Lomautus

Lomautus osui kohdalle, mitä teen?

Lomautus tarkoittaa, että työnteko ja palkanmaksu keskeytyvät väliaikaisesti, mutta työsuhde pysyy voimassa. Jos lomautus osui kohdallesi, lue tästä, miten pääset eteenpäin.

Mikä lomautus on?

Lomautus tarkoittaa, että työnteko ja palkanmaksu keskeytyvät väliaikaisesti, mutta työsuhde pysyy voimassa.  

Miten pitkään lomautus voi kestää?

Työsuhteesta voi joutua lomautetuksi joko toistaiseksi tai määräajaksi. Lomautus voi olla kokoaikainen tai osa-aikainen. Kokoaikainen lomautus tarkoittaa koko kalenteriviikon työaikasi pituista lomautusta. Osa-aikainen lomautus tarkoittaa lyhennettyä työviikkoa eli silloin päivittäistä tai viikoittaista työaikaasi on lyhennetty.

Paljonko lomautettuna saa rahaa?

Lomautetulle maksetaan lomautuksen ajalta työttömyysetuutta, jos on ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi ja muut etuuden edellytykset täyttyvät. TE-keskus antaa työttömyyskassalle tai Kelalle työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysetuuteen lomautuksen ajalta. Voit hakea vasta tämän jälkeen työttömyysetuutta.

Lomautuksen hetkellä saattaa ensimmäisenä pyöriä mielessä, miksi juuri minä? Kaiken epävarmuuden keskellä on kuitenkin hyvä muistaa, että maailma ei kaadu lomautukseen ja toivoa on. Työllisyystilanne elää päivittäin, ja lomautuksen myötä voi löytyä jopa uusia työllistymisen mahdollisuuksia, joita ei ole aiemmin tullut ajatelleeksi. Et ole yksin, sillä samassa tilanteessa eläviä on paljon ja vertaistukea löytyy aina.

Tee näin jos sinut lomautetaan

  1. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluissa viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä. 
  2. Mikäli sinut lomautetaan toistaiseksi tai määräaikaisesti yli kolmeksi kuukaudeksi, tutustu huolellisesti TE-palveluissa miten lomautuksesi aikainen työnhaku etenee työnhakijaksi ilmoittautumisen jälkeen. 
  3. Jos lomautuksesi on määräaikainen ja kestää enintään kolme kuukautta, et todennäköisesti tarvitse henkilökohtaista TE-keskuksen asiantuntijapalvelua. Jos kuitenkin haluat henkilökohtaista palvelua, voit aina ottaa yhteyttä TE-toimistoon.  
  4. Ilmoita kaikki muutokset viipymättä TE-toimistoon. Jos lomautusaikasi muuttuu tai työsuhteesi päättyy, ilmoita siitä heti.

Lue lisää TE-keskuksen sivuilta: Asiakkaana TE-palveluissa 

Lue lisää:
Työttömyysetuuden edellytykset
Työttömyysetuuden hakeminen