Blogi

Video CV:n valtit: Näin onnistut

Blogi

Video CV:n hienous piilee siinä, että pääset kerrankin kertomaan itsestäsi omin sanoin – kirjaimellisesti – työnantajille jo työnhaun alkumetreillä, vaikkei hakemuksen rustaaminen kirjoittamalla olisi ykköstaitosi.

Jos et ole taitava ilmaisemaan itseäsi kirjoittamalla, mutta puhuminen ja esiintyminen kyllä sujuvat, video CV voi olla salainen aseesi työnhaussa. Tai vaikka ilmaisisit itseäsi hyvin myös kirjallisesti, video CV:n vaikutusta ei kannata aliarvioida.

Video CV kiinnittää huomion

Moni rekrytoija käyttää videohaastattelua osana rekrytointiprosessiaan, mutta yleensä tämä vaihe koittaa (luonnollisesti) vasta siinä kohtaa kun hakemukset on jätetty ja ensimmäinen karsinta on tehty. Tekemällä video CV:n osaksi hakemustasi voit kiinnittää rekrytoijan huomion positiivisesti itseesi jo haun alkumetreillä – harva nimittäin video CV:tä oma-aloitteisesti tekee, edelleenkään.

Video on siis mainio erottautumiskeino – mikset hyödyntäisi sitä?

Neljä vinkkiäni video CV:n tekoon

1. Mieti video CV:n käyttötarkoitusta

Ennen kuvaushommiin ryhtymistä, mieti ainakin seuraavia asioita:

  • Onko kyseessä julkinen vai vain tietyille rekrytoijille tarkoitettu video CV?
  • Missä julkaiset video CV:n ja miten jaat sen?
  • Teetkö video CV:n vai työhakemuksen? Sisällön rooli on molemmissa eri, joten mieti miten valitsemasi vaihtoehto tukee muita työnhaun dokumenttejasi.

2. Käsikirjoita video CV

Tee video CV:kkesi runko ja mieti sen pituutta: mitä haluat sanoa ja korostaa sekä mitkä ovat vahvuuksiasi nimenomaan videolla verrattuna kirjallisiin dokumentteihin? Miten tuot persoonaasi parhaiten esiin? Missä kuvaat? Kuvaatko itse vai kuvaako joku muu?

Nämä asiat määriteltyäsi kirjoita videollesi käsikirjoitus: voit tehdä ihan vuorosanatkin itsellesi jos siltä tuntuu, mutta tärkeintä on rytmittää video CV:lle soljuva rakenne eli mistä puhut missäkin kohtaa ja kuinka kauan.

Video CV:lle sopiva pituus on alle 2 minuuttia, yleensä mitä napakampi paketti sitä parempi.

3. Editoi parhaat palat video CV:lle

Siinä missä tekstikin, video CV:kin kannattaa editoida huolella. Onneksi nykylaitteissa tämä onnistuu ilman sen kummempaa kokemusta.

Muista video CV:tä editoidessasi, että kyse on työnhakudokumentista, eli villeimmät filtterit, animaatiot ja fontit kannattaa jättää väliin ja pyrkiä selkeään ja tyylikkääseen kokonaisuuteen. Muista lisätä video CV:lle ainakin nimesi ja yhteystietosi ja mielellään myös esimerkiksi Twitter-tilisi nimimerkki – video CV:täsi saattaa katsoa muutkin kuin hakemuksen vastaanottanut rekrytoija.

4. Pyydä palautetta video CV:stäsi ja muokkaa vielä

Pyydä joku sopiva tuttu katsomaan video CV:si ennen sen lähettämistä: kerro mistä on kyse ja mihin tarkoitukseen video CV tulee ja pyydä avointa palautetta. Ulkopuolinen näkee paremmin mahdolliset epäselvät kohdat ja osaa neuvoa, miten jonkun asian voisi ilmaista ehkä paremmin.