Työkyöpeli

Voiko työnhausta pitää lomaa?

2.7.2014 klo 9:19 Työnhaku

Heinäkuu pärähti juuri käyntiin, samoin kuin valtaosan suomalaisista kesälomat. Tällä hetkellä sähköposteihin saa suuremmalla todennäköisyydellä vastaukseksi automaattisen poissaoloviestin kuin reaaliaikaisen vastauksen.

Suomi lomailee ja se näkyy niin useampina vapaina istumapaikkoina joukkoliikenteessä kuin tavaratalojen alennusmyyntiryysiksissäkin.

Mutta miten on työnhakijoiden laita – voiko työnhausta ottaa lomaa? Aktiivinen työnhaku jatkuu läpi kesän, vaikka paikkoja aukeaisikin harvempaan tahtiin kuin muuna aikana, työttömyysjakso kun ei katso vuodenaikaa tai huomioi lomia. Kesä voikin olla ajoittain raskasta ja ristiriitaista aikaa työttömälle: tekisi ehkä mieli lomailla kun muutkin tekevät niin, mutta takaraivossa jäytää huono omatunto hakemattomista hommista. Periaatteessa koko ajan pitäisi olla valmiudessa hakemaan taas uusia tehtäviä, mutta tekisikö pieni tauko oikeastaan vain hyvää myös aktiiviselle työnhakijalle? Ehkä kesän ja pienen ”loman” päätteeksi ajatuskin kulkisi vetreämmin ja näkymä omaan työnhakuun olisi kirkkaampi?

Passiiviset työnhakijat taas todennäköisimmin passivoituvat kesäkuukausina yhä entisestään, tai ainakin näin voisi luulla. Syksyn työnhakupiikki taas puhuu aivan toista: lomien loputtua paluu vanhaan työhön saattaa ahdistaa ja hinku katsella muihin pöytiin kasvaa, etenkin kun lomalla on saanut otettua etäisyyttä omaan työhön. Elo-syyskuu onkin aktiivista aikaa sekä työnantajien että -hakijoiden osalta: tarve vaihtaa työpaikkaa synnyttää myös tarpeen tarjota sitä jollekin toiselle ja näin työelämän kiertokulku on taas käynnissä.

Ehkä passiivisten työnhakijoiden aktiivisuus kesälomakuukausina jääkin enemmän ajatustasolle, omien fiilisten tunnusteluun ja työtilanteen makusteluun, kuin konkreettiseen toimeen tarttumiseen – sen aika on sitten lomien jälkeen.

Miten on oman tilanteesi laita? Jatkatko työnhakua sitkeästi kesästä huolimatta vai otatko ”luonnollisen” tauon ilolla vastaan? Vai saako loman tuoma etäisyys aikaan halun möyhiä nykyisiä työkuvioita?

Paula Narkiniemi

Tuottaja, Oikotie Työpaikat

Twitter: PoolaKristiina