Työnhaku

Näin perustelet, miksi juuri sinut pitäisi palkata

Työhaastattelussa.

”Miksi haluat juuri tämän työpaikan?” on työhaastattelukysymysten klassikko, johon törmäät varmasti töitä hakiessasi. Näin perustelet, miksi juuri sinut kannattaa valita unelmiesi työpaikkaan.

1. Selvitä, millaista osaamista työnantaja todella tarvitsee

Työpaikkailmoitukset ovat joskus aikamoisia toiveiden tynnyreitä. Harva työnhakija täyttää kaikki ilmoituksessa esitetyt toiveet – eikä työnantaja sitä itse asiassa odotakaan. 

Siksi ennen työhaastattelua kannattaa selvittää, mitkä työpaikkailmoituksessa esitetyistä toiveista ovat työnantajan kannalta kaikkein tärkeimpiä. Kun organisaation tärkeimmät tarpeet ja toiveet ovat tiedossasi, osaat keskittyä vastauksessasi oikeisiin asioihin.

Jos vieläpä olet vahvoilla näillä osa-alueilla, sinut kannattaa valita tehtävään. 

2. Keskity työnantajaan, älä itseesi

Kun rekrytoija tiedustelee, miksi haluat juuri tämän työpaikan, mielesi tekee kenties kertoa, kuinka paljon tykkäisit kyseisestä työstä tai kuinka hienosti se sopisi seuraavaksi askeleeksi urallasi.

Oman motivaation osoittaminen onkin paikallaan, mutta jos totta puhutaan, työnantaja ei ole hirvittävän kiinnostunut siitä, mitä sinä haluat. Keskity siis tarkastelemaan kysymystä ennen kaikkea työnantajan näkökulmasta.

Kun sinulta kysytään, miksi juuri sinut kannattaisi palkata tehtävään, kerro, millaista osaamista pystyt tarjoamaan työnantajalle, miten juuri sinun palkkaamisesi auttaisi työnantajaa ratkaisemaan ongelmansa ja menestymään, ja mikä on se lisäarvo, jota voit yritykselle tuottaa.

Kun sinulta seuraavan kerran kysytään, miksi haluat juuri tämän työpaikan, keskity vastaamaan, miksi työnantaja haluaa sinut.

Lue myös: Miten vastata työhaastattelukysymykseen "Miksi haluat vaihtaa työpaikkaa?"

3. Kerro osaamisestasi mahdollisimman konkreettisesti

Kun rekrytoija kysyy, miksi juuri sinut kannattaisi valita tehtävään, vastaa kysymykseen mahdollisimman käytännönläheisesti. Tosielämän esimerkit puhuttelevat rekrytoijaa ja jäävät myös paremmin mieleen kuin ontot lupaukset sopivuudesta tehtävään.

Kerro konkreettisesti saavutuksistasi, kuten onnistumisista aiemmissa työtehtävissä, vapaaehtoistyössä, opinnoissa tai harrastuksissa. Kerro myös siitä, miten kollegat, esihenkilöt, yhteistyökumppanit tai asiakkaat ovat kuvailleet sinua ja yhteistyötä kanssasi.

Näin vakuutat työnantajan siitä, että juuri sinut kannattaa valita avoinna olevaan tehtävään. Lue vinkit, miten voit tunnistaa omat vahvuutesi.

Lue myös: Työhaastattelujen pöyristyttävimmät kysymykset

Työhaastattelu tulossa? Katso myös muut useimmin kysytyt työhaastattelukysymykset ja treenaa niihin vastaamista.