Työnhaku

Yleisimmät työhaastattelukysymykset – treenaa näihin vastaamista

10.6.2020 klo 14:51

Nämä muutamat yleiset työhaastattelukysymykset toistuvat työhaastatteluissa alasta riippumatta. Miksi et siis käyttäisi hieman aikaa työhaastattelukysymysten vastausten harjoittelemiseen?

On tyypillistä, että rekrytoija kysyy työhaastattelussa yllättävän kysymyksen, johon et ole osannut valmistautua. Onneksi on myös joukko työhaastattelukysymyksiä, jotka toistuvat työhaastatteluissa ammattialasta riippumatta.

Pohtimalla näitä yleisiä työhaastattelukysymyksiä etukäteen parannat mahdollisuuksiasi loistaa haastattelutilanteessa. Kun olet hyvin valmistautunut, pystyt keskittymään keskusteluun vaikka sinua jännittäisi.

Mieti, miten vastaisit yleisiin työhaastattelukysymyksiin.

Yleisimmät työhaastattelukysymykset

Mieti, miten vastaisit seuraaviin yleisiin työhaastattelukysymyksiin. Muistele uraasi taaksepäin ja listaa konkreettisia esimerkkejä, joiden avulla aiot kertoa rekrytoijalle osaamisestasi. Aidoista tilanteista kertominen konkretisoi sitä, millainen tyyppi ja työntekijä olet.

Työhaastattelukysymys 1: Kerro itsestäsi

Työhaastattelun alkupuolella sinun on usein mahdollista kertoa vapaamuotoisesti itsestäsi. Tämä hyvin yleinen työhaastattelukysymys on tilaisuutesi korostaa työhakemuksessa mainitsemiasi seikkoja ja kertoa lisäksi jotain, mitä työnantaja ei vielä tiedä sinusta.

Halutessasi voit mainita lyhyesti perheestäsi ja elämäntilanteestasi, mutta tällä työhaastattelukysymyksellä työnantaja haluaa ennen kaikkea kuulla sinusta tämän alan ammattilaisena.

Työhaastattelukysymys 2: Miksi haet tätä työpaikkaa?

Tämä työhaastattelukysymysten klassikko tarjoaa sinulle tilaisuuden kertoa, mikä kiinnitti huomiosi työpaikkailmoituksessa. Kerro rekrytoijalle, mikä sinua erityisesti kiinnostaa työtehtävissä ja millaista osaamista sinulla on niihin liittyen. Älä missään nimessä unohda mainita, miksi haluat työskennellä juuri tässä yrityksessä.

Työhaastattelukysymys 3: Miksi meidän kannattaisi palkata sinut?

Keksit varmasti montakin hyvää syytä, mutta vältä itsestäänselvyyksien luettelemista. Jos työpaikkailmoituksessa on edellytetty hakijoilta tiettyä koulutusta, koulutus tuskin on erityinen valttikorttisi.

Pohdi sen sijaan, mikä on se lisäarvo, jota voit työnantajalle tuottaa, ja mikä erottaa sinut muista työnhakijoista.

Selvitä viimeistään työhaastattelussa, onko työnantajalla piileviä osaamistarpeita, joita työpaikkailmoituksessa ei mainittu. Niihin liittyvä erityisosaaminen voi olla tärkeä keino erottua hakijoiden joukosta.

Työhaastattelukysymys 4: Mitkä ovat heikkoutesi?

Joskus rekrytoija kysyy tämän tai jonkin muun korvia kuumottavan kysymyksen. Valmistaudu siis siihen, että sinulta kysytään jotain, mitä et varsinaisesti haluaisi kertoa. Tulet työssäkin kohtaamaan hankalia tilanteita, ja tällä työhaastattelukysymyksellä työnantaja haluaa selvittää, miten klaaraat tiukan paikan tullen.

Älä mainosta työhaastattelussa sellaisia heikkouksia, joilla ajattelet olevan vaikutusta työstä suoriutumiseen. Nosta esiin pikemminkin seikkoja, joissa voisit vielä petrata hieman. Osoitat näin, että olet halukas oppimaan uutta.

Voit kertoa esimerkiksi taidoista, joita olet viime aikoina kehittänyt kouluttautumalla. Tämän päivän työelämä vaatii jatkuvaa osaamisen kehittämistä, ja koulutuksista kertomalla voit osoittaa työnantajalle muutoskyvykkyytesi.

Työhaastattelukysymys 5: Mitkä ovat vahvuutesi?

Omien vahvuuksien tunnistaminen kertoo hyvästä itsetuntemuksesta. Pohdi, millaisia vahvuuksia tässä tehtävässä tarvitaan. Mieti, mitkä vahvuuksistasi hyödyttävät työnantajaa kaikkein eniten ja keskity kertomaan niistä.

Kerro myös vahvuuksistasi työyhteisön jäsenenä. Jos olet saanut hyvää palautetta tiimityötaidoistasi tai aina ystävällisestä ulosannistasi, älä unohda mainita sitä työhaastattelussa.

Työhaastattelukysymys 6: Mitkä ovat arvosi?

Näinkin henkilökohtaiseen työhaastattelukysymykseen saatat törmätä. Nyt on tilaisuutesi osoittaa, että olet tutustunut työnantajan arvoihin ja verrannut niitä omiisi.

Jos arvonne kohtaavat, voitte olla täydellinen pari, jolla on edessään loistava yhteinen tulevaisuus. Jos työnantajan arvot eivät puhuttele sinua, kannattaa miettiä vielä, onko työpaikka sittenkään sinua varten.

Työhaastattelukysymys 7: Millainen on mielestäsi hyvä esimies?

Tämän työhaastattelukysymyksen tullen et sano poikkipuolista sanaa nykyisestä tai entisestä esimiehestäsi. Kerro sen sijaan, millainen johtamistyyli kirvoittaa sinusta parhaat puolet esiin. Toivotko runsaasti keskustelua esimiehen kanssa vai pikemmin, että esimies antaa sinun tehdä päätöksiä itsenäisesti?

Tämän työhaastattelukysymyksen avulla rekrytoija selvittää, miten esimiehen johtamistyyli tukee sinua työssäsi, jos tulet valituksi tehtävään.

Työhaastattelukysymys 8: Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?

Tällä työhaastattelukysymyksellä rekrytoija kartoittaa urahaaveitasi. Mieti etukäteen, mitä toivot työelämän tuovan tullessaan seuraavien kolmen, viiden tai kymmenen vuoden kuluessa. Onko sinulla toiveena edetä esimiestehtäviin vai haluatko edetä oman alasi asiantuntijana, mutta et johtaa muita?

Työnantaja saattaa jo työhaastattelussa kertoa sinulle etenemismahdollisuuksista, joten kerro rohkeasti toiveistasi ja suunnitelmistasi.

Työhaastattelukysymys 9: Miten vietät vapaa-aikaa?

Älä hämmenny, jos työnantaja kysyy harrastuksistasi. Tapasi viettää vapaa-aikaa kiinnostaa työnantajaa, koska työhyvinvointia rakennetaan myös vapaa-ajalla. Jos sinulla on mielekkäitä tapoja rentoutua, jaksat todennäköisesti hyvin töissä. Tämä yleinen työhaastattelukysymys on tilaisuutesi kertoa itsestäsi ja persoonastasi vapaamuotoisesti.

Työhaastattelukysymyksiä työnantajalle

Työhaastattelussa työnantaja esittää kysymyksiä sinulle, mutta työhaastattelu ei ole tentti tai kuulustelu. Työhaastattelu on keskustelu, joten myös työnantaja odottaa sinun kysyvän jotakin työtehtävistä ja organisaatiosta.

Tässä muutama työhaastattelukysymys, jotka voit kysyä rekrytoijalta.

  1. Kysy tiimistä ja muista talon sisäisistä yhteistyökumppaneista. Millaiset taustat heillä on? Millaisen työkaverin he odottavat saavansa?
  2. Kysy yrityksen tulevaisuudensuunnitelmista. Mitä tuleva vuosi tuo tullessaan? Millaisten asioiden eteen organisaatiossa ja tiimissä juuri nyt työskennellään?
  3. Kysy tavoitteista. Millaisia tavoitteita tiimille ja nyt palkattavalle henkilölle on asetettu?

Katso myös muut vinkkimme, joiden avulla voit valmistautua työhaastatteluun.