Työnhaku

Näin haet töitä vuonna 2021 – nappaa talteen 10 parasta niksiämme

1. Päivitä osaamisesi

Mitä ajantasaisempaa osaamisesi on, sitä varmemmin työllistyt. Pysähdy siis tarkastelemaan kriittisesti omaa ammattitaitoasi. Hallitsetko työpaikoilla käytössä olevat laitteet ja ohjelmistot? Jos et, miten suhtaudut niiden käytön opiskelemiseen? Entä tiedätkö, mitä alallasi on meneillään, mitkä ovat ammatin uusimmat tuulet ja mistä kentällä kohistaan? Jos sinulla on kokemusta ja näkemystä ja olet lisäksi kiinnostunut alasi kehityksestä, olet vahvoilla työnhaussa.

Tässä artikkelissamme TE-toimiston urapsykologit haastavat käsitystä ikäsyrjinnästä. Haastattelemamme urapsykologit näkevänsä työssään, että myös yli viisikymppisiä palkataan ja pohtivatkin, onko ikäsyrjintä niin yleistä kuin mediassa annetaan ymmärtää. ”Joskus ikää merkittävämpi syy siihen, ettei henkilö työllisty, voi löytyä esimerkiksi osaamisesta”, urapsykologi Liisa Jaakkonen sanoo artikkelissa.

Seuraa siis aktiivisesti oman ammattialasi medioita, esimerkiksi some-kanavia, ammattiliittojen ja ammatillisten järjestöjen lehtiä ja muita alasi julkaisuja. Näin voit osoittaa työnantajille, että seuraat aikaasi.

Jos tarve vaatii, kouluttaudu. Hakeudu lyhyelle kurssille tai käytännönläheiseen rekrytointiin tähtäävään koulutukseen, kuten Tarja Kopra, joka työllistyi rekrytoivan koulutuksen myötä henkilöstöpäälliköksi viisikymppisenä.

Yksi käytännönläheinen keino uudistaa osaamista ja työntää samalla jalkaa kiinnostavan työpaikan oven väliin on hakeutua työkokeiluun.

2. Käytä some-alustoja monipuolisesti

Hyödynnä sosiaalisen median kanavia oman osaamisesi esiin tuomiseen ja alasi ammattilaisena profiloitumiseen. Seuraa kiinnostavia ihmisiä ja organisaatioita, verkostoidu, keskustele ja jaa kokemuksiasi ja näkemyksiäsi. Somessa on mahdollista tuoda esiin sellaistakin osaamista ja potentiaalia, joka ei nykyisessä työssäsi pääse esiin.

Jos olet avoimesti työnhaussa, kerro sosiaalisen median kanavilla, että etsit töitä. Kuvaile osaamisesi ja toiveesi työpaikan suhteen niin tarkasti kuin osaat, ja saatat saada muilta alustan käyttäjiltä vinkkejä työpaikoista – niistäkin, jotka eivät vielä ole avoimessa haussa.

Sosiaalista mediaa voi käyttää monipuolisesti työnhaun tukena, mutta kaikilla kanavilla ei tarvitse olla. Olennaista on löytää oman ammattialan sivut, ryhmät ja foorumit ja keskittyä niihin alustoihin, joiden käyttö on itselle luontevaa.

3. Hyödynnä verkostojasi

Moni työ löytää tekijänsä verkostojen kautta. Puhu siis tilanteestasi ja urahaaveistasi avoimesti tuttavillesi. Kerro, millainen olisi toiveidesi työpaikka ja millaista osaamista ja kokemusta sinulla on.

Verkostosi auttaa sinua löytämään kiinnostavia työpaikkoja ja pääsemään urallasi sinne minne tähtäät.

Jos verkostoituminen tuntuu vieraalta, aloita listaamalla verkostoja, joihin jo kuulut. Todennäköisesti huomaat pian, että verkostojen aihioita on siellä ja täällä – nyt sinun täytyy enää tiivistää yhteydenpitoa verkostoihisi.

Lue lisää siitä, miten voit rakentaa ja vaalia ammatillisia verkostojasi.

4. Tunnista vahvuutesi

Jos työnhaku tuntuu pään hakkaamiselta seinään, pysähdy miettimään, haetko itsellesi parhaiten sopivia työpaikkoja. Mitä paremmin tunnet itsesi ja omat vahvuutesi, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on rakentaa itsesi näköistä työelämää, jossa viihdyt. 

Kirjaa ylös työ- ja arkielämän tilanteita, joissa vahvuutesi ovat päässeet esiin. Ne ovat konkreettisia todisteita siitä, millaisissa hommissa juuri sinä loistat.

5. Harjoittele videohaastattelua

Moni työhaastattelu järjestetään etäyhteydellä. Vaikka varsinainen työhaastattelu järjestettäisiin kasvokkain, moniin rekrytointiprosesseihin sisältyy lisäksi etukäteen tallennettava videohaastattelu.

Tänä päivänä videolta on vaikeaa välttyä, mutta onneksi videolla esiintymistä voi harjoitella.

Etsi asunnostasi kuvattavaksi sopiva, hillitty tausta, testaa erilaisia valaistuksia ja aseta kamera silmiesi korkeudelle. Pyöräytä tallennus käyntiin, katso kameraan ja esittele itsesi ja ammatillinen osaamisesi.

6. Terästä hakusanojen käyttöä

Testaa, millaisia tuloksia saat, jos kokeilet uusia hakusanoja Oikotien hakukoneessa. Jos sinulla on kielitaitoa, kokeile hakuja sekä suomen-, englannin- että ruotsinkielisillä titteleillä.

Tee tehtäväalue-kentän avulla hakuja myös sellaisille tehtäväalueille, joita et tavallisesti katsele. Et ehkä löydä unelmiesi työpaikkaa, mutta saatat huomata kiinnostavan yrityksen, jota voit lähestyä avoimella työhakemuksella tai jonka henkilöstön kanssa tahdot verkostoitua sosiaalisessa mediassa.

7. Laita hakuvahti hommiin

Valjasta hakuvahti siivilöimään julkaistavien työpaikkojen joukosta kiinnostavimmat työt juuri sinulle. Hakuvahti kertoo, kun sinua kiinnostava työpaikka tulee haettavaksi. Voit valita, haluatko vahdilta viestin kerran päivässä vai heti kun uusi työpaikka julkaistaan.

Tilaa hakuvahti jättämällä sähköpostiosoitteesi.

8. Tarkista CV:n sisältö ja muotoseikat

Ansioluettelo eli CV on yksi työnhaun tärkeimmistä dokumenteista, joten panosta siihen! Ansioluettelon perusteella työnantaja muodostaa kokonaiskuvan kokemuksestasi ja osaamisestasi ja arvioi, onko osaamistasosi sopiva avoinna olevaan tehtävään.

Huolella työstetty ansioluettelo kiteyttää kaiken olennaisen osaamisestasi, mutta ei sisällä mitään ylimääräistä. Varaa siis reilusti aikaa ansioluettelon kiteyttämiseen, jotta saat esiteltyä osaamisesi nasevasti kiireiselle rekrytoijalle.

Satsaa ansioluettelon sisällön lisäksi myös sen ulkoasuun ja viimeistelyyn: valitse helppolukuinen fontti, tasaa kappaleet siisteiksi ja korjaa kielioppivirheet. Varmista vielä lopuksi, että kerrot ansioluettelossasi kaiken olennaisen osaamisestasi ja kokemuksestasi.

9. Erotu hakemuksella

Ansioluettelo vakuuttaa työnantajan pätevyydestäsi, työhakemus taas motivaatiostasi.

Keskity kuvailemaan työhakemuksessasi sitä, millaista etua työnantaja saa palkatessaan sinut, älä sitä, mitä itse saisit tästä työstä.

Kirjallinen työhakemus kannattaa muotoilla niin tiiviiksi, että se mahtuu liuskalle. Voi tuntua vaikealta mahduttaa kaikkea arkille, mutta usko pois, tiivistäminen parantaa tekstin laatua!

Älä suotta jätä työnhakua vain avoimina olevien paikkojen varaan. Jos olet keksinyt itsellesi unelmien työpaikan tai iskenyt silmäsi tiettyyn työnantajaan, mutta avointa työpaikkaa ei ole tarjolla, tarjoa työnantajalle rohkeasti osaamistasi lähettämällä avoin työhakemus.

10. Löydä uutta motivaatiota

Työnhaku jatkuu, mutta motivaatio loppui jo? On henkisesti raastavaa, jos uuden työpaikan ovet eivät aukea lukuisista hyvistä yrityksistä huolimatta. Työn hakeminen voi olla uskomattoman turhauttavaa, mutta onneksi kadonneen työnhakuinnon voi löytää uudestaan.

Etsi mentori, joka voi auttaa sinua etenemään urallasi. Voit hakeutua mentorointiohjelmaan, mutta mentori voi olla myös oman verkostosi jäsen, joka on kiinnostunut sparraamaan sinua ura-asioissa. Myös keskustelut työ- tai urapsykologin kanssa voivat kirkastaa tavoitteita ja auttaa jaksamaan työnhakua.

Muista pyytää rekrytoijalta palautetta hakemuksestasi tai työhaastattelusta. Todennäköisesti saat hyviä kehitysehdotuksia tai kuulet, että kaikki on jo kunnossa.

Tarkastele myös itse omia työnhaun tapojasi kriittisesti. Tee verkossa ammatinvalintatestejä ja mieti, olisivatko toisen tyyppiset tehtävät sittenkin sopivampia sinulle.

Yksikin suosittelija nostaa kiinnostavuuttasi työnantajien silmissä, joten pyydä entistä esimiestäsi tai kollegaasi suosittelijaksi.

Listaa ylös aiempia työelämässä saamiasi onnistumisia. Kun tiedät olevasi osaava ja pystyvä, on helpompi säilyttää itsevarmuus ja motivaatio työnhaun aikana. 

Menestystä työnhakuun!

 

Katso avoimet työpaikat.