Työhaastattelu

Älä sano ainakaan näitä asioita työhaastattelussa

Työhaastattelu

Mokasitko työhaastattelussa? Ei hätää, työhaastattelu voi olla jännittävä paikka, mutta onneksi uusia tilaisuuksia tulee lisää. Katso alta vinkit asioista, joita ei kannata sanoa ensimmäisen työhaastattelun aikana rekrytoijalle.

”Millaiset työsuhde-edut teillä on?”

Ennen työsopimuksen allekirjoittamista on todella tärkeää keskustella paitsi palkasta myös mahdollisista työsuhde-eduista. Esimerkiksi lounas-, työmatka-, kulttuuri- ja liikuntaedut ovat rahanarvoinen lisä palkan päälle. Niiden lisäksi olet varmasti kiinnostunut neuvottelemaan palkallisen loman työsuhteesi ensimmäiseksi kesäksi. Malta kuitenkin mielesi ja kysy eduista vasta jatkohaastattelussa. Muuten voi vaikuttaa siltä, että olet valitsemassa työnantajaa vain setelien kuvat silmissä.

”Olette onnistuneet täydellisesti.”

Potentiaalisen työnantajan kehuminen on vaarallinen laji. Kehaisemalla haluat todennäköisesti miellyttää rekrytoijaa, mutta saatat vaikuttaa lähinnä lipevältä mielistelijältä. Todennäköisesti työnantaja on kiinnostuneempi kuulemaan, missä organisaatio on mielestäsi epäonnistunut kuin missä se on onnistunut, ja millä tavalla voisit auttaa työnantajaa pärjäämään ensi kerralla paremmin.

Lue myös: Yleisimmät virheet työhaastattelussa – ethän sorru näihin?

”Voin tehdä mitä tahansa työtehtäviä.”

Kaikkeen lupautuminen saattaa vaikuttaa epätoivoiselta. Jos tarjoudut jo työhaastattelussa tekemään mitä hyvänsä hommia, et taatusti vaikuta kiinnostuneelta juuri nyt avoinna olevasta roolista. Sen sijaan annat viestin, että tarvitset kipeästi aivan minkä tahansa työn. Käytös voi herättää epäilyksen siitä, oletko mokannut edellisessä työpaikassasi pahemman kerran ja saanut kenties jopa potkut. Epätoivoinen käytös panee pohtimaan, kuinka huolellisesti mahtaisit hoitaa uuden työnantajasi sinulle antamat hommat.

”Lähdin, koska en viihtynyt edellisessä työpaikassani.”

Rehellisyys maan perii – paitsi työhaastattelussa. Älä koskaan kantele rekrytoijalle huonosta johtamisesta, ikävistä työkavereista tai edellisen työyhteisön nihkeästä tunnelmasta. Entisen pomon mustamaalaaminen on pahin mahdollinen moka työhaastattelussa. Se herättää kysymyksen siitä, millä tavalla mahtaisit puhua uudesta esihenkilöstäsi joskus tulevaisuudessa.

Entisen pomon mustamaalaaminen on pahin mahdollinen moka työhaastattelussa.

Lue myös: Hankala pomo ja huonoa johtamista? Toimi näin!

”Oletpa tyylikkäästi pukeutunut.”

Vaikka haastattelijan tyyli tekisi sinuun vaikutuksen, älä kommentoi sitä millään tavalla. Ensinnäkin rekrytoijan ulkonäkö on täysin epäolennainen seikka työnhakusi ja työhaastattelun onnistumisen kannalta. Toiseksi ulkomuodon kehuminen voi vaikuttaa mielistelyltä, jolla pyrit vaikuttamaan rekrytoijan päätöksentekoon.

Lue myös: Tyylikkäänä toimistolle! Mitä työpukeutuminen kertoo sinusta?

*Mikä tahansa itsestäänselvyys.*

Tee läksysi hyvin ennen työhaastattelua. Lue organisaation verkkosivut läpi, selaa sen somekanavia ja surffaa muutenkin nettiä läpi. Tuskin mikään saa sinua vaikuttamaan epämotivoituneemmalta kuin se, että kysyt työhaastattelussa jonkin itsestäänselvyyden, joka sinun todellakin pitäisi jo tietää.

”Tämä olisi unelmieni työpaikka.”

Rekrytoijan tavoitteena on löytää työntekijä, joka soveltuu työhön ja viihtyy työpaikassa. Unelmahöttö jää kuitenkin pelkäksi sanahelinäksi, jos et esitä konkreettisia esimerkkejä väittämäsi tueksi. Kerro mieluummin, miksi juuri tämä työpaikka olisi unelmiesi työpaikka. Haastattelijan näkökulmasta on kiinnostavaa kuulla myös, miksi olisit unelmien työntekijä juuri heille. Pidä siis koko työhaastattelun ajan mielessä paitsi omasi myös työnantajan näkökulma. Työhaastattelussa ei ole kyse kummastakaan osapuolesta yksin vaan molemmista yhdessä.

Lue myös: HR-asiantuntijan vinkit työnhakijalle

*Vastaus kiellettyyn kysymykseen.*

Muistathan myös, ettei rekrytoijalla ole oikeutta kysyä mitä tahansa. Jos haastattelija kysyy sinulta esimerkiksi perhetilanteestasi, ammattiliittoon kuulumisesta tai terveydentilastasi, on parempi olla vastaamatta kysymykseen. Lue lisää työhaastattelun kielletyistä aiheista.

Mitä muuta kannattaa muistaa työhaastattelussa? Lue lisää artikkeleita ja valmistaudu työhaastatteluun