuusalueelle

Alexanderia kuunnellessa ei voi kuin ihmetellä mistä hänen innokkuutensa kumpuaa. Vastaus on yksiselitteinen:

– Jos haluaa löytää uusia asioita, täytyy mennä ensin ns. heikolle jäälle ja oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Ja kun joku asia tarpeeksi pännii, siitä sisuuntuu, motivoituu ja lopulta toimii.

Tärkeintä on olla oma itsensä, tekipä mitä tahansa. Lisäksi kannattaa kyseenalaistaa asioita ja maailmaa: totuus löytyy usein omaa makuaan kuunnellen. On hyvä tietää mitä haluaa.

Alexander näkee valtavasti potentiaalia yritysmaailmassa. Sosiaalista mediaa ja eri vuorovaikutuksen kanavia ei vain vielä osata hyödyntää tarpeeksi.

– Esimerkiksi oppilaitoksissa on paljon potentiaalia, kun opiskelijat kuvaavat videoita opintojensa eri vaiheista. Tätä materiaalia kannattaisi hyödyntää somekanavissa ja markkinoinnissa. On tärkeää laittaa itseään yhä enemmän likoon – ja sama pätee yritysten edustajiin.

Ruoka osa elämää myös vapaa-ajalla

Myös Alexanderin vapaa-aika on ruoantäyteistä. Hän rakastaa ravintoloissa syömistä ja antaa mielellään arvionsa hyvää illallista vastaan. Kokkailu ystävien kanssa on hauskaa puuhaa ja aamulenkit ilman kännykkää palauttavat arjen kiireistä.

AlexanderTrivedi2

– Pidän nykyään enemmän huolta myös itsestäni. Jossakin vaiheessa tämä nimittäin unohtui. Myös nyt sinkkuna uutta kotiani sisustaessa olen huomannut keittiön ja säilytystilan merkityksen uudella tavalla. ”Yksiön optimointi” on ollut silmiä avaava kokemus, Alexander pohtii.

Tulevaisuuden urahaaveista kysyttäessä Alexanderilta tulee vastaus varmasti ja nopeasti:

– Haluaisin perustaa sisällöntuottajien ja ruokaihmisten ”kommuunin”, jossa voisimme julkaista yhteistyössä huippulaadukasta sisältöä. Olen myös pohtinut ravintola-arviointijärjestelmän perustamista, jossa pureuduttaisiin pintaa syvemmälle kuvineen ja kirjallisine arvioineen. Myös ruokakurssien vetäminen ja nuorten kokkiopiskelijoiden luentotyyppinen kouluttaminen ovat haaveissani.

Mikä sinusta tulee isona? Katso avoimet työpaikat.

Toimittaja: Riikka Hollo
Kuvaaja: Alexander Trivedi