Työnhaku

Näin valmistaudut työhaastatteluun

26.2.2019 klo 9:40

Onnea, olet saanut kutsun työhaastatteluun. Näillä vinkeillä selviät haastattelutilanteesta kunnialla.

1. Taustatyöt kuntoon

Taustatöiden merkitystä ei voi korostaa liikaa. Mikään ei ole nolompaa kuin naama punaisena yrittää keksiä lennosta vastausta haastattelijan kysymyksiin rekrytoivasta yrityksestä. Epävarmuus näkyy yhtä kauas kuin varmuuskin. Kannattaa siis tutustua yrityksen taustoihin huolella ennen haastattelua. Tietoa löytyy mm. nettisivuilta, sosiaalisesta mediasta jne.

2. Ole ajoissa

Ole ajoissa haastattelupaikalla, mutta älä mene paikalle etuajassa. Täsmällisyys kannattaa. Jos myöhästyt, ilmoita asiasta ja pahoittele. Liiallinen selittely ei ole tarpeen.

3. Kerro osaamisesi tarinan muodossa

Hyvä CV on kaiken a ja o. Siitä työnantaja näkee hetkessä osamisesi ja kiinnostuu sinusta. Aivan kuten hyvässä CV:ssäkin, haastattelussa kannattaa kertoa osaamisestaan konkreettisten esimerkkien kautta, sillä tarinat jäävät mieleen. Moni osaa luetella  strategiat, visiot ja missiot, mutta jos ei pysty viemään niitä käytäntöön, vastapuoli jää auttamatta kylmäksi ja tarinasta tulee luettelo. Sen sijaan, että kertoisit että olet hyvä jossakin, kerro mieluummin esim. miten tehostit myyntiä itse tekemilläsi mainoksilla tai jalkautumalla asiakkaiden pariin.

4. Kannusta vuoropuheluun eli kysy

Haastattelussa kannattaa olla aktiivinen eikä tyytyä ainoastaan kysymyksiin vastaajan osaan. Omia kysymyksiä ei siis kannata jättää haastattelun viime hetken ”Onko sinulla jotain kysyttävää meiltä?” -tilanteeseen, vaan tiputella luontevasti pitkin haastattelua. Näin saat haastattelijan vuoropuheluun kanssasi ja osoitat kiinnostusta. Kysyä ei kannata vain kysymisen ilosta, vaan valita sopivia ja tulevassa työssä askarruttavia asioita, joihin haluaa saada vastauksia.

5. Perusasiat kunniaan

Kohteliasta käytöstä ei voi turhaan korostaa, sillä se vie pitkälle niin kuin perusasiat yleensäkin. Hymyile, katso silmiin, tervehdi, kättele, puhuttele kunnioittavasti ja käyttäydy hyvin. Älä puhu päälle, kuuntele ja odota puheenvuoroa. Kun muistat nämä ja edellämainitut asiat, et voi kuin onnistua.

6. Pyydä palautetta

Työhaastattelu lisää kokemustasi työnhakijana ja antaa varmuutta seuraaviin vastaaviin tilanteisiin. Haastattelun jälkeen kannattaa pyytää rohkeasti palautetta; miten haastattelu haastattelijan mielestä meni? Palautteen avulla voit parantaa seuraavaa haastattelukokemustasi - jos et jostain syystä tulisi tällä kertaa valituksi.

Onnea työhaastatteluun!