Työhaastattelu

Työhaastattelun kielletyt kysymykset

Työhaastattelujen pöyristyttävimmät kysymykset.

Mitä työhaastattelussa ei saa kysyä? Moni meistä on päässyt työhaastatteluissa vastaamaan mitä kummallisimpiin kysymyksiin. Erikoiset kysymykset voivat joskus puolustaa paikkaansa, mutta on myös uteluita, jotka olisivat saaneet jäädä utelematta. Lue ja tunnista, mitkä ovat työhaastattelun kielletyt kysymykset.

Olet saattanut kuulla tilanteesta, jossa työhaastattelussa on kysytty sopimaton kysymys. Nuorilta miehiltä saatetaan tiedustella armeijan suorittamisesta, nuorilta naisilta perhesuunnittelusta ja keneltä tahansa terveydestä tai perhesuhteista.

Laissa on määritelty asioita, joista työnantaja ei saa kysyä työnhakijalta. Lisäksi on seikkoja, joista puhuminen ei ole kiellettyä, mutta ei suoranaisesti suotavaakaan. 

Keskusteleva työhaastattelu on rento, mutta riskaabeli

Tänä päivänä työhaastattelut ovat usein luonteeltaan keskustelevia. Kun ilmapiiri on rento, saatetaan tulla huomaamatta poikenneeksi etukäteen suunnitellusta kysymyspatteristosta. Silloin on vaarana, että työnantaja kysyä lipsauttaa jotakin, mitä ei ole sopivaa kysyä työnhakijalta.

Toisinaan voi myös käydä niin, ettei rekrytoiva henkilö ole kunnolla perehtynyt siihen, millaisia asioita on suotavaa kysyä ja kommentoida työhaastattelussa. Kaikki rekrytointeja hoitavat eivät ole alan ammattilaisia. Monet toimivat pääsääntöisesti esihenkilötehtävissä ja rekrytoivat vain harvoin tiimiinsä uusia osaajia.

Työhaastattelun kielletyt kysymykset

Useimmat työhaastattelut sujuvat mukavissa ja asiallisissa merkeissä. Koskaan ei kuitenkaan tiedä, milloin hämmentävä kysymys osuu omalle kohdalle, joten on fiksua varautua yllättäviin tilanteisiin. Erityisesti ensimmäisiä työpaikkojaan hakevien nuorten on paikallaan tiedostaa, mitä työhaastattelussa on sopivaa kysyä – ja ettei kaikkiin rekrytoijan kysymyksiin ole pakko vastata.

Työhaastattelutilanteessa sopimattoman kysymyksen tunnistaa usein siitä, että se tuntuu liian henkilökohtaiselta, jopa tungettelevalta. Työnhakijalla on oma yksityisyyden suojansa, ja on paljon asioita, joita ei tarvitse jakaa rekrytoijan kanssa.

Lähtökohtana siis on, että työhaastattelussa puhutaan työstä, ei yksityisasioista.

Lue myös: Älä sano ainakaan näitä asioita työhaastattelussa

Hankala kysymys takavasemmalta

Joskus kielletty tai sopimaton kysymys saattaa tulla takavasemmalta niin, ettet työnhakijana ehdi tunnistaa tilannetta ja reagoida siihen ennen kuin olet jo vastannut kysymykseen. 

Jos työnantaja kysyy tai kommentoi työhaastattelussa jotakin, mistä et ole itse antanut tietoa, hälytyskellojen pitäisi soida.

Työnantajalla ei ole oikeutta googlata nimeäsi tai käydä some-kanavillasi, jollet ole CV:ssä tai työhakemuksessa ohjannut kanavillesi.

Jos huomaat työhaastattelun jälkeen, että rekrytoija kysyi tai kommentoi jotakin sopimattomasti, voit pyytää työnantajaa täsmentämään jälkikäteen, miten kysymys liittyi työhön tai työtehtävistä suoriutumiseen. Jos työnantaja edelleen vastauksen kuultuasi vaikuttaa houkuttelevalta, voit jatkaa rekrytointiprosessissa hyvillä mielin ilman, että mikään jää kaihertamaan mieltäsi.

Toimi näin, jos törmäät kiusalliseen kysymykseen työhaastattelussa

Työhaastattelun onnistuminen on satavarmasti sekä sinun että työnantajan intressissä. Jos kohtaat yksityisyyttäsi loukkaavan kysymyksen työhaastattelussa, pyri hoitamaan tilanne tahdikkaasti, mutta jämäkästi keskustellen.

  • Selvitä, miksi rekrytoija kysyy asiaa, eli miksi henkilökohtainen tieto on yritykselle relevanttia. 
  • Kerro, ettei tieto ole työtehtävän kannalta olennaista, ja jätät siksi vastaamatta kysymykseen.
  • Tuo esiin, ettei kysymystä ole sopivaa tai sallittua kysyä työhaastattelussa. Käännä tämän jälkeen keskustelu johonkin työn kannalta relevanttiin aiheeseen. 
  • Pyri aina selvittämään tilanne hyvässä hengessä. Jos tulet loukatuksi etkä pääse hyvään keskusteluyhteyteen kiusallisen kysymyksen jälkeen, nuku yön yli ja kerro tarvittaessa työnantajalle, että jättäydyt pois rekrytoinnista. 

Lue myös artikkelimme anonyymista rekrytoinnista, jonka avulla ehkäistään syrjintää työnhaussa.

Mitä muuta kannattaa muistaa työhaastattelussa? Katso lisää vinkkejä työhaastatteluun.

 

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin toukokuussa 2021.