Lomat

Kun lomailet, lomaile!

Vie maaliin pakolliset työtehtävät ja haasta epätervettä maailma valmiiksi ennen lomaa -ajattelua. Lue tämä lomailijan muistilista, hoitele hommat kotiin ja nauti kesälomastasi hyvällä omallatunnolla.

Kokosimme tähän artikkeliin vinkit kesälomalle lähtijöille. Nämä oivallukset ovat auttaneet meitä itseämme irrottautumaan työstä ennen kesälomaa, nauttimaan lomailusta ilman työstressiä ja helpottaneet työhön palaamista kesäloman jälkeen. Nappaa talteen parhaat oivallukset ja nauti kesästä!

Hidasta tahtia jo ennen kesälomaa

Ennen kesälomalle lähtemistä työpaikoilla toistellaan, kuinka maailma pitäisi saada valmiiksi ennen lomaa. Ajatukselle pudistellaan porukalla päätä – ja silti kiritään hommia valmiiksi kuin viimeistä päivää. Se on hyvin ymmärrettävää, onhan kesälaitumille kiva lähteä, kun pöytä on siisti ja tuntee paiskineensa oikein kunnolla hommia.

Lomaa ei kuitenkaan tarvitse ansaita, eikä itseään näännyttää loman takia. Maailmaa – tai välttämättä edes omaa työlistaa – ei tarvitse saada hoideltua ennen kesälomaa. Itse asiassa moni työtehtävä voi aivan mainiosti odottaa kesän yli.

Jos lomalle suuntaavilta työkavereilta singahtelee viime tingan nakkeja työpöydällesi, yritä suhtautua kriittisesti työtehtävien kiireellisyyteen. Onko kaikki tosiaankin pakko saada valmiiksi ennen kesälomalle lähtöä? Miksi tehtävät putoavat työpöydällesi kovin lyhyellä varoitusajalla? Haasta myös itse itsellesi antamiesi työtehtävien kiireellisyyttä. Delegoi tehtäviä tarvittaessa ja mahdollisuuksien mukaan, mutta älä vain sorru viskomaan nihkeitä pikanakkeja työkavereillesi.

Jos viimeiset viikot ja päivät ennen kesälomalle lähtöä ovat yhtä hullunmyllyä, saattaa aimo siivu lomasta kulua loppukiristä palautumiseen. Ennen kuin suostut lomaa edeltävään hulabaloohon, lue haastattelustamme työpsykologi Outi Reinolan viisaat sanat stressinhallinnasta sekä tämä työuupumusta käsittelevä artikkelimme.

Lue myös: Uusi työpaikka? Pidä kiinni kesälomastasi ja neuvottele myös näistä.

Valmistaudu paluuseen ennen lomalle lähtöä

Syksyllä jonossa helpdeskin pakeille naureskellaan, kuinka rentouttava kesä oli, kun kaikki salasanat unohtuivat loman aikana. Unohteluun ei maailma kaadu, mutta pieni valmistautuminen töihin paluuseen ennen kesälomalle lähtöä ei ole huono idea.

Töihin palaaminen sujuu kivuttomammin, kun tiedät mihin ryhtyä. Käy siis ennen lomalle lähtemistä läpi loman jälkeen odottavat projektit ja tee itsellesi lista asioista, jotka sinun on hoidettava pian loman jälkeen.

Merkitse jo ennen lomalle lähtemistä kalenteriin tiedossasi olevat palaverit ja muut menot. Jos mahdollista, varaa lomaa seuraavat ensimmäiset työpäivät sähköpostien purkamiseen ja työntekoon orientoitumiseen. Vältä varaamasta tärkeitä tapaamisia heti ensi päiville, jotta viimeiset lomapäivät eivät kulu töihin valmistautuen.

Jos yhtäjaksoinen pitkä kesäloma tuntuu stressaavalta ajatukselta, harkitse loman jakamista kahteen jaksoon. Pätkissä lomaileminen saattaa auttaa rentoutumaan, kun tiedät, että pääset välillä työpisteellesi purkamaan sähköposteja ja varmistamaan, että kaikki on kunnossa.

Jos suinkin mahdollista, lähde lomalle ja palaa töihin keskellä viikkoa. Näin saat nauttia pehmeästä laskusta loman molemmissa päissä.

Merkitse lomasi työpaikan sisäiseen kalenteriin, jotta kollegat tietävät, milloin palaat. Muista myös asettaa sähköpostiisi lomavastaaja, jossa kerrot lomasi ajankohdan sekä mahdollisen sijaisen yhteystiedot. Varmista vielä kerran, että lomavastaajassa mainitsemasi sijainen todella on töissä lomasi aikana. Jos pelkäät, että tulipaloja jää sammuttamatta lomasi aikana, voit lisätä poissaoloviestiin puhelinnumerosi ja kehotuksen ottaa hätätapauksessa yhteyttä soittamalla.

Jätä tietokone ja muut työvälineet työpaikalle, jotta ne eivät vahingossakaan kutsu huomiotasi kun lomailet.

Lue myös: Johtaja, älä pilaa johdettaviesi lomaa! 

Kun lomailet, lomaile

Muista, että sinulla ei ole kesälomalla velvollisuutta päivystää tai vilkuilla sähköposteja, vaan loma on tarkoitettu nimenomaan vapaa-ajan viettämistä varten. Jos koet, että sinun täytyisi olla lomallakin työnantajasi tavoitettavissa, lue tämä artikkelimme aiheesta.

Jos pelkäät, että työpaikalla asiat ovat solmussa lomalta palatessasi, voit sopia itsesi kanssa, että saat lukea sähköpostit kerran lomasi aikana. Pitäydy kuitenkin sopimuksessa, jotta työasiat eivät jää pyörimään mieleesi. Muista myös, että et ole vastuussa muiden tekemisistä, kuten siitä, miten sijaisesi suoriutuu tehtävistään. Jos koet vaikeaksi luottaa siihen, että muut hoitavat työt riittävän hyvin, sinulle voi olla hyötyä tämän perfektionismia käsittelevän työpsykologi Katariina Tuomisen haastattelun lukemisesta.

Töissä päivärytmin, deadlinet ja työtahdin määrittelee joku muu, joten kesälomalla on tärkeää tehdä asioita omaehtoisesti ja omaan tahtiin. Jotta palaisit töihin virkeänä, pyri keskittymään kesällä asioihin, jotka rentouttavat ja tuottavat sinulle mielihyvää. Puuhaile jotakin, mikä saa kadottamaan ajantajun ja nuku päiväunet, jos siltä tuntuu; passiivisen oleskelun ja aktiivisen toiminnan yhdistely palauttaa parhaiten. Jos olet kovin tavoiteorientoitunut, kokeile, miltä tuntuisi lomailla ilman suorittamista. Jos taas mielesi tekee vain maata, lähde kuitenkin pienille kävelyille tai uimaan, sillä se mitä todennäköisimmin virkistää.

Lue myös: Kesä etätöissä – teetkö sinäkin nämä viisi asiaa väärin?

Muista juhlistaa kesäloman alkua

Kesäloma, tätä on odotettu! Nyt jos koskaan on syytä karistaa arjen rutiinit kannoilta pienten juhlallisuuksien saattelemana. Hörppää siis kakkukahvit alkavan loman kunniaksi perheen tai työkaverien kanssa tai omasta ihanasta seurastasi nauttien.

Heti kesäloman alkajaisiksi on paikallaan tehdä muutenkin pesäeroa työhön. Toiset osaavat rentoutua kotioloissa, mutta monilla työvaihde jää päälle eivätkä ensimmäiset lomapäivät tunnu lomalta ensinkään. Jos suinkin mahdollista, tee heti ensimmäisinä lomapäivinä jotakin, mikä irrottaa täydellisesti arjesta. Lähde matkalle tai päiväretkelle mukavaan luontokohteeseen, tapaa ystäviä, joita et ole nähnyt aikoihin, kävele rannalle syömään jäätelöä, lue ihana romaani riippukeinussa tai pyöräile pitkälle eväsretkelle.

Kun kesäloma aikanaan päättyy, juhlista myös paluuta töihin – onhan arkikin lopulta ihanaa. Mikä tahansa itselle mieleinen siirtymäriitti auttaa vaihtamaan pois vapaalta. Töihin palaaminen voi tuntua yhtä lailla inspiroivalta tai tahmealta. Jos töihin paluu loman jälkeen kuitenkin ahdistaa, voi olla aika vaihtaa työpaikkaa.

Lue myös: Lomaraha ja lomakorvaus