Työhaastattelu

Ryhmähaastatteluun valmistautuminen – kirkasta erottuvuustekijäsi

Ryhmähaastattelu.

Ryhmähaastattelu on työhaastattelu, jossa rekrytoija haastattelee useamman hakijan samaan aikaan. Ryhmähaastatteluun valmistautuminen voi olla vielä jännittävämpää kuin tavalliseen työhaastatteluun valmistautuminen – näillä vinkeillä erotut eduksesi etkä jää muiden haastateltavien jalkoihin!

Ryhmähaastattelu on työhaastattelu, jossa useampi työnhakija tavoittelee samaa työpaikkaa. Sinua voi odottaa ryhmähaastattelu tehtävä, mutta pohjimmiltaan kyse on samasta asiasta kuin tavallisessa työhaastattelussa: oman osaamisen esittelemisestä työnantajalle.

Kun valmistaudut ryhmähaastatteluun, ota huomioon kaikki samat seikat kuin työhaastatteluun valmistautuminen -artikkelissa. Panosta lisäksi muutamaan tärkeään asiaan omassa työhaastattelukäyttäytymisessäsi. Kysy myös tuttaviltasi ryhmähaastattelu kokemuksia, jos niistä olisi sinulle apua.

Kun valmistaudut ryhmähaastatteluun, pidä kirkkaana mielessäsi, mitä erityisesti haluat tuoda omasta osaamisestasi esiin työhaastattelun aikana. Juuri se erottaa sinut muista työnhakijoista. Keskity työhaastattelun aikana tuomaan esiin ydinosaamistasi ja erikoistaitojasi – ja anna muiden hakijoiden tuoda omiaan.

Lue myös: Näin tuot esiin omat vahvuudet työhaastattelussa

Ryhmähaastattelu ei ole kilpailu

Pyri ryhmähaastattelussa aina tuomaan itseäsi esiin edullisessa valossa. Aikaisempia ryhmähaastattelu kokemuksia on hyvä kerrata, jotta opit edellisistä kerroista tulevaa varten.

Kohtele muita hakijoita kunnioittavasti siitä huolimatta, että työhaastattelutilanne saattaa nostaa kilpailuviettisi pintaan. Kukaan tuskin haluaa palkata henkilöä, joka mollaa työkavereitaan tai nostaa omaa häntäänsä muiden kustannuksella. Lue sen sijaan, millainen on hyvä työkaveri ja tuo tarvittaessa esiin relevantteja piirteitä itsestäsi.

Joskus useampi ryhmähaastattelussa haastateltu saa työpaikan. Se tarkoittaa, että joku ryhmähaastatteluun osallistuneista saattaa olla tuleva työkaverisi. Pyri siis tekemään koko työhaastattelun ajan yhteistyötä muiden hakijoiden kanssa hyvässä hengessä.

Ryhmähaastattelussa saavutat parhaan tuloksen kun kilpailet vain itseäsi vastaan.

Lue myös: Työhaastattelu etänä? Vinkit videohaastatteluun

Tuo ryhmähaastattelussa esiin omia ajatuksiasi, mutta anna myös muiden vastata, kysyä ja keskustella rauhassa. Jos olet eri mieltä haastattelijoiden tai muiden haastateltavien kanssa, tuo oma mielipiteesi rohkeasti esiin. Sinun ei tarvitse olla samaa mieltä muiden kanssa. Jos toinen hakija esittää mielestäsi kiinnostavan ajatuksen, kehaise häntä, sillä kukapa ei haluasi työyhteisöön henkilöä, joka osaa luoda kannustavaa ilmapiiriä.

Ryhmähaastattelu ei välttämättä koostu pelkästä työhaastattelusta vaan siihen saattaa sisältyä myös ryhmähaastattelu tehtävä. Työnantaja selvittää ryhmähaastattelu tehtävän avulla tyypillisesti sitä, millaiset ryhmätyötaidot hakijoilla on. Tehtäviä tehdessäkin kannattaa siis hillitä hieman kilpailuviettiään, vaikka tehtävä olisi pelimäinen ja sille olisi asetettu tiukka aikaraja. Ryhmähaastattelu tehtävästä voi kysyä vinkkejä myös ystäviltä tai kollegoilta, jos heillä on kertynyt ryhmähaastattelu kokemuksia.

Introverttina ryhmähaastattelussa

Ryhmähaastattelu voi jännittää erityisen paljon, jos et yleensäkään koe olevasi vahvoilla ihmisten ympäröimänä. Parhaaseen tulokseen ryhmähaastattelussa pääset, kun olet oma itsesi etkä yritä esittää muuta.

Hiljaisemmat ihmiset ovat usein verrattomia kuuntelijoita. Jos puhuminen ei ole suurin vahvuutesi, mutta olet hyvä kuuntelemaan, käytä tätä taitoa valttikorttinasi ryhmähaastattelussa. On arvokasta, että pystyy antamaan muille suunvuoron ja kommentoimaan muiden sanomisia terävästi – kunhan saa myös ne itselleen tärkeät asiat kerrottua ryhmähaastattelun aikana.

Ryhmähaastatteluun liittyvää jännitystä voit lieventää myös ajattelemalla, että itse työntekokin on samalla tavalla ryhmässä toimimista.

Ryhmähaastattelussa selvitetään siis vain sitä, kuinka luontevaa ryhmässä toimiminen on sinulle ja kuinka hyvin tulisit viihtymään tässä työssä.

Lue myös: Älä anna esiintymisjännityksen pilata urasuunnitelmiasi

Jos ryhmähaastattelu jännittää, kysy apua henkilöltä, jolta löytyy ryhmähaastattelu kokemuksia. Ryhmähaastattelu tehtävä voi tietysti vaihdella haastattelun mukaan, mutta usein keskustelu toisen henkilön kanssa voi auttaa lievittämään jännitystä, kun pääsee jakamaan ryhmähaastattelu kokemuksia.

Ryhmähaastattelussakin voi verkostoitua

Ryhmähaastattelu on oiva tilaisuus verkostoitua sekä rekrytoijan että muiden hakijoiden kanssa. Kiitä siis ryhmähaastattelun päätteeksi sekä haastattelijaa että muita osallistujia. Näin jätät kohteliaan vaikutelman itsestäsi sekä työnantajalle että potentiaalisille tuleville työkavereillesi. Et voi ennalta tietää, mitä hyvää se poikii urallesi.

 

Lue myös: Työhaastatteluun valmistautuminen – tee läksyt ja rentoudu

Lue myös: Yleisimmät työhaastattelukysymykset – treenaa näihin vastaamista

Mitä muita asioita on hyvä huomioida työhaastattelussa? Tutustu lisävinkkeihin työhaastattelua varten.

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin kesäkuussa 2020.