Blogi

Miten ylläpitää työmotivaatio etänä?

Pari kuukautta etätyötä takana ja toinen mokoma (ainakin) edessä. Miten työmotivaation saa pidettyä ylhäällä ja mielen virkeänä ja aktiivisena kotikonttorilla etätyöjakson pitkittyessä?

Aika monelle tietotyöläiselle ja etänä tällä hetkellä pitkään jo työskennelleelle tietty saturaatiopiste etätyössäkin alkaa olla saavutettu: toimistolle olisi jo kova ikävä ja etenkin niitä työkavereita ja kollegoita olisi mahtavaa nähdä muuallakin kuin tietokoneen näytöllä. Päivät toistavat samaa rataa eikä eroa työn ja vapaan välille synny yhtä hyvin kuin fyysisesti toimistolla työskennellessä. Työ saattaa pitkällä etätyöjaksolla pikku hiljaa muuttua mössöksi, josta on hankala motivoitua. Mikä siis avuksi?

1. Älä jää motivaatiohaasteen kanssa yksin

Jos työstä on tässä ajassa hankala innostua ja motivoitua, kannattaa haasteesta jutella avoimesti kollegoiden ja esimiehen kanssa – aika varmasti et ole tuntemuksinesi yksin, vaan joku muukin painii saman asian kanssa. Yhdessä on helpompi ratkoa tilannetta ja pohtia, miten tiiminä voitte motivoida toinen toisianne ja rakentaa työlle tähän tilanteeseen sopivat raamit.

2. Selkeä suunnitelma ja etapit rytmittämään työtä

Työssä kuin työssä motivoitumisessa auttaa kun tietää, mitä kohti ollaan menossa, miksi ja miten. Etänä työskennellessä suunnitelmista ja etenkin matkan varrella olevista välietapeista kannattaa tehdä tarkempia ja lyhyempiäkin, jotta työ rytmittyy varmasti selkeästi. Kyse ei ole kyttäämisestä, vaan isojen kokonaisuuksien pilkkomisesta helposti hahmotettaviksi osiksi, joita kohti on helpompi kulkea.

3. Tavoitteet kohdilleen

Selkeästä suunnitelmasta onkin helpompi muodostaa myös tavoitteita, joita kohti puskea. Yleensä selkeät ja realistiset, mutta haastavat tavoitteet motivoivat kirimään juoksua, joten varmistattehan säännöllisesti tavoitteiden oikeellisuuden. Tavoitteet, joiden saavuttaminen käy täysin mahdottomaksi itsestä riippumattomista syistä ovat yksi parhaista motivaation tappajista.

4. Palaute pysyväksi tavaksi

Konttorilla kollegalle on ohimennen helppo huikata palaute ja kiittää tehdystä työstä, mutta etänä sama saattaa unohtua eksponentiaalisesti kasvaneeseen viestitulvaan. Miettikää tiimissänne, miten palautteen antamisesta tulisi teille systemaattista ja tapa, joka ei kiireessäkään unohdu.

5. Vapaa sparrailu virkistää mieltä

Välillä on myös hyvä tuulettaa omaa ajattelua ja sparrailla kollegoiden tai ulkopuolisten kumppaneiden tai saman ammattikunnan edustajien kanssa yhteisistä mielenkiinnon kohteista. Varatkaa siis aika ajoin aikaa myös muulle kuin perustöiden läpi käynnille: ideoikaa uutta, benchmarkatkaa kilpailijoita tai muuten vain inspiroitukaa uusista trendeistä tai ilmiöistä. Verkko on juuri nyt pullollaan erilaisia ilmaisseminaareja ja koulutuksia, bongatkaa teille sopivia ja osallistukaa porukalla. Jälkikäteen tiimissä käytävä keskustelu puheenaiheesta on myös hedelmällistä. Muita kuuntelemalla ja heiltä oppimalla saa omaankin työhön virikettä ja motivaatiota.