Uratarinat

Mikä minusta tuli isona – yrittäjä Hanna Sumari

Hanna Sumari tunnetaan lukuisista sisustukseen liittyvistä televisio-ohjelmista, mutta hän tekee paljon muutakin. Yrittäjänä Hanna saa toteuttaa itseään tv-töiden lisäksi muun muassa tiedottajana, blogikirjoittajana, luennoitsijana ja kouluttajana.

Alle kouluikäisenä Hanna piirteli millimetripaperille ja suunnitteli viivottimen kanssa taloja, sommitteli ovia ja ikkunoita, ollen aivan varma, että hänestä tulee isona arkkitehti. Sysäys arkkitehtihaaveisiin tuli läheltä, olihan Hannan isoisällä ja isällä talo- ja huonekalutehdas Kylmäkoskella.

– Arkkitehtihaaveiden lisäksi unelmoin suuresta pylvässängystä, jossa voisin makoilla, syödä suklaata ja puhua puhelimessa, Hanna Sumari nauraa.

Ilo ja hersyvä nauru kuuluvatkin kauas, kun Hannan tapaa. Hän on pirskahtelevan iloinen, innostuva ja innovatiivinen. Oikea ilopilleri!

– Iloiset asiat ovat tärkeitä elämässä – ja myös työssä. Olen saanut ilokseni työskennellä myös elokuvaajana toimivan mieheni Jari Mutikaisen kanssa, ja en kyllästy siihen koskaan. Jari on super; aina hyväntuulinen, kannustava ja iloinen, Hanna kiittelee.

Mutta palataan Hannan urasuunnitelmissa hieman taaksepäin. Omien sanojensa mukaan hänen urapolkunsa on kulkenut sattuman kautta. Kiinnostavat asiat ovat vieneet seuraaviin ja Hanna on pelottomasti vastannut lähes kaikkiin työtarjouksiin kyllä.

– Työskentelin nuorena Marimekon Espan myymälässä ja silloisen Muoti + Kauneus -lehden päätoimittaja asioi liikkeessä. Hän pyysi minua kuvausjärjestelijäksi – ja vastasin kyllä.

Muoti + Kauneus -lehdestä siirryin Makasiini-lehden kuvausjärjestelijäksi ja seuraava etappi oli Anttilan postimyyntiluetteloiden kuvausjärjestelijän homma. Siellä tehtiin töitä kovassa tahdissa joka ikinen arkipäivä, laidasta laitaan – ja opin todella paljon, Hanna listaa. 

Anttilasta Hanna siirtyi SOK:n Mainosyhtymään kuvausvalvojaksi (nykyisin stylisti). Hän oppi hektisen työtahdin ja päivät Fotonokan studiolla olivat täynnä mainos- ja ilmoituskuvauksia sekä paljon muuta.

–  Vuodet vierivät ja ei aikaakaan kun minua pyydettiin perustamaan viestintätoimisto Promodea. Tartuin tietenkin haasteeseen.  Olin Promodessa 7 vuotta eli 1986-1993, kunnes sain soiton Tuotantoyhtiö Broadcastersista Saku Tuomiselta Joka kodin asuntomarkkinat -ohjelmasta, johon minua pyydettiin juontajaksi ja toimittajaksi. Tein televisiotöitä Promoden ohella, kunnes tv vei mukanaan ja myin osuuteni Promodesta, Hanna Sumari muistelee.

 Lisää televisiotöitä

Hannan tapauksessa televisiotyöt ovat johtaneet aina ohjelmasta seuraavaan.

Tv-alalla kilpailu on kuitenkin kovaa ja Hanna tiedostaa sen.

– Joka kodin asuntomarkkinoiden jälkeen oli Divaani-ohjelman vuoro ja kesäisin tein Mökkitalkoot-ohjelmaa. Myös Espoossa sijaitsevan kotimme mittavaa remonttia on aikoinaan seurattu Joka kodin asuntomarkkinat -ohjelmassa.

Työelämän käännekohtia

Vaikka televisiotyö vei Hannan ohjelmasta toiseen ja työt olivat mukavia, myös pysähdyksen paikka tuli. Julkisuus ja jatkuva esilläolo alkoivat ärsyttää ja Hanna päätti lopettaa.

–  Sanoin itseni irti Joka kodin asuntomarkkinoista ja päätin, että ei koskaan enää! Puhelimeni kuitenkin soi melko pian ja minua pyydettiin kuuntelemaan uutta sisustukseen liittyvää ohjelmaideaa, johon minua toivottiin juontajaksi. Idea oli mielestäni kehno, ja sanoin sen palaverissa sillä seurauksella, että minua pyydettiin suunnittelemaan parempi ohjelmaidea. Niinpä sitten Jarin kanssa istuimme keittiönpöydän ääreen ja suunnittelimme Tila-ohjelman, Hanna valottaa.

Tila-ohjelma oli menestys – ja Hannan vetämät ”klassikkotuotteiden” esittelyt kiinnostivat katsojia. Hän ravasi arkkitehtien kirjastossa etsimässä huonekalujen designhelmiä ja teki niistä 1,5 minuutin mittaisia ”tietoiskuja” ohjelmaan.

 No, kymmenen vuotta myöhemmin tuli taas mitta täyteen ja Tila-ohjelma sai jäädä. Sanoin itseni irti. Olimme aamutelevision ja Radio Novan aamulähetyksessä kertomassa Tila-ohjelman 10-vuotisjuhlavuodesta ja olin jo irtisanoutunut – mutta iltapäivällä sitten kuulinkin, että koko ohjelma lopetetaan. Irtisanomiseni osui siis oivalliseen saumaan, Hanna hymyilee.

Hengenvedon paikka

Irtisanoutumisen ja Tila-ohjelman loppumisen jälkeen Hannalla ei ollut hetkeen mitään töitä. Työt vain loppuivat. Yrittäjänä vuosikausia pitkiä päiviä tehneenä Hanna ei lannistunut, vaan nautti vapaudestaan, sienesti Nuuksiossa ja palautui kunnolla vuosien työrupeamasta.

– Paussi teki todella hyvää. Nautin luonnosta, hitaista aamuista ja rauhasta. Tein itselleni unelmakartan, jossa unelmoin siitä, että saan työskennellä ihanien ihmisten kanssa. Eikä aikaakaan, kun puhelimeni jälleen soi, ja minua pyydettiin Suomen kaunein koti -ohjelmaan. Ohjelmaa kuvatessa teimme vielä erikseen Suomen kaunein piha -teemaohjelmaa ja kirjoitin kaksi keittokirjaa.

Vauhdikas arki oli palannut. Suomen kaunein koti -ohjelman tekijäkaarti on vuosien saatossa vaihdellut, mutta Hanna on pysynyt. Ohjelmaa tehdessä hän on oppinut paljon.

– Rakastan ihmisiä ja tykkään esiintyä. Julkisessa ammatissa saa välillä myös ikävää palautetta etenkin somessa. 

Asiallisesta palautteesta otan vaarin, mutta leukojen loksuttelu ja pahansuopa kirjoittelu, joka kohdistuu minuun, on yhdentekevää ja valuu kuin vesi hanhen selästä, Hanna havainnollistaa.

Televisiotyön lisäksi Hanna on kirjoittanut pitkään omaa blogia, ensin Hyvä Terveys- ja nyt Apu-lehden sivuilla. Lokakuun alussa hänen bloginsa siirtyy Asennemedialle.

– Minulla on dysleksia, joka asettaa monenlaisia haasteita lukemiselle ja kirjoittamiselle. Olen silti rohkeasti toteuttanut itseäni; kirjoitan, luennoin, tiedotan, olen toiminut radioäänenä, tehnyt moottoripyöräohjelmia jne. On hienoa, että olen saanut työskennellä niin monipuolisesti, Hanna iloitsee.

On Hanna kokenut vuosien varrella myös tietynlaista syrjintää. Aina kemiat eivät kohtaa – ja se saattaa aiheuttaa kiusaamista.

– Olin palaverissa suuressa huonekaluyrityksessä ja yrityksen toimialajohtaja puhui koko ajan vain itsestään. Kuuntelin aikani, ja sitten minua alkoi naurattaa. Se oli liikaa itsekehujalle. Tilanne oli aivan absurdi. En muista mitä sitten tapahtui, mutta parin vuoden kuluttua kyseisen yrityksen piti tulla mukaan Joka kodin asuntomarkkinat -ohjelmaan ja yrityksen edustaja oli tuolloin sanonut, että he osallistuvat, ”jos se Sumari ei ole siellä”.

Hannasta tilanne on edelleen omituinen, sillä hän tulee yleensä toimeen kaikkien kanssa. Hän arvostaa esimiestä joka uskoo alaisiaan ja luo avoimen ilmapiirin.

– Myös huumoria pitää olla! Ja kiusaamiseen tulee puuttua aina. 

Entä mikä tekee Hanna Sumarin työstä merkityksellistä?

– Merkityksellisyys tulee siitä, kun ihmiset tulevat kiittämään hyvästä ohjelmasta ja kun he kokevat saaneensa jotakin apua, iloa ja ”kevennystä” omaan elämäänsä. 

Hannalle on olennaista, että jokainen päivä täytyy elää. Työ ei ole koko elämä ja kaikesta selviää, vaikka hyppy tuntemattomaan pelottaisikin.

– Harrastukset, ystävät ja perhe ovat minulle tavattoman tärkeitä. Ja kun joskus mieli on maassa, kuuntelen hyvää musiikkia niin kovalla kuin kaiuttimista lähtee. Esimerkiksi Julio Iglesias ja rap-musiikki sopivat tarkoitukseen loistavasti, Hanna sanoo. 

Hanna antaa myös oman uransa ja elämänsä kanssa kamppaileville hyvän kysymyspatteriston, joka kannattaa kysyä itseltään aika ajoin, niin ongelmatilanteet saavat uusia mittasuhteita. Hanna kysyy itseltään: ”Onko sulla nälkä?”, ”Onko sulla kylmä?”, ”Oletko terve?”, ”Onko joku kuollut?”

– Omalla asenteella on ihmeellinen voima asioihin. Kaikilla ihmisillä on iloja ja suruja. Asenne ratkaisee miten ottaa vastaan hankalatkin tilanteet ja miten selviää niistä.

Toimittaja: Riikka Hollo
Kuvaaja: Riitta Sourander