Työllisyysnäkymät

Vinkkejä urasuunnitteluun

Työuran suunnittelu on monelle arkipäivää jo opiskeluajoista lähtien, mutta kaikki eivät suunnittele työuraa lainkaan, vaan ajautuvat vuosien myötä tehtävästä toiseen. Urasuunnittelussa auttaa, kun kirkastat tavoitteesi.

Urasuunnittelussa on kyse siitä, miten oivaltaa ”sen oman jutun” työelämässä eli löytää sellaisen työn mistä nauttii. Miten tämä onnistuu, työnohjaaja Tara Roisko?

– ”Sen oikean” työuran valinta voi olla nuorena hyvin vaikeaa.  Onneksi on aina mahdollista kouluttautua uudelleen. Opiskelu ei katso ikää. Kun suunnittelee uraansa tai alanvaihtoa, kannattaa kirjata ylös mistä pitää, haluaako työskennellä yksin vai tiimissä, vaatiiko työ oma-aloitteisuutta vai onko se ennalta määrättyä tekemistä, haluaako johtaa jne. Myös ammatinvalinta- ja psykologiset testit ovat loistava apu urasuunnittelussa, työnohjaaja Tara Roisko sanoo.

Omaa työelämää suunnitellessa on hyvä miettiä realistisesti mihin on valmis. Tavoitteiden asettaminen on aina yksilöllistä.

– Kuinka paljon on valmis joustamaan työelämässä ja tyytymään ns. toissijaiseen työpaikkaan, jos haluttu työtehtävä ei vielä siinä vaiheessa ole mahdollinen. Voiko opiskella työn ohessa, millaisia työpäiviä haluaa tehdä…itseltään kannattaa kysyä kysymyksiä laajalla skaalalla, niin tavoitteet selkenevät, Tara Roisko summaa.

Myös se on olennaista, miten suuren merkityksen haluaa omassa elämässään työlle antaa.

– Kannattaa pohtia, miten suuren merkityksen haluaa antaa elämässään työlle suhteessa vapaa-aikaan tai paljonko on alussa valmis panostamaan, että saavuttaa sen mitä haluaa, Tara Roisko sanoo.

Mikä neuvoksi, kun tilanne polkee paikallaan eikä pääse millään eteenpäin työelämässä?

– Itseltään kannattaa kysyä, että pitääkö kokoajan päästä eteenpäin vai voisiko se riittää missä on nyt? Keskustelu jonkin ulkopuolisen työnohjaajan, valmentajan tai coachin kanssa usein auttaa. Valmennus / ohjaus ei anna suoria vastauksia, mutta auttaa tekemään päätöksiä ja pohtimaan omaa potentiaaliaan työelämässä ja oivaltamaan sen mikä on juuri sinulle tärkeää, Tara Roisko kannustaa.

Miten säilyttää motivaatio ja innostus työelämässä?

– On tärkeää pitää työ ja vapaa-aika hyvässä suhteessa toisiinsa. Pyrkimys tehdä aina parhaansa sekä itsensä kehittäminen ja kouluttautuminen pitävät vireessä. Myös vapaa-ajalla on oltava innostavia asioita; sillä se heijastelee yllättävän voimakkaasti myös työelämään, Roisko sanoo.

Tara Roiskon mukaan ajatus kahdesta ammatista elämän aikana on hyvä.

– Toinen voisi olla ns. palkkatyö, joka mahdollistaa toisen työn, joka voisi tulla enemmän vaikkapa harrastuksen/kutsumuksen kautta. Olen itse yhdistänyt suuhygienistin työn ja opiskellut työn ohessa muun muassa työnohjausta. Voin tehdä niin suuhygienistin työtä kuin työnohjaustakin ja nautin molemmista, Tara Roisko iloitsee.

10 vinkkiä urasuunnitteluun

1. Mieti mitä teet, miksi teet sitä ja jos se ei tyydytä, tee asialle jotakin.

2. Tunne itsesi. Löydä omat vahvuutesi ja se, mikä sinua todella motivoi.

3. Tunnista omat arvosi ja pohdi mitä näistä arvoista haluat työssäsi toteuttaa.

4. Keskity omiin vahvuusalueisiisi.

5. Näe asiat tuoreella tavalla. Ylläpidä innostunutta, ns. aloittelijan mieltä.

6. Haali ympärillesi turvaverkosto. Pyydä tukea, neuvoa ja ohjausta.

7. Unelmoi isosti ja visioi tulevaa. Ilman unelmia ei tapahdu muutosta.

8. Laadi toimintasuunnitelma.

9. Avaa uusia ovia rohkeasti.

10. Selätä oma muutosvastarintasi.

Asiantuntijana: Työnohjaaja Tara Roisko.