Työhaastattelu

Näin tuot esiin omat vahvuudet työhaastattelussa

Nainen kertomassa omat vahvuudet työhaastattelussa.

Näiden vinkkien avulla esittelet vakuuttavasti omat vahvuudet työhaastattelussa. Treenaa vahvuuksista keskustelemista ja erotu eduksesi työnhakijoiden joukosta!

Kun rekrytoija kysyy työhaastattelussa, mitkä ovat vahvuutesi, mieleen pulpahtaa liuta tyhjänpäiväisiä adjektiiveja. Äkkiseltään tekee mieli sanoa olevansa ahkera, nopea ja luotettava. Tällaisten latteuksien luettelemiseen ei kuitenkaan kannata työhaastattelussa sortua.  

Mitkä ovat vahvuutesi? -kysymykseen on parempi vastata käytännön esimerkein. Kaivele konkreettisia esimerkkejä muistisi syövereistä jo ennen työhaastattelua, niin pystyt tuomaan vahvuudet työhaastattelussa esiin helposti.

Hyvä itsetuntemus auttaa esittelemään omat vahvuudet työhaastattelussa

Omista vahvuuksista kertominen työhaastattelussa viestii siitä, että tunnet itsesi. Mitä parempi itsetuntemuksesi on, sitä varmemmin hakeudut juuri sinulle sopiviin työtehtäviin.

Lue myös: Treenaa ammatillista itsetuntoasi

On työnantajan etu, että osaat kertoa, mitkä ovat vahvuutesi ja millaisissa hommissa viihdyt. Työnantaja ei näet halua olla vähän väliä rekrytoimassa uutta työntekijää. Siksi rekrytoijan on tärkeää löytää kerralla osaaja, joka pääsee käyttämään vahvuuksiaan avoinna olevassa roolissa.

Lue lisää: Tunnista vahvuutesi

Kerro omat vahvuudet juuri tämän työroolin näkökulmasta

Ei ole väliä, kuinka lahjakas tai taitava olet jossakin hommassa, jos näillä vahvuuksilla ei ole mitään virkaa työssä, jota olet hakemassa.

Kun sinulta kysytään työhaastattelussa, mitkä ovat vahvuutesi, keskity kertomaan sellaisista vahvuuksista, jotka ovat merkityksellisiä juuri nyt avoinna olevan työroolin näkökulmasta.

Mieti, mitkä vahvuuksistasi hyödyttävät työnantajaa kaikkein eniten ja keskity kertomaan konkreettisesti, miten loistat niissä.

Valjasta harrastuksissa hankkimasi osaaminen vahvuudeksi työhaastattelussa

Olethan huomannut, että voit hyödyntää monenlaisia harrastuksissa hankkimiasi taitoja ja vahvuuksia työnhaussa?

Joukkuepelien harrastaminen voi kasvattaa tiimityötaitoja, soittoharrastus kärsivällisyyttä, kaveriporukan matkojen organisointi projektinhallintataitoja, hevosharrastus kykyä kantaa vastuuta ja kirjallisuuden lukeminen kielentajua – vain muutamia esimerkkejä mainitaksemme.

Lue myös: Rekrytoijan vinkit työnhakijalle

Joten kun rekrytoija seuraavan kerran kysyy sinulta työhaastattelussa, mitkä ovat vahvuutesi, muistele paitsi työelämän oppeja myös sitä, mitä kaikkea olet oppinut vapaa-ajalla.

Edellisessä ammatissa opittu voi olla vahvuus työnhaussa

Kaikenlaiset työtehtävät kerryttävät osaamista, joka voi olla vahvuus työnhaussa. Joskus jo monipuolinen työkokemus itsessään on vahvuus, joka kannattaa mainita työhaastattelussa.

Lue myös: Työhaastatteluun valmistautuminen

Jos olet työskennellyt aiemmin eri toimialalla, vahvuutesi saattaakin olla juuri se. Katsot asioita sopivasti ulkopuolisen silmin, mikä voi tuottaa luovia ratkaisuja yrityksen pulmiin. Tämä on vahvuus, joka kannattaa ehdottomasti mainita työhaastattelussa.

Joskus tärkeimmät vahvuudet löytyvät erikoisesta kompetenssien kokonaisuudesta.

Kun rekrytoija kysyy sinulta, mitkä ovat vahvuutesi, älä koskaan – siis ikinä – väheksy aiempaa työkokemusta tai entistä ammattiasi. Kovin vahvuutesi voi piillä juuri osaamisalueidesi erikoisessa, kiinnostavassa yhtälössä.

Siirrettävät taidot ovat vahvuus, joka kannattaa mainita työhaastattelussa

Monessa työssä oppii sellaisia siirrettäviä taitoja, joista on hyötyä lähestulkoon työssä kuin työssä. Tällaiset taidot siirtyvät työntekijän mukana paitsi työnantajalta toiselle myös työtehtävästä toiseen.

Siirrettäviä taitoja ovat esimerkiksi viestintä- ja neuvottelutaidot. Kun rekrytoija kysyy työhaastattelussa, mitkä ovat vahvuutesi, muista kertoa vahvuuksistasi työyhteisön jäsenenä.

Jos olet esimerkiksi saanut hyvää palautetta ryhmätyötaidoistasi, älä unohda mainita sitä.

Esiintymistaito tai kyky kouluttaa sisäisesti voivat olla vahvuuksia, joita työpaikkailmoituksessa ei edellytetä, mutta jotka ovatkin juuri se piste i:n päällä, joka erottaa sinut muiden hakijoiden joukosta. Älä siis unohda mainita työhaastattelussa, että nautit esiintymisestä tai että olet selkeäsanainen ja innostava kouluttaja.

Muuttuvassa työelämässä oppimaan oppimisen taito on vahvuus, joka kannattaa ilman muuta tuoda esiin työhaastattelussa. Halu kehittää omaa osaamista on tulevaisuuden työelämätaito, jonka rekrytoija varmasti näkee vahvuutena. Tuo esiin omat vahvuudet työhaastattelussa ja loista!

Lue myös: Mitkä ovat heikkoutesi?

Lue myös: Yleiset työhaastattelukysymykset

Mikä kaikki on tärkeää muistaa työhaastattelussa? Tutustu lisävinkkeihin työhaastattelua varten.