Työnhaku

Ansavaara! Näin väistät työnhaun tyypillisimmät sudenkuopat

Mies lukemassa.

Työsopimusta ei kannata koskaan allekirjoittaa heppoisin perustein. Listasimme viisi ansaa, joiden yli kannattaa suosiolla loikata.

1. Mitä työnantaja kysyy työhaastattelussa? 

Rekrytoija ei saa kysyä työhaastattelussa mitä tahansa. 

Tunnistat työhaastattelutilanteessa sopimattoman kysymyksen siitä, että se tuntuu liian henkilökohtaiselta, kenties jopa tungettelevalta. Työnantaja ei saa kysyä esimerkiksi sitä, oletko suorittanut armeijan, millaisia suunnitelmia sinulla on perheen perustamisen suhteen tai millainen terveydentilasi on.

Tällaisiin työhaastattelun ansioihin voit valmistautua lukaisemalla artikkelimme työhaastattelujen pöyristyttävimmistä kysymyksistä

Kiinnitä työhaastattelussa huomiota myös siihen, millaiseen sävyyn rekrytoija puhuu sinulle. Kohtaako hän sinut yksilönä vai osana harmaata hakijoiden massaa? Onko hän kiinnostunut sinusta ja persoonastasi? Arvostaako hän osaamistasi, entä koulutustaustaasi? 

2. Mitä olet kuullut työnantajasta?

Etsi tietoa työpaikasta ennen kuin sitoudut työnantajaan. Mieti, millainen kuva sinulla on yrityksestä työnantajana – ja mihin mielikuvasi tarkemmin ottaen perustuu.

Hae tietoa monesta lähteestä ja suhtaudu lukemaasi ja kuulemaasi terveen kriittisesti. Kaikkea ei kannata uskoa, mutta huhut harvoin syntyvät ihan tyhjästä.

Työpaikkaan tutustumisessa kannattaa ehdottomasti hyödyntää verkostoja. Työskenteleekö joku tuttavasi yrityksen palveluksessa? Kysele, miten hän viihtyy työpaikassa ja millaista arki töissä on. Entä mitä hän osaa kertoa tulevasta esihenkilöstäsi tai tiimikavereistasi?

Lue myös: Hyvän esihenkilön tuntomerkit

Voit hakea tietoa työnantajasta myös sosiaalisen median kautta. Esimerkiksi Jodelista löytyy @työpaikkavaroitukset-niminen kanava, jolla kanavan käyttäjät kertovat anonyymisti kokemuksiaan eri työnantajista. Suhtaudu lukemaasi vakavasti, mutta muista myös lähdekritiikki.

3. Millaista palkkaa työnantaja tarjoaa?

Älä koskaan allekirjoita työsopimusta ennen kuin tiedät, millaista palkkaa tulet ansaitsemaan. Varmista, että saat sen palkan, joka sinulle kuuluu, ja että palkkasi on linjassa kollegojesi palkkojen kanssa.

Jos työnantaja tarjoaa sinulle tunti- tai kuukausipalkan sijaan pelkkää provisiota, tiedosta, että palkkapäivänä tilillesi ei välttämättä kilahda senttiäkään. Tällainen palkkamalli sopii harvoille.

Suhtaudu lupauksiin palkankorotuksista aina varauksella. Jos työnantaja kertoo, että palkkasi nousee esimerkiksi koeajan jälkeen, varmista että asiasta on mustaa valkoisella työsopimuksessa.

Kun neuvottelet palkasta, kiinnitä huomiota siihen, miten työnantaja suhtautuu palkkatoiveeseesi. Suhtautuminen voi kertoa esimerkiksi työpaikan palkkapolitiikasta tai yrityksen tilanteesta, mutta myös työnantajan arvostuksesta sinua kohtaan.

Lue myös: Näin pyydät palkankorotusta ja saat sen

4. Miten työnantaja puhuu henkilöstöstään?

Suhtaudu vakavasti tilanteeseen, jossa työnantaja vähättelee yrityksen nykyisiä tai entisiä työntekijöitä. Kiinnitä huomiota myös siihen, kuinka henkilökohtaisia asioita työnantaja kertoo työntekijöistään.

Millaiseen tapaan rekrytoija kertoo sinulle tulevan tiimikaverisi persoonasta tai osaamisesta? Samaan sävyyn hän todennäköisesti tulee puhumaan myös sinusta.

​​​​​​​Lue myös: Millainen on hyvä työkaveri?​​​​​​​

5. Pääsetkö oikeasti hyödyntämään vahvuuksiasi?

Joskus työhaastattelussa luvataan yhtä ja toista, mutta myöhemmin paljastuu, ettei työntekijä pääsekään käyttämään työssä omia vahvuuksiaan.

Tämän ansan voit välttää kysymällä rekrytoijalta, mitkä seikat työhakemuksessasi tai ansioluettelossasi kiinnittivät työnantajan huomion. Kiinnittikö rekrytoija huomiota juuri niihin vahvuuksiin, joita haluat päästä uudessa työssäsi käyttämään? Jos ei, kannattaa harkita työsopimuksen allekirjoittamista kahdesti.

Katso täältä kaikki avoimet työpaikat.