Hyödynnä työttömyysaika
Työttömyys on monelle vaikea asia, usein myös pieni maailmanloppu. Nina Strang otti kaikki hyödyt irti työttömyysajasta.
Nina Strang työskenteli 12 vuotta mediatoimistossa, kunnes hakeutui töihin ns. ”asiakkaan puolelle”. Hän työskenteli viimeiseksi koulumaailmassa, mikä toi uutta näkökulmaa työelämään.
– Jäin työttömäksi yt-neuvottelujen seurauksena – ja osin omasta ehdotuksestani. Oppilaitoksessa jossa työskentelin oli kolmen hengen tiimi, jota vedin. Koin vahvasti, että tiimi pärjää ilman markkinointipäällikköä, mutta ei ilman markkinointisuunnittelijaa. jonka pestiä ei yt-neuvotteluissa olisi enää uusittu. Luonteeni mukaisesti toin työtiimin uudelleenjärjestelyn rohkeasti esiin. Niinpä lopetin työt oppilaitoksessa, Nina Strang kertoo.
Vaikka hyppy tuntemattomaan pelotti Ninaa, hänellä oli hyvin aikaa miettiä uusia kuvioita.
– Olen aina innostunut uudesta ja halunnut mennä asioissa eteenpäin. Olin saanut suurimmat projektit ja uudistukset oppilaitostyössäni päätökseen ja koin tietyllä tapaa olevani ”jumissa” nykyisessä tehtävässä, Nina Strang sanoo.
Itsetutkiskelun kautta uusia mahdollisuuksia
Nina Strang löysi itsetutkiskelun kautta uusia mahdollisuuksia työuralleen. Työttömyysaikana hän kouluttautui ja teki sellaisia asioita joita kiireisessä työelämässä ollessa ei koskaan ehdi tehdä.
– En potenut huonoa omaatuntoa siitä, että nukuin työttömyysaikana välillä pitkään ja menin kuntosalille keskellä päivää. Hain koko ajan töitä, mutta käytin aikani myös muuhun hyödylliseen, kuten vaikkapa tutustumalla koodaukseen ja perehtymällä yhä syvemmin NLP:n maailmaan, josta onkin ollut paljon hyötyä kaikessa tekemisessä, Nina Strang valottaa.
Nykyinen markkinointialan sijaisuus päättyy syyskuun lopulla. Miltä tuntuu jälleen jäädä työttömäksi?
– “Tuntemattomat vedet” kiehtovat minua. Näen uusissa tilanteissa mahdollisuuksia. Olen joutunut opettelemaan positiivisen ajattelun voiman ja tietoisuuden kasvattamisen välineen eli NLP:n kautta olen saanut loistavia tekniikoita erilaisten haasteiden läpikäymiseen. Tottakai minullakin on ”synkkiä päiviä”, jolloin mikään ei suju, mutta sellaiset kuuluvat elämään, Nina Strang sanoo.
Vertaistukea työttömille
Urasuunnittelu ja siihen liittyvä tuki ja valmennus kiinnostavat Nina Strangia. Työttömien coachaukselle onkin tilausta.
– Haluan auttaa työttömiä löytämään omat vahvuutensa ja osaamisalueensa. Mielestäni työttömiä syyllistetään edelleen aivan liikaa. Minua häiritsee, kun työttömille sanotaan, että työnhaku on kokopäiväistä työtä. Ei se niin ole. Työttömällä työnhakijallakin saa olla huonoja päiviä, eikä joka päivä aamusta iltaan tarvitse hakemalla hakea. On tärkeää löytää omat kiinnostuksen kohteet ja sellainen työpaikka, jossa omat lahjat ja osaaminen pääsevät aidosti esiin. Itsetuntemuksen kautta voi löytää oman uransa, Strang listaa.
Asenne on olennainen myös työnhaussa. Nina Strang asennoitui työttömyyteensä tyynellä mielellä.
– Pohdin, että olen ollut työelämässä yhtäjaksoisesti 18-vuotiaasta asti – ja myös opiskelujen aikana. Minulla on nyt jos koskaan mahdollisuus pysähtyä ajattelemaan mitä haluan tehdä seuraavaksi. Hain töitä, mutta en ottanut siitä stressiä. Kävin työnhakuvalmennuksessa ja verkostoiduin. Erilaiset seminaarit ja tilaisuudet ovat hyviä verkostoitumispaikkoja, Nina Strang vinkkaa.
Nina perusti työttömyysaikana myös yrityksen työllistääkseen itseään sitä kautta markkinointiviestinnän töillä.
– Työttömyysaikana olin ystävilleni varma lasten-, koirien- ja kissojen hoitaja. Myös vapaaehtoistyöstä sain energiaa ja hyviä kontakteja. Suosittelen työttömyysaikana kokeilemaan hyvin erilaista tekemistä kuin mitä oma työsi on ollut tai mitä et olisi ehtinyt tehdä työssä ollessa. Itse opettelin vaikkapa taitto-ohjelman käyttöä tai koodausta tai hyppäsin avustajaksi televisiosarjaan. Mukavista ja kiinnostavista asioista sain virtaa myös työnhakuun, sillä aivot tarvitsevat monipuolista tekemistä.
Vaikka Nina Strangin sijaisuus loppuukin pian, hän on toiveikas tulevan suhteen ja odottaa innolla uusia työelämän haasteita.
Ninan vinkit työttömälle:
- Työttömiä lytätään ihan turhaan. Älä mene siihen mukaan, vaan usko kykyihisi ja unelmiisi.
- Verkostoidu kaikkialla missä liikutkin. Uusi työ voi löytyä yllättävästäkin paikasta!
- Hakeudu ihmisten pariin. Puhu ja jaa kokemuksiasi.
- Työttömyydessä ei ole mitään hävettävää. Kerro avoimesti, että etsit työtä.
- Mieti eri mahdollisuuksia. Koskaan ei ole liian myöhäistä. Innostu ja ole utelias.
- Vaikka työttömyys saattaa aluksi järkyttää, älä jää vellomaan suruun työpaikan menettämisestä, vaan ota työnhakuvalmennus / uravalmennus avuksesi. Usein jo se auttaa, kun asioille saa uusia näkökulmia.
- Opettele sietämään epävarmuutta. Työttömyys voi olla myös mahtava mahdollisuus uuteen!
- Tarkista oma osaamisesi ja kartoita mitä haluat (työ)elämältäsi.
- Lue, kouluttaudu ja hae tietoa.
- Hae työtä oman rytmisi mukaan. Kaikkien ei tarvitse aloittaa aamulla kello 8 työhakemusten kirjoittamista. Luota omaan näkemykseesi työnhaussa.