Työkyöpeli

Video-CV:n valtit: Näin onnistut

8.5.2017 klo 7:00

Video-CV:n hienous piilee siinä, että pääset kerrankin kertomaan itsestäsi omin sanoin – kirjaimellisesti – työnantajille jo työnhaun alkumetreillä, vaikkei hakemuksen rustaaminen kirjoittamalla olisi ykköstaitosi.

Jos et ole taitava ilmaisemaan itseäsi kirjoittamalla, mutta puhuminen ja esiintyminen kyllä sujuvat, video voi olla salainen aseesi työnhaussa. Tai vaikka ilmaisisit itseäsi hyvin myös kirjallisesti, videon vaikutusta ei kannata aliarvioida. Moni rekrytoija käyttää videohaastattelua osana rekrytointiprosessiaan, mutta yleensä tämä vaihe koittaa (luonnollisesti) vasta siinä kohtaa kun hakemukset on jätetty ja ensimmäinen karsinta on tehty. Tekemällä video-CV:n osaksi hakemustasi voit kiinnittää rekrytoijan huomion positiivisesti itseesi jo haun alkumetreillä – harva nimittäin videota oma-aloitteisesti tekee, edelleenkään. Video on siis mainio erottautumiskeino – mikset hyödyntäisi sitä?

Tässä neljä vinkkiäni video-CV:n tekoon:

1. Mieti käyttötarkoitusta

Ennen kuvaushommiin ryhtymistä, mieti ainakin seuraavia asioita:

- Onko kyseessä julkinen vai vain tietyille rekrytoijille tarkoitettu video?

- Missä julkaiset videon ja miten jaat sen?

- Teetkö CV:n vai työhakemuksen? Sisällön rooli on molemmissa eri, joten mieti miten valitsemasi vaihtoehto tukee muita työnhaun dokumenttejasi.

2. Käsikirjoita
Tee videollesi runko ja mieti sen pituutta: mitä haluat sanoa ja korostaa ja mitkä ovat vahvuuksiasi nimenomaan videolla verrattuna kirjallisiin dokumentteihin? Miten tuot persoonaasi parhaiten esiin? Missä kuvaat? Kuvaatko itse vai kuvaako joku muu? Nämä asiat määriteltyäsi kirjoita videollesi käsikirjoitus: voit tehdä ihan vuorosanatkin itsellesi jos siltä tuntuu, mutta tärkeintä on rytmittää videolle soljuva rakenne eli mistä puhut missäkin kohtaa ja kuinka kauan. Sopiva pituus on alle 2 minuuttia, yleensä mitä napakampi paketti sitä parempi.

3. Editoi parhaat palat
Siinä missä tekstikin, videokin kannattaa editoida huolella. Onneksi nykylaitteissa tämä onnistuu ilman sen kummempaa kokemusta. Muista videota editoidessasi, että kyse on työnhakudokumentista, eli villeimmät filtterit, animaatiot ja fontit kannattaa jättää väliin ja pyrkiä selkeään ja tyylikkääseen kokonaisuuteen. Muista lisätä videoon ainakin nimesi ja yhteystietosi ja mielellään myös esimerkiksi Twitter-tilisi nimimerkki – videotasi saattaa katsoa muutkin kuin hakemuksen vastaanottanut rekrytoija.

4. Pyydä palautetta ja muokkaa vielä

Pyydä joku sopiva tuttu katsomaan videosi ennen sen lähettämistä: kerro mistä on kyse ja mihin tarkoitukseen video tulee ja pyydä avointa palautetta. Ulkopuolinen näkee paremmin mahdolliset epäselvät kohdat ja osaa neuvoa, miten jonkun asian voisi ilmaista ehkä paremmin.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina