Työhyvinvointi

Älä anna esiintymisjännityksen pilata urasuunnitelmiasi

Kääk! Esimies pyytää esittelemään projektin tuloksia koko henkilöstölle. Tunnet olosi imarrelluksi, mutta pakokauhukin siinä iskee. Näillä ohjeilla voit oppia hallitsemaan esiintymisjännitystäsi.

Useimmat meistä kokevat jonkinlaista esiintymisjännitystä. Se on hyvä asia, sillä jännittäminen virittää meidät parhaaseen suoritukseemme.

Jos virittää. Toisia esiintyminen jännittää niin paljon, että fyysiset ja psyykkiset oireet estävät suoriutumasta tehtävästä ainakaan parhaalla mahdollisella tavalla. Jos keho tutisee, paperit vispaavat käsissä, henki juuttuu kurkkuun ja oma suoritus hävettää jo valmiiksi, on aika etsiä itselle sopivat konstit jännityksen lieventämiseksi.

Jännittäjä haluaa onnistua

Jännittäminen voi olla kiusallista ja jopa rajoittavaa, mutta se on myös hyvin luonnollista. Esiintymisjännityksen taustalla vaikuttaa niin sanottu taistele tai pakene -reaktio, joka juontaa juurensa eläinmaailmasta. Yritämme vaikuttaa uhkaavaan tilanteeseen joko taistelemalla tai pakenemalla. Jos kumpikaan näistä ei onnistu, jähmetymme suojellaksemme itseämme uhkaavalta tuntuvan tilanteen haitallisilta vaikutuksilta. Tällaisten biologisten syiden tiedostaminen on auttanut monia hyväksymään jännittämisen paremmin.

Jännittämiseen vaikuttaa myös halu onnistua hyvin siinä mitä tekee. Jos jännität esiintymistä, sinulle on todennäköisesti tärkeää suoriutua työstäsi hyvin. Työnantajasi kannalta tilanne on siis melkoisen mairitteleva!

Jännittämisen taustalla voi olla myös tarve tulla hyväksytyksi ja arvostetuksi. Jännitystä voikin aiheuttaa pelko siitä, että nolaa itsensä. Monesti jännittäjä pelkää, ettei täytä muiden tai itsensä asettamia vaatimuksia. Mieti siis, millaisia tavoitteita asetat omalle esiintymisellesi. Millaista esiintymistä voisit pitää onnistuneena ja riittävän hyvänä? Onko mahdollista, että olet nostanut riman itse ylemmäs kuin yleisösi? Laske se nyt sopivalle tasolle.

Palaa aika ajoin mielessäsi aiempiin esiintymistilanteisiisi. Älä keskity pelkästään kehityskohteisiisi vaan tiedosta myös, missä asioissa onnistuit. Omien onnistumisten huomaaminen auttaa näkemään hyvää itsessä ja omissa esiintymisissä ja rohkaisee näin esiintymään uudestaan.  

Esiintymisjännitystä voi hillitä kouluttautumalla ja keskustelemalla

Esiintymistä harjoittelemalla voi leikata jännityksestä terävimmän kärjen pois, mutta ei poistaa jännitystä kokonaan. Ja hyvä niin, sillä sopiva määrä esiintymisjännitystä puskee esiin parhaat kyvyt ja saa esiintyjän näyttämään innostuneelta ja innostavalta yleisön edessä.

Varmin tapa päästä eroon rajoittavasta esiintymisjännityksestä on esiintyä. Kun saat positiivisia kokemuksia esiintymisestä, uskallat esiintyä toistekin. Harjoitteleminen kannattaa aloittaa turvallisessa ympäristössä.

Jos sinulla ei ole työssä tai vapaa-ajan harrastuksissa mahdollisuutta harjoitella esiintymistä turvallisessa ilmapiirissä, kannattaa osallistua esiintymiskoulutuksiin. Jännittäjille suunnattuja esiintymiskoulutuksia järjestävät esimerkiksi työväenopistot. Niiden valikoimista löytyy edullisia ilta- ja viikonloppukursseja.

Koulutustoiveista kannattaa myös keskustella työnantajan kanssa. Organisaatiosi on varautunut kouluttamaan henkilöstöään, joten kysy mahdollisuutta päästä työnantajan maksamaan esiintymisvalmennukseen. Työnantaja hyötyy siitä, että pystyt esiintyessäsikin parhaaseen mahdolliseen työsuoritukseen. Työelämän esiintymisvalmennuksia järjestävät esimerkiksi viestintätoimistot.

Työelämän esiintymistilanteisiin liittyvä jännittäminen on tuttua asiaa työterveyshuollon henkilöstölle. Jännittäminen on rajoittavaa ja vaikuttaa jaksamiseen, joten ei ole liioiteltua hakea apua työterveydestä. Työterveyslääkäri tai työpsykologi auttaa löytämään sinulle sopivia ratkaisuja jännityksen hillitsemiseen, joten ota asia puheeksi seuraavalla vastaanotolla tai varaa aika erikseen tätä tarkoitusta varten.

Jännittämisestä kannattaa puhua myös kollegojen, ystävien, perheenjäsenten tai tuttavien kanssa. Toisten oivallukset voivat auttaa hillitsemään esiintymisjännitystä – ja jopa nauttimaan esiintymisestä.