Työhyvinvointi

Selätä sunnuntaiahdistus!

Nainen, jolla on sunnuntaiahdistus.

Ahdistaako tuleva työviikko jo sunnuntaina niin, että viikonloppu on pilalla? Näillä vinkeillä selätät sunnuntaiahdistuksen.

1. Torppaa sunnuntaiahdistus jo perjantaina

Sunnuntaiahdistuksen kimppuun kannattaa käydä jo työviikon päätteeksi. Selaa kalenterisi läpi koko tulevan viikon osalta, jotta näet, millaiseksi työviikkosi on muodostumassa.

Huolehdi jo perjantaina siitä, että sinulla on aikaa myös työstä palautumiselle. Merkitse seuraavan viikon lounastauot kalenteriin, ja järjestä jotakin kivaa tekemistä vapaa-ajalle. Työ ei saa olla koko elämä, vaan arkeen on mahduttava muutakin ajateltavaa.

Lue myös: 10 vinkkiä työstä palautumisen tueksi

Jos tuleva viikko ahdistaa liiallisen kiireen vuoksi, priorisoi menoja. Haasta palaverikutsut käymällä läpi kokousten agendat ja peruuta osallistumisesi kokouksiin, joissa sinulla ei ole todellista roolia.

Työpaikan palaverikäytäntöjä voi haastaa muutenkin. Jos vaikuttaa siltä, että säännöllisiä viikkopalavereja pidetään muodon vuoksi, voisiko palaverin kutsua koolle vain silloin kun on asiaa? Entä onko tiimin viikkopalaveri ihan pakko pitää maanantaiaamuna vai voisiko sen siirtää iltapäivälle?

2. Torju sunnuntaiahdistusta tekemällä sunnuntaisin kaikkea kivaa

Hyvä keino torjua sunnuntaiahdistusta on tehdä aina sunnuntaisin jotakin arjesta poikkeavaa. Tee mitä tahansa sellaista, joka nostaa sinut arjen yläpuolelle ja tarjoaa vastapainoa työllesi.

Jos teet tietotyötä, vältä liiallista koneella tai puhelimella roikkumista viikonloppuisin.

Nauti sunnuntaista käymällä taidenäyttelyssä, kokoamalla ystävät lasilliselle, lukemalla romaani kannesta kanteen, leipomalla pullaa, piirtämällä tai maalaamalla, soittamalla vanhalle ystävälle, käymällä eväsretkellä tai kutsumalla kummilapsi kylään leikkimään.

Jos sunnuntaiahdistus on toistuvaa, järjestä jokin mukava, säännöllinen sunnuntaimeno.

3. Analysoi sunnuntaiahdistuksen juurisyy

Jos olet toistuvasti ahdistunut sunnuntaisin, on aika pysähtyä miettimään, mistä sunnuntaiahdistus kumpuaa.

Tasapainoiletko työtehtävien kanssa osaamisesi äärirajoilla? Jos liian kinkkiset työtehtävät ahdistavat viikonloppunakin, mieti, voisitko täydentää osaamistasi lisäkoulutuksella. Myös omasta tiimistä voi löytyä piilevää osaamista – eikä avun pyytäminen ole häpeä. Kollegasi on todennäköisesti mielissään, jos voi auttaa sinua, ja jos pääsee hyödyntämään omaa osaamistaan.

Lue myös: Aina pakka sekaisin? Näin suunnittelet työtä fiksummin x 8

Tuntuuko työpaikan ilmapiiri ahdistavalta, tai onko sinulla nihkeät välit johonkuhun työpaikalla? Jos henkilökemiat aiheuttavat sunnuntaiahdistusta, ota asia jo tänään puheeksi esihenkilösi kanssa. Kenenkään jaksamisen tai työssä menestymisen ei pidä olla kiinni huonosta ilmapiiristä.

Jos sunnuntaiahdistus johtuu hankalasta pomosta itsestään tai huonosta johtamisesta, tämän psykologi, psykoterapeutti Mikael Saarisen haastattelun lukemisesta voi olla sinulle hyötyä.

Lue myös: Mistä tietää, että on aika vaihtaa työpaikkaa? – 5 syytä hakea uutta työtä

Jos taas et osaa sanoa, mistä toistuva sunnuntaiahdistuksesi kumpuaa, ajatuskartan piirtäminen tai päiväkirjan kirjoittaminen voi auttaa kirkastamaan ajatuksia. Kun saat ahdistuksen aiheuttajalle nimen, pystyt puuttumaan siihen.

Jos edes näiden konstien noudattaminen ei helpota sunnuntaiahdistustasi, voi olla hyvä hetki tutustua avoimiin työpaikkoihin.