Omatoiminen osaamisen kehittäminen kannattaa
Monen organisaation henkilöstön koulutusbudjetti koki kovan kolauksen tänä keväänä, mutta tilanteen ei kannata antaa liikaa vaikuttaa omaan ammatilliseen kehittymiseen. Nollabudjetillakin voi nimittäin kehittää osaamistaan.
Jos vielä alkuvuonna suunnitelmissa oli osallistua seminaareihin tai kasvokkain tapahtuviin koulutuksiin, ovat suunnitelmat muuttuneet monelle tämän vuoden osalta. Onneksi kouluttautua ja oppia voi muutenkin kuin paikan päällä kuuntelemalla ja osallistumalla. Tässä neljä ilmaista tapaa huolehtia omasta osaamisesta vaikka koulutusbudjetti kohdallasi olisi mennyt tänä vuonna sivu suun:
1. Ilmaiset verkkokurssit ja webinaarit
Tämä kevät on ollut erilaisten verkkokurssien ja webinaarien kulta-aikaa: kun yritykset eivät voi olla läsnä messuilla ja seminaareissa, halutaan elämys tuoda virtuaalisesti tarjolle. Iloista webinaarikävijöille on ehdottomasti se, että lähes kaikki niistä ovat olleet viime kuukausina ilmaisia. Tarjontaa siis riittää, eli kurkkaa oman alasi julkaisuista, yhdistysten, ammattiliiton ym. sivuilta, mitä tarjontaa juuri sinun alallasi olisi nytkin tarjolla.
2. Peer to peer sparraus
Kollegat ovat ehkä yksi vähiten hyödynnetty opetusresurssi organisaatioissa ja aivan turhaan! Mieti rohkeasti, kenellä kollegalla voisi olla osaamista aiheesta, josta haluaisit oppia lisää ja pyydä häntä sparraamaan ja opastamaan sinua aiheen pariin. Yleensä ihmisten itsetuntoa hivelee kun heiltä pyydetään apua ja näkemystä, joten jos vain aikataulut sallivat, saanet myöntävän vastauksen pyyntöösi.
3. Outside in
Loistavien kollegojen kanssa sparraamisen lisäksi katse kannattaa kääntää myös talon ulkopuolelle: voisitko pyytää jonkun tietyn jutun ammattilaisen kertomaan työstään vapaamuotoisen virtuaalikokouksen merkeissä? Tässä pätee sama kuin edellisessä, yleensä kutsuun vastataan myöntävästi, vaikka ette olisi entuudestaan tuttuja. LinkedIn on hyvä paikka bongata sopivia ja kiinnostavia tyyppejä näihin outside in -sparrailuhetkiin.
4. Ammattikirjallisuus ja podcastit
Jos itseopiskelu tuntuu omalta, nyt kannattaa suunnata kirjastoon ammatillisen oppimateriaalin perään. Myös podcast-tarjonta kannattaa tarkistaa: löytyykö Suomesta tai ulkomailta podcastia, jossa puhuttaisiin sinua ammatillisen kehittymisen näkökulmasta kiinnostavista aiheista? Johtaminen esimerkiksi on luonnollisesti kovin suosittu aihe, ja siitä löytyy niin kotimaista kuin englanninkielistäkin kuunneltavaa vaikka kuinka.