Työhyvinvointi

10 vinkkiä työstä palautumisen tueksi

Nuori nainen ulkoilemassa.

Uuvuttaako? Kolottaako? Haukotuttaako? Voi olla, että et palaudu työstä riittävästi. Kokosimme yhteen kymmenen asiaa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

1. Uni on hyvinvoinnin peruselementti, eikä kenenkään pitäisi joutua sietämään huonoa unta. Jos noudatat jo keskeisimpiä hyvään uneen liittyviä ohjeita, mutta nukut siitä huolimatta huonosti tai liian vähän, käänny matalalla kynnyksellä työterveyshuollon puoleen. Lääkkeetön apu saattaa löytyä esimerkiksi – kyllä! – aikuisten unikoulusta.

Lue myös: Oletko aamu- vai iltavirkku? – Rytmitä työpäivä sisäisen kellosi mukaan

2. Muuttuva työelämä osaamisvaatimuksineen, organisaatiomuutokset ja korona-aika vaativat kykyä sietää epävarmuutta. Lue työterveyspsykologi Sanna Sippalan haastattelu, jossa hän antaa konkreettisia, palautumista tukevia neuvoja epävarmuuden sietämiseen.

3. Nautitko työstäsi? Muista, että vaikka pitäisit työstäsi valtavasti, sen ei pitäisi olla koko elämä. Älä ole perheessä tai kaveripiirissä se, joka on ”aina töissä”. Vaali sosiaalisia kontakteja – sinua kaivataan ja arvostetaan muuallakin kuin työpaikalla.

4. Teet töissä todennäköisesti asioita muiden määrittämässä aikataulussa. Vilkuilet kelloa, jotta et myöhästelisi palavereista ja kiristät tahtia, kun deadline lähestyy. Palaudu vapaa-ajalla tekemällä asioita omassa rytmissäsi.

Kokeile, voisitko olla vilkuilematta kelloa ainakin sunnuntaisin!

Lue myös: Kuka hallinnoi kalenteriasi?

5. Vapaa-ajan olisi hyvä toimia vastapainona työlle. Jos teet ajatustyötä, kokeile palautua fyysisten harrastusten, esimerkiksi liikunnan, nikkaroinnin tai käsitöiden parissa. Musiikin kuunteleminen, maalaustaiteen ihasteleminen tai kaunokirjallisuuden lukeminen hellivät sielua ja irrottavat ajatukset tehokkaasti myös fyysisestä työstä.

6. Palautumisen kannalta on tärkeää, ettei työ valu vapaa-ajalle. Huolehdi siis siitä, että arjessasi on tilaa molemmille. Toiset rajaavat työ- ja vapaa-ajan selvästi erilleen, toisia taas ei haittaa tehdä töitä iltaisin, jos vain saavat päiväsaikaan hoidella omia asioitaan. Tunnista, oletko pikemmin rajaaja vai sulauttaja ja rytmitä työpäiväsi sen mukaan.

7. Luonnon helmassa stressitasot laskevat ja työasiat asettuvat mittasuhteisiinsa. Jos suinkin mahdollista, ulkoile vapaa-ajalla luonnossa. Pieni happihyppely valoisaan vuorokaudenaikaan onnistuu monilta työpäivän aikanakin.

​​​​​​​Lue myös: Karkota kaamos kotikonstein

8. Oletko aina työnantajasi tavoitettavissa? Palautumisen kannalta on tärkeää pitää kiinni omasta ajasta. Kerromme tässä artikkelissa vinkit siihen, miten voit oppia pitämään kiinni sinulle kuuluvasta ajasta.

9. Joskus työ uuvuttaa, koska työpaikan ihmissuhteet ovat solmussa. Lue psykologi, psykoterapeutti Mikael Saarisen neuvot, joiden avulla voit parantaa keskusteluyhteyttä hankalan pomon kanssa.

Lue myös: Voiko pomo olla ystävä?

10. Taukojen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Lyhyen mikrotauon aikana ehdit tehdä esimerkiksi rentouttavan, jumeja ehkäisevän venyttelyn ja käsiä pestessä tietoisen läsnäolon harjoituksen. Parin minuutin irrottautuminen työtehtävään liittyvistä ajatuksista voi tehdä ihmeitä palautumiselle.