Työhaastattelu

Yleisimmät virheet työhaastattelussa – ethän sorru näihin?

Yleisimmät virheet työhaastattelussa

HR-asiantuntija Minna Peltomaa kertoo, miten voit välttää yleisimmät virheet työhaastattelussa. Ethän sorru näihin?

Virheet työhaastattelussa pelottavat jo ennen kuin koko haastattelu on alkanutkaan. Käyt läpi kauhuskenaarioita ja mietit, minkä kaiken voit mahdollisesti munata. Päälle päätteeksi kidutat itseäsi muistelemalla työhaastattelua, joka joskus muinoin meni pieleen. Kuulostaako tutulta?

Virheet työhaastattelussa hirvittävät monia työnhakijoita, ja kyllä mokia sattuukin. Onneksi munaukset ovat vältettävissä pienellä ennakoinnilla!

Rekrytoija ei etsi työnhakijasta virheitä

Työhaastatteluun kulminoituu paljon odotuksia ja toiveita. Pelissä voivat olla niin hakijan taloudellinen tilanne kuin sosiaalinen statuskin. Kun työnhakijalla kaiken lisäksi on vain tunti aikaa vakuuttaa työnantaja soveltuvuudestaan, ei ole ihme, että työhaastattelussa mokaaminen jännittää.

Eezyn HR-asiantuntija Minna Peltomaa kertoo, että rekrytoijan tavoitteena on auttaa työnhakijaa onnistumaan työnhaussa. – Rekrytoija ei siis esitä tahallaan pahoja kysymyksiä tai etsi virheitä hakijoista – päinvastoin.

Lue myös: Rekrytoijan vinkit työnhakijalle

Työhaastattelun onnistuminen ei ole yksin työnhakijan vastuulla

Moni työnhakija kantaa huolta työhaastattelun onnistumisesta. Työnantajan näkökulmasta haastattelu onnistuu silloin, kun rekrytoija kysyy tehtävän kannalta oleelliset kysymykset. On rekrytoijan vastuulla myös rakentaa haastattelutilanteesta sellainen, että hakijan on helppo kertoa tehtävän kannalta olennaisesta osaamisestaan.

Vaikka haastattelukysymysten miettiminen tai haastattelun rakentaminen ovat työnantajan vastuulla, työnhakija vastaa toki itselleen siitä, että tekee parhaansa työhaastattelun aikana, ennen sitä ja sen jälkeen.

Kokosimme alle ohjeet, joita seuraamalla teet parhaasi ja onnistut työhaastattelussa.

Näin vältät yleisimmät virheet työhaastattelussa

1. Valmistaudu

Usein kuulee neuvottavan, että työhaastattelussa kannattaa olla rennosti oma itsensä. Helpommin sanottu kuin tehty!

On kuitenkin huomattavasti helpompaa olla jännittävässä tilanteessa oma itsensä, jos on valmistautunut huolellisesti. Yksi yleisimmistä työhaastattelussa tapahtuvista virheistä onkin se, että työnhakija lampsii haastatteluun valmistautumatta.

– Silloin käy helposti niin, että tulee sanottua tai tehtyä jotakin ajattelematta. Yleinen virhe on myös se, että unohtaa kertoa työhaastattelussa jotakin olennaista, Minna Peltomaa sanoo.

Lue myös: Työhaastatteluun valmistautuminen – tee läksyt ja rentoudu

Jotta kaikki tärkeä tulisi sanottua, Peltomaa kannustaa virittämään ajatuksia oikealle taajuudelle hyvissä ajoin ennen työhaastattelua. – Mieti jo etukäteen, missä olet hyvä ja mitä asioita haluat kertoa haastattelussa.

On helpompi tuoda parhaat puolensa esiin ja olla oma itsensä, jos on valmistautunut hyvin.

Valmistaudu pohtimalla, miten vastaisit näihin yleisimpiin työhaastattelukysymyksiin.

2. Näytä motivaatiosi

Toinen iso virhe työhaastattelussa on se, ettei työnhakija osoita kiinnostusta hakemaansa työpaikkaa kohtaan. – Se on ajanhukkaa molemmin puolin, Peltomaa kiteyttää.

Hän kannustaa miettimään jo ennen työhaastattelua, millaisin keinoin omaa motivaatiotaan voisi osoittaa haastattelun aikana. – Mitä konkreettisemmin pystyy näyttämään kiinnostuksensa, sitä parempi, hän vinkkaa.

Lue myös: Mikä sinua motivoi?

Jos työhaastattelu jännittää niin paljon, että motivaation osoitukset jäävät jännittämisen varjoon, Peltomaa kannustaa mainitsemaan jännityksestä rekrytoijalle. Näin haastattelija tietää ottaa asian huomioon ja voi auttaa hakijaa onnistumaan jännitysoireista huolimatta. – Jännittäminen ei ole virhe työhaastattelussa, eikä haittaa, että se näkyy ulospäin. Jännittäminen päinvastoin viestii siitä, että työpaikka on hakijalle tärkeä, ja että hän on motivoitunut, Peltomaa sanoo.

Jännittääkö ryhmähaastattelu?

Lue myös: Älä anna esiintymisjännityksen pilata urasuunnitelmiasi

3. Selvitä perusasiat

Vaikka työn sisältö olisi ihanteellinen ja työnantaja houkutteleva, työpaikka ei välttämättä ole omaan elämäntilanteeseen sopiva. Minna Peltomaan mukaan rekrytoijaan voi tehdä vaikutuksen sillä, että käy ennen työhaastattelua ajatuksella läpi tärkeimmät asiat ”työn ympäriltä”.

– Miten työajat ja työpaikan sijainti sopivat arkeesi? Jaksatko todella pyöräillä työpaikalle kesät talvet vai tarvitsetko liikkumiseen autoa? Miten työajat istuvat tämänhetkiseen elämäntilanteeseesi?

Lue myös: Mitä kysyä työhaastattelussa?

4. Tutustu työnantajaan

Yksi työnhakijan yleisimmistä virheistä on se, ettei hän ole perehtynyt työnantajaan ennen työhaastatteluun osallistumista.

Minna Peltomaa kehottaa valmistautumaan siihen, että työhaastattelussa täytyy vastata paitsi osaamiseen ja työkokemukseen myös työnantajaan liittyviin kysymyksiin.

– Osoita konkreettisesti, millä tavoin olet tutustunut työnantajaan. Työskenteleekö tuttujasi työnantajan palveluksessa, onko yritys nykyisen työnantajasi asiakas tai oletko tutustunut organisaatioon sen nettisivuja lukemalla? Peltomaa konkretisoi.

5. Ole tavoitettavissa

Viides vinkki voi vaikuttaa itsestäänselvyydeltä, mutta ei ole sitä kaikille. – Jos olet hakenut työtä, ole tavoitettavissa ja vastaa puhelimeen silloin kun se soi, Peltomaa muistuttaa.

Puhelimella ei tarvitse päivystää mahdollista soittoa, mutta saapuneisiin puheluihin ja viesteihin kannattaa reagoida kohtuullisen nopeasti. – Jos sinulle on soitettu vieraasta numerosta, googlaa numero ja soita takaisin. Se jättää hyvän kuvan sinusta myös mahdollisia tulevia rekrytointeja ajatellen.

Lue myös: Työhaastattelu etänä? Testaa tekniikkaa ja hio esiintymistaitoja

6. Ilmoita työnantajalle, jos jätät rekrytointiprosessin kesken

Joskus käy niin, että työnhakijan suunnitelmat muuttuvat työhaastattelun jälkeen. – Jos sinulle jää työhaastattelun jälkeen sellainen olo, ettei hakemasi työpaikka olekaan sinulle sopiva, tai jos otat vastaan toisen työpaikan rekrytointiprosessin ollessa vielä kesken, ilmoita asiasta viipymättä työnantajalle.

Voi tuntua nihkeältä ilmoittaa, että jättäytyy pois työnhausta, mutta rekrytoijalle on arkipäivää, että työnhakijoiden tilanteet elävät. Omien suunnitelmien muutoksista ilmoittaminen jättää hyvän vaikutelman; tässä on tyyppi, joka hoitaa asiat rehdisti ja ajallaan. Rekrytoija arvostaa sitä, että pääsee etenemään haussa tehokkaasti muiden hakijoiden kanssa.

Yleisimmät virheet työhaastattelussa pelottavat myös suotta

HR-asiantuntija Minna Peltomaa lohduttaa, etteivät virheet työhaastattelussa kaada venettä, jos työnhakijalla on työssä tarvittava osaaminen, ja jos hän vaikuttaa hyvältä tyypiltä.

– On hyvä muistaa, ettei työhaastattelu ole koko totuus, vaan työnhaku koostuu monesta osasta. Se, että hakijan osaaminen ja kokemus täsmäävät, on kaiken keskiössä.

Mikä muu on tärkeää ottaa huomioon työhaastattelussa? Lue lisää hyödyllisiä vinkkejä työhaastattelua varten.

Tutustu työnhaun eri vaiheisiin työnhakijan oppaassa

Toimittaja: Liina Hurri