Työnhaku

Näin tuot esiin heikkoudet työhaastattelussa

Mies työhaastattelu heikkoudet

”Mitkä ovat heikkoutesi?” Siinäpä työhaastattelukysymysten klassikko, johon taatusti törmäät työnhaussa ennemmin tai myöhemmin. Näin käännät kiusallisen kysymyksen voitoksi!

Heikkoudet kuuluvat ihmiselämään, joten usko pois, paraskaan työnhakija ei ihan oikeasti ole täydellinen. Heikkouksien myöntäminen ei kuitenkaan tarkoita, että työhaastattelussa kannattaisi lyödä kaikki omat heikkoudet tiskiin.

Sitä älä tee!

Kerromme seuraavaksi, millä tavalla omista heikkouksista kannattaa kertoa työhaastattelussa.

Työhaastattelussa ei kysellä heikkouksista suotta

”Mitkä ovat heikkoutesi?” -työhaastattelukysymys voi saada olon kiusaantuneeksi. Kysymykseen on kuitenkin syynsä, eli kiusallaan heikkouksista ei työhaastatteluissa kysellä.

Heikkouksista kysyminen voi viestiä siitä, että rekrytoija kaipaa syvempää yhteyttä hakijaan: heikkouksista keskusteleminen saattaa parhaimmillaan murtaa jäätä ja tuoda hakijasta esiin jotakin aitoa. Käytä siis omista heikkouksistasi kertominen hyväksesi parantaaksesi vuorovaikutusta työnantajan kanssa!

Usein rekrytoija nostaa heikkoudet keskustelunaiheeksi työhaastattelussa: siksi, että heikkouksien tunnistaminen kertoo hakijan itsetuntemuksesta. Jos pystyt kertomaan omista heikkouksistasi, tunnistat ja tunnustat omat inhimilliset kehityskohtasi.

Lue myös: Tunnista vahvuutesi

Työhaastattelu nostaa heikkoudet esiin – oletko valmis?

Heikkoudet tulevat todennäköisesti puheeksi työhaastattelussa, halusit tai et. Siksi onkin parempi valmistautua siihen mitä tuleman pitää.

”Mitkä ovat heikkoutesi?” tai ”Mikä on suurin heikkoutesi?” -kysymykseen kannattaa vastata niin, ettet näyttäydy huonona tai osaamattomana työntekijänä, mutta et myöskään yli-ihmisenä tai liian itsevarmana.

Unohda työhaastattelun ajaksi kaikki sellaiset heikkoudet, joissa et kerta kaikkiaan ole kehityskelpoinen. Jätä kokonaan mainitsematta myös sellaiset heikkoudet, joilla ei ole mitään tekemistä työtehtävien tai työssä menestymisen kannalta.

Keskity sen sijaan nostamaan työhaastattelussa esiin sellaiset heikkoudet, jotka sinun on mahdollista kääntää voitoksi – tai jotka olet jo aiemmin onnistunut kääntämään voitoiksi.

Kun sinulta kysytään työhaastattelussa ”Mitkä ovat heikkoutesi?”, kerro, miten olet omalla aktiivisuudellasi kääntänyt entisen heikkoutesi voitoksi esimerkiksi kehittämällä osaamistasi.

Yksi keino tuoda esiin heikkoudet työhaastattelussa on verhoilla ne vahvuuksiksi. Esimerkiksi perfektionismi voi olla heikkous, mutta toisaalta perfektionisti tekee työnsä huolellisesti, mikä voi olla vahvuus.

Toinen hyvä keino tuoda esiin omat heikkoudet on kertoa, ettei kenties vielä hallitse tiettyä työn osa-aluetta, mutta on motivoitunut oppimaan siitä lisää. Heikkous on harvoin ongelma, jos olet kiinnostunut kehittämään osaamistasi hommassa, jota et vielä hallitse.

Lue myös: Mikä sinua motivoi töissä?

Työhaastattelussa heikkoudet kannattaa tuoda esiin kertomalla käytännönläheisiä esimerkkejä siitä, millaisissa tilanteissa heikkoudet ovat näyttäytyneet ja miten olet ne selättänyt. Konkreettiset esimerkit elävästä työelämästä jäävät mieleen paremmin kuin ympäripyöreät selostukset, joten ne auttavat sinua erottautumaan muiden hakijoiden joukosta.

Kun työhaastattelussa on käsitelty heikkoudet, muista ehdottomasti nostaa keskusteluun myös vahvuudet, joita sinulla on.