Työnhaku

Kun työttömyys kohtaa, tee nämä 5 asiaa

Työttömyys, nainen kotona työttömänä.

Jäitkö työttömäksi? Kokosimme viiden kohdan ensiapupaketin sinulle, jota on kohdannut työttömyys.

1. Hae sinulle kuuluvia tukia

Työttömyys vaikuttaa vääjäämättä taloudelliseen tilanteeseen. Hae sinulle kuuluvia tukia, kuten ansiosidonnaista työttömyysturvaa, heti kun tiedät jääväsi työttömäksi.

Jos sinulla on huoli taloudellisesta pärjäämisestä, elä säästeliäästi niin kauan, kunnes olet saanut tuen tilillesi. Tämä on tärkeää siksi, että tuen saaminen tilille voi viedä yllättävän kauan.

2. Laita puskaradio laulamaan

Työttömyys voi tuntua ahdistavalta ja nololta, mutta mitään hävettävää siinä ei ole. Monet ihmiset kokevat eri pituisia työttömyysjaksoja työuransa aikana.

Älä siis anna työttömyydestä johtuvan häpeän jarruttaa seuraavan työpaikan löytymistä!

Kerro tilanteestasi aktiivisesti tuttavillesi ja verkostoillesi.

Tuttusi ovat varmasti halukkaita auttamaan sinua löytämään mielekkään työpaikan. Osa heistä on itsekin joskus kohdannut työttömyyden, joten voit saada arvokasta vertaistukea.

Lue myös: Henkilöstöpäälliköksi rekrytoivan koulutuksen avulla

3. Pidä huolta jaksamisestasi, jos työttömyys kohtaa

Työttömyys voi tuntua lamauttavalta, mutta älä jää sohvalle makaamaan, vaan pidä huolta niin henkisestä kuin fyysisestä hyvinvoinnista.

Astu joka päivä ulos ovesta haukkaamaan happea ja harrasta liikuntaa voimiesi mukaan. Käytä tilaisuus hyväksesi nukkumalla univelat pois. Nauti luonnon kauneudesta, laita ruokaa kerrankin ilman kiireen tuntua ja tee jotakin, mikä ruokkii sielua: katsele taidetta, lue hyvää kirjaa tai nikkaroi.

Huolehdi myös sosiaalisista suhteista pitämällä yhteyttä läheisiisi. Jos siltä tuntuu, pidä yhteyttä myös entiseen työyhteisöösi.

Jos työttömyys vaivaa mieltäsi ja haluat jutella jonkun ulkopuolisen kanssa, soita auttavaan puhelimeen tai viestitä auttavaan chatiin – se voi kiepauttaa kehää kiertävät ajatukset uusille urille.

4. Suunnittele tulevaa

Työttömyys on hyvä hetki miettiä, mitä oikeastaan toivot tulevaisuudeltasi. Se voi olla hetki korjata kurssia, toteuttaa kauan mielessä hautunut haave tai opiskella kokoaan uusi ammatti. Pysähdy siis miettimään ja vaikka piirtämään ajatuskartta toiveista, joita sinulla on työelämäsi seuraavan vaiheen suhteen. Mitä olet aina halunnut tehdä työksesi? Mitä työtä haluaisit vielä joskus päästä kokeilemaan? Millaiset työt voisivat olla mahdollisia? Millaista työtä et ainakaan haluaisi tehdä? Vanhat roolit eivät estä sinua hakeutumasta uudenlaisiin tehtäviin.

Lue myös: Valmistaudu tulevaisuuden työelämään nyt – 3 tärkeää työelämätaitoa

Kun olet selvittänyt itsellesi, millaista työtä haluat tehdä, voit kanavoida työnhakuun käyttämäsi ajan ja energian juuri oikeanlaisten työpaikkojen hakemiseen. Myös verkostosi ihmiset pystyvät paremmin auttamaan sinua työnhaussa kun tietävät tarkalleen, mitä etsit.

Lue myös: Työkokeilu – näin käytät sitä taktisesti hyväksesi

5. Muista, ettei työttömyys ole koko elämä

Jos työllä on ollut elämässäsi iso merkitys, työttömyyden tuoma tyhjiö voi olla valtava. Työttömyyden aikana merkityksellisyyttä on löydettävä muusta kuin työstä, mutta se ei ole huono asia.

Työttömyys on tilaisuus huolehtia sellaisista elämänalueista, joita on saattanut tulla laiminlyöneeksi työssä ollessaan.

Perhe, suku, ystävät, oma hyvinvointi – työttömyys on paikka huomata, kuinka paljon työtä tärkeämpiä asioita elämässä onkaan.

Lue myös: Onko ikä sittenkään työllistymisen este? Urapsykologien oivalluksia