Työnhaku

Työhaastattelu etänä – testaa tekniikkaa ja hio esiintymistaitoja

5.1.2021 klo 15:22

Saitko kutsun työhaastatteluun, joka järjestetään etänä? Näillä vinkeillä annat hyvän ensivaikutelman itsestäsi etähaastattelussa.

Etänä järjestettävään työhaastatteluun kannattaa valmistautua samalla tavalla kuin mihin tahansa työhaastatteluun. Tämän lisäksi on kuitenkin muutamia seikkoja, joihin etähaastattelussa pitää kiinnittää erityistä huomiota.

Järjestä etähaastattelua varten rauhallinen ympäristö

Kun työhaastattelu järjestetään etänä, sinun ei tarvitse mennä paikan päälle vaan työhaastattelu tulee luoksesi.

Järjestä siis ennen etähaastattelua itsellesi rauhallinen tila, jossa voit olla yksin koko haastattelun ajan. Jos mahdollista, lähetä perheenjäsenet etähaastattelun ajaksi vaikka ulkoilemaan. Muista myös hiljentää puhelimet ja muut laitteet. Näin varmistat, että pystyt keskittymään olennaiseen ja voit antaa parhaasi tärkeässä työhaastattelussa.

Etähaastattelussa vastaat itse tekniikan toimivuudesta

Jos työhaastattelu järjestetään etänä, vastaat itse tilavarauksen lisäksi myös tekniikasta.

Kun saat kutsun etänä järjestettävään työhaastatteluun, saat todennäköisesti linkin, josta pääset liittymään tapaamiseen. Testaa ennen etähaastattelua, että linkki toimii. Jos se ei vie videokokoukseen, ota ajoissa yhteyttä rekrytoijaan, jotta hän ehtii lähettää sinulle uuden, toimivan linkin.

Liity etätapaamiseen hyvissä ajoin siltä varalta, että yhteyksissä ilmenee viime hetkellä tekninen häiriö. Näin sinulle jää aikaa selvittää ongelmaa, ja ehdit silti linjoille hyvissä ajoin ennen etähaastattelun alkua.

Lataa koneen akku tai pidä johto seinässä etähaastattelun ajan. Varmista ennen työhaastattelua myös, että käytössäsi on riittävän hyvä nettiyhteys. Jos ääni tai videokuva kuitenkin pätkii etähaastattelun aikana, kokeilkaa sulkea jommankumman kamera hetkeksi ja jatkaa haastattelua pelkällä äänellä.

Ennen etähaastattelua kannattaa käydä läpi oman tietokoneen mikrofonin ja kameran asetukset. Voi olla, että sinun täytyy erikseen antaa koneellesi lupa käyttää kameraa ja mikrofonia.

Jos sinulla on kuulokkeet, joissa on mikrofoni, käytä niitä. Näin ääni välittyy laadukkaana vastaanottajalle eikä ala kiertää.

Kun liityt etähaastatteluun, tarkista vielä käyttämänne ohjelman asetuksista, että kamerasi ja mikrofonisi ovat päällä.

Jos tekniikka hyvästä yrityksestä huolimatta pettää kesken etähaastattelun, pysy rauhallisena ja tee voitavasi – enempäähän et voi tehdä. Jos yhteys pätkii etkä kuule rekrytoijaa, pyydä rohkeasti toistamaan kysymys, vaikka joutuisit pyytämään monta kertaa. Jos yhteys katkeaa kokonaan, soita rekrytoijalle ja ehdota haastattelun jatkamista puhelimitse. Olemalla aktiivinen etähaastattelussa osoitat motivaatiosi ja kiinnostuksesi työpaikkaa kohtaan.

Rakenna etähaastatteluun toimiva kuvakulma ja hyvä valaistus

Ennen työhaastattelua kannattaa testailla eri kuvakulmia ja valaistusolosuhteita. Muutamalla niksillä saat annettua itsestäsi hyvän ensivaikutelman siitä huolimatta, että työhaastattelu toteutetaan etänä.

Kannettavissa tietokoneissa kameran paikka vaihtelee. Jos kamera on näytön alaosassa, kokeile nostaa konetta kirjapinon tai muun korokkeen avulla ylemmäs niin, että kamera on suunnilleen silmiesi tasolla. Näin voit varmistua, että kuvakulma on mahdollisimman luonteva ja näytät etähaastattelussakin omalta itseltäsi.

Kun työhaastattelu järjestetään etänä, vastaat itse myös valaistusolosuhteista. Laita siis valaistus mairittelemaan sinua!

Etähaastattelussa rekrytoija haluaa nähdä kasvosi kunnolla eikä hämärään huoneeseen piiloutuminen anna helposti lähestyttävää kuvaa. Yleensä videokuva näyttää sitä paremmalta mitä enemmän valoa tilassa on. Kokeile asettua lähelle ikkunaa, jolloin pääset hyödyntämään luonnonvaloa. Jos luonnonvaloa ei ole tarjolla, tuo lähelle jalkalamppu tai muu helposti siirrettävä valaisin. Testaa myös, miten kuva muuttuu, jos liikuttelet verhoja.

Tarkista samalla, että sinä ja asuntosi näytätte huolitelluilta tulevassa haastattelussa. Varminta on suunnata kamera niin, että takanasi on neutraali tausta, esimerkiksi seinä. Tarvittaessa voit käyttää etäkokousohjelmista löytyviä taustakuvia.

Esiinny eduksesi etähaastattelussa

Jos etänä toteutettava työhaastattelu jännittää sinua, voit hyvin mainita asiasta rekrytoijalle. Jännittäminen viestii siitä, että haluat onnistua työhaastattelussa. Se antaa motivoituneen kuvan sinusta, kuten esiintymisjännitys yleensäkin.

Ryhdikäs asento tuo pontta esiintymiseesi, saa äänesi kulkemaan luontevasti ja näyttää hyvältä.

Videokuvassa pienet eleet eivät välttämättä välity vastaanottajalle, joten etähaastattelussa voit elehtiä hieman tavallista isommin ja varmistaa näin, että innostuksesi välittyy rekrytoijalle.

Muista ehdottomasti katsoa välillä suoraan kameraan, sillä etäympäristössä kameraan katsominen vastaa silmiin katsomista.

Pidä mikrofonisi koko ajan päällä, jottei sinun tarvitse keskittyä tekniikkaan haastattelun aikana. Muista kuitenkin, että mikrofoni välittää kaiken – siis kaiken – äänen. Vältä siis yninää ja ääneen nyökyttelyä, jottet keskeytä rekrytoijan puhetta. Varaa vierelle vesilasi ja nenäliina siltä varalta, että sinua alkaa yskittää, ja sulje mikrofoni yskänpuuskan tai niistämisen ajaksi.

Etähaastattelussa esiintyessäsi sinun ei tarvitse esittää mitään. Kun olet iloinen ja innostunut tapaamisesta, annat varmasti hyvän kuvan itsestäsi. Menestystä etähaastatteluun!

Treenaa myös etukäteen yleisimpiin työhaastattelukysymyksiin vastaamista ja lue vinkkimme, joiden avulla onnistut etukäteen tallennettavassa videohaastattelussa.

Toimittaja: Liina Hurri