Karkota kaamos kotikonstein
Kaamosväsymykseen auttavat valohoito ja liikunta. Metsään kannattaa lähteä myös pimeänä vuodenaikana, sillä sen hiljaisuus voimaannuttaa ja opettaa suhtautumaan itseen armollisesti.
Pimeää aamulla ja pimeää illalla. Vähemmästäkin sisäinen kello menee sekaisin. Marraskuisena aamuna kuun paistaessa taivaalla paksun pilviverhon takaa kello kahdeksalta, ei voi olla ihailematta karhujen viisautta vetäytyä talviunille.
Nukkuminen houkuttaa siksikin, että moni kaamosväsymyksestä kärsivä nukkuu yönsä kevyesti ja katkonaisesti, eikä uni siksi virkistä. Tämä johtuu sisäisen kellon jätättämisestä ja sekoamisesta valon vähentyessä.
Kaamosväsymyksen oireet alkavat yleensä lokakuussa ja jatkuvat helmikuulle, joskus pidempäänkin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partosen mukaan kaamosoireista kärsii naisista noin 20% ja miehistä 12%. Monella oireet toistuvat yleensä vuodesta toiseen samanlaisina.
Kaamos ajaa ruokakaapille
Kaamosoireilun yleisimpiä oireita ovat väsymys, tarmottomuus, ärtyisyys sekä hillitön makean nälkä, joka iskee yleensä iltapäivällä kun valo alkaa vähentyä. Tästä syystä angstinen kaamosoireilija viettäisi talvikuukaudet mieluiten yksin viltti korvissa suklaata ja hiilareita ahmien.
Partosen mukaan toimivat hoitokeinot ovat kuitenkin päinvastaiset. Tehokkain lynkkauskeino oireille on kirkasvalolamppu, jonka valossa tulisi viihtyä aamuisin ainakin viitenä päivänä viikossa. Nukahtamista ja heräämistä voi helpottaa myös auringon valoa imitoivalla sarastus- ja herätyslampulla, joka valmistelee kehon ja mielen lepoon ja virkeyteen auringon kaltaisesti.
– Valolla on välitön vaikutus vireystasoon ja lisävalosta on saatu hyviä tuloksia myös kaamosmasennuksen hoidossa. Toinen tärkeä kaamosoireiden hoitokeino on kuntoliikunta, jota tulisi harrastaa vähintään kaksi kertaa viikossa. Paras ajankohta liikkumiseen on alkuilta, jolloin liikunta virkistää elimistöä parhaiten. Liian myöhäiseen iltaan ajoitettu liikunta puolestaan voi virkistää jopa liiaksi, jolloin unen saanti hankaloituu.
Myös sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen tekee mielelle hyvää.
– Suosittelen vastustamaan mielessä kytevää ärtyisyyttä ja vetäytymisen halua ja hakeutumaan ihmisten seuraan. Kotona mököttäminen vain pahentaa tunnelmia.
Pimeä aika on armollista
Ystävien kanssa voi hakeutua vaikka metsään, jossa on voimaannuttavaa energiaa myös talvisin. Vaikka sää ei aina olekaan mitä kaunein.
– Tähän aikaan vuodesta luontoon pitää asennoitua hieman toisin. Itselleni vahva kokemus pimeän ajan ihanuudesta oli, kun lähdimme ystävien kanssa viikoksi Ahvenanmaalle. Koko reissun ajan satoi pientä tihkua ja kaikkialla oli todella hiljaista. Koin, että sään luomat maisemat sopivat täydellisesti rauhoittumiseen ja hiljentymiseen. Kyse on armollisuudesta, jolloin ympäristö ei esitä mitään ylimääräisiä vaatimuksia vaan voin vaan olla, Nuuksiossa sijaitsevan Suomen luontokeskus Haltian erikoisuunnittelija Elina Pilke sanoo.
Jos metsään ei ehdi valoisan aikana, voi siitä nauttia myös pimeällä. Pilkkeen mukaan kasvava polkujuoksuinnostus on tuonut Nuuksion metsiin joukon otsalamppuisia juoksijoita. Pilke suosittelee luonnon kokemista pimeällä, sillä pimeässä aistit herkistyvät ja kokemus voi olla stimuloivan jännittävä. Parhaimmillaan taivaalla voi nähdä revontulia tai ainakin tähtiä.
Metsäretkeä varten on syytä varustautua kunnon lampulla, jonka toimivuus on varmistettu. Eksymisvaaran takia ensimmäiset retket on hyvä suorittaa tutussa metsässä.
Jätä murheet avantoon
Lumen tulo aateloi luontokokemuksen uudelle tasolle ja tarjoaa samalla maisemaan paljon kaivattua valoa.
– Luminen metsä on uskomaton ympäristö retkeilyyn. Yksi hieno tapa nauttia talvisesta luonnosta on vuokrata liukulumikengät, joilla liikkuminen on hauskaa ja helppoa. Myös retkiluistelu on nykyään tosi suosittua.
Tehokas tapa pimeysangstin torjuntaan on kipata murheet avantoon. Sen jälkeen olo on takuulla virkistynyt. Stressin hallinnan lisäksi avantouinti parantaa verenkiertoa, kudosten aineenvaihduntaa ja vaikuttaa säännöllisesti nautittuna myös verenpaineeseen.
Jos ulos lähteminen tuntuu pimeän tullen mahdottomalta voi luontoelämyksistä toisinaan nauttia myös sohvalla.
– Etenkin tosi kurjalla ilmalla on ihana jäädä sisälle ja katsella lämmin juoma kädessä luontodokumentteja. Tutkimusten mukaan sekin tekee hyvää.
Tämä artikkeli on julkaistu alun perin marraskuussa 2017.