Motivaatiota työnhakuun – kehitä työnhakutaitojasi
Työnhaku jatkuu, mutta motivaatio loppui jo? Tuttu tunne monelle työnhakijalle, mutta onneksi kadonneen työnhakuinnon voi saada takaisin.
Työnhaku harvoin tuottaa tulosta ensi yrittämällä, ja joskus uuden työn löytäminen kestää jopa vuosia. Työn hakeminen voikin olla uskomattoman turhauttavaa. On henkisesti raastavaa, jos uuden työpaikan ovet eivät aukea lukuisista hyvistä yrityksistä huolimatta.
Turhautumista kokevat paitsi työttömät myös epätyydyttävissä työpaikoissaan kärvistelevät työnhakijat.
Välillä kannattaa pysähtyä analysoimaan ja tarvittaessa uudistamaan työnhakutapojaan. Joskus seuraava askel työnhaussa ei nimittäin olekaan vielä yhden työhakemuksen kirjoittaminen eikä ansioluettelon viimeisteleminen; uudet konstit virkistävät erityisesti silloin kun työnhaku on jatkunut pidemmän aikaa.
Työnhakupalaute auttaa kehittymään hakijana
Jos et tiedä, mistä uuden työn saaminen kiikastaa, pyydä rekrytoijalta palautetta.
Palautteesta saat oppia ja tietoa, joita voit hyödyntää työnhakusi jatkuessa.
Jos pääsit työhaastatteluun, kysy rekrytoijalta, mikä hakemuksessasi, ansioluettelossasi ja osaamisessasi herätti kiinnostuksen. Näin tiedät, mitä seikkoja sinun kannattaa tuoda jatkossakin esiin työnhaussa.
Jos pääsit ensimmäiselle työhaastattelukierrokselle, mutta et saanut kutsua jatkoon, selvitä missä olisit vielä voinut petrata. Olisitko voinut pohtia etukäteen syvällisemmin yleisimpiä työhaastattelukysymyksiä tai vaikutitko liian hyökkäävältä ryhmähaastattelussa? Olette rekrytoijan kanssa tavanneet toisenne työnhakuprosessin aikana, joten hän on varmasti valmis perustelemaan päätöksensä sinulle ja auttamaan näin sinua työnhaussasi.
Jokainen työhaastattelu on myös tilaisuus verkostoitua, ja verkostot tunnetusti voivat auttaa sinua myöhemmin työnhaussa. Jätä siis rekrytoijalle mukava muistijälki itsestäsi.
Työnhakupalautetta kannattaa antaa itsellekin
Päätä, että työnhaku ei ole sinulle vain hakemusten suoltamista, vaan että opit jotakin uutta jokaisesta hausta. Jos olet motivoitunut saamaan työpaikan, motivoidu myös tarkastelemaan omia työnhakutapojasi kriittisesti. Se voi kirpaista, mutta se kannattaa varmasti.
Kirjoita ylös tai piirrä työnhakuun liittyviä onnistumisia ja kehityskohteita. Niiden listaaminen auttaa sinua hahmottamaan, mistä työn saaminen kiikastaa. Mikä työhaastattelussa meni hyvin? Mitä olisit voinut tehdä toisin? Seuraavaa avointa työpaikkaa hakiessasi tunnistat vahvuutesi ja osaat tuoda niitä entistä vaikuttavammin esiin.
Jos pääsit haastatteluun asti, hakemuksesi ja ansioluettelosi lienevät kunnossa. Tee niistä yhtä hyvät seuraavaan hakuun. Jos et päässyt haastatteluun, tarkastele kriittisesti työnhaun dokumenttejasi. Onko ansioluettelon muotoiluissa parannettavaa? Oliko hakemusteksti epäjohdonmukainen tai oliko siinä kirjoitusvirheitä? Jos olet hakenut moniin samantapaisiin työpaikkoihin, mutta työnhaku ei tuota tulosta, mieti, voisitko muotoilla ansioluettelon ja hakemuksen kokonaan toisin.
Jos työnhakusi ei tuota tulosta, vertaa kriittisesti omaa osaamis- ja koulutustasoasi hakemiesi työpaikkojen vaativuustasoon. Oletko liian kokenut hakemiisi työpaikkoihin tai haetko toistuvasti liian haastavia työtehtäviä? Hyvistä hakemuksista huolimatta työnhaku tuskin onnistuu, jos osaamisesi ei ole sopivaa hakemiisi tehtäviin.
Pysähdy vielä kerran miettimään, millaista työtä haluat tehdä. Millaiset luonteenpiirteet tai ominaisuudet kertovat, että juuri tällainen työ sopisi sinulle? Ovatko persoonallisuutesi ja hakemasi työtehtävät sittenkin ristiriidassa? Ovatko tavoitteesi realistisia? Ovatko tavoitteesi sinun tavoitteitasi vai toteutatko jonkun muun urasuunnitelmaa?
Uusia konsteja ja motivaatiota työnhakuun
- Tee verkossa ammatinvalintatestejä ja mieti, voisitko sittenkin kokeilla hakea toisen tyyppisiin tehtäviin.
- Kokeile työnhakua some-kanavilla alasi ammattilaisten ryhmissä.
- Kirjoita bloggauksia tai tarjoa artikkelia alasi julkaisuun.
- Osallistu alasi keskusteluun Twitterissä ja kasvata näin kannuksiasi asiantuntijana.
- Ota työnhakutilanteesi puheeksi tuttujen kanssa – ehkä se oikea työpaikka löytyykin verkostojen kautta.
- Pyydä entistä esimiestäsi suosittelijaksi. Yksikin suosittelija nostaa kiinnostavuuttasi työnantajien silmissä.
- Lisää tietosi Osaajaprofiiliin, jotta työnantajat voivat löytää sinut.
- Osallistu alasi tapahtumiin ja webinaareihin. Työnhaussa aktiivisuus palkitaan.
- Kokeile liittää hakemukseesi työnäyte tai portfolio.
- Hanki mentori.
- Listaa ylös aiempia työelämässä saamiasi onnistumisia. Kun tiedät olevasi osaava ja pystyvä, on helpompi säilyttää itsevarmuus ja motivaatio työnhakuaikana.
- Kokeile uravalmennusta. Keskustelut urapsykologin kanssa voivat kirkastaa työhön liittyviä toiveitasi ja syventää itsetuntemustasi.
Menestystä työnhakuun!