Työnhaku

Näin aloitat työnhaun

Oletko ensimmäistä kertaa työnhaussa – tai onko viime kerrasta aikaa? Kokosimme vinkit työnhaun aloittamiseen ja onnistumiseen. 

1. CV ja työhakemus kuntoon

Käytä aikaa laadukkaan CV:n ja työhakemuksen laatimiseen – se todella kannattaa! CV:stä ja työhakemuksesta on hyvä rakentaa persoonallinen ns. osaamisportfolio, joka esittelee, miten hankittua kokemusta ja osaamista voitaisiin hyödyntää kyseisessä yrityksessä. Osaamisen esittelyssä toimivat parhaiten konkreettiset esimerkit onnistumisista.

2. Ole nopea, kun löydät kiinnostavan paikan

Hae kiinnostavaa työpaikkaa nopeasti, mielellään heti. Työhaastattelut aloitetaan nykyään yhä useammin jo ennen hakuajan päättymistä ja paikka voidaan täyttää heti sopivan henkilön löydyttyä. Työhakemuksessa kannattaa siis aina mainita, että on valmis aloittamaan vaikka heti.

3. Kerro koko maailmalle hakevasi työtä

Kerro työnhakusuunnitelmistasi ystäville, tuttaville, entisille työnantajillesi ja sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja LinkedInissä. Rekrytoijat ovat huomanneet, että hakemuksissa näkee yhä useammin LinkedIn- ja blogilinkkejä, jotka kutsuvat  tutustumaan hakijaan jo ennen haastattelua. Someprofiilit kannattaa pitää ajan tasalla, sillä suorahakujen määrä eri aloilla on edelleen vahvassa kasvussa.

4. Vastaa kaikkiin kysymyksiin

Rekrytoijan näkökulmasta katsottuna olennaisinta on, että hakija jätä vastaamatta yhteenkään työpaikkailmoituksessa esitettyyn kysymykseen. Jos esimerkiksi palkkatoiveeseen vastaaminen tuntuu hankalalta, voi vastata ilmoittamalla olevansa valmis keskustelemaan palkkatasosta.

 5. Yllätä tiedoillasi

Kun saat haastattelukutsun, tutustu yritykseen tarkemmin ennen haastattelua. Rekrytoijaan voi tehdä vaikutuksen kysymällä yrityksestä jotakin tavanomaisesta poikkeavaa ja tuomalla esiin niitä spesifejä yksityiskohtia, joita on saanut selville yrityksestä.

6. Lepää ja palaudu säännöllisesti

Työnhaussa on ristiriitaista se, että työtä hakiessa tulisi olla koko ajan iloinen, reipas ja innostunut. Joskus kuitenkin väsymys iskee – ja se on täysin normaalia. Muista varata aikaa myös levolle ja palautumiselle, niin jaksat taas keskittyä täysillä työnhakuun.

7. Verkostoidu

Verkostoituminen läpi toimialojen kannattaa. Koskaan et voi tietää missä uusi työpaikkasi lymyilee. Suhteiden luominen ja erilaisten sosiaalisten kanavien seuraaminen vaatii aktiivisutta, jossa on hyötyä sosiaalisesta osaamisesta ja viestintätaidoista.

Tutustu myös: